Babka ziemniaczana to jedno z tradycyjnych dań, jakie serwuje się na Podlasiu. Mimo swojej prostoty danie to szczyci się dużą popularnością. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, tania i mega apetyczna.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Babka ziemniaczana - przepis z Podlasia. Obok tego przepisu nie przejdziesz obojętnie
U cioci na imieninach zdobyłam przepis na babkę ziemniaczaną z Podlasia. Charakterystyczna potrawa świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Co więcej, babka z ziemniaków może być przyrządzona w różnorodny sposób. Zazwyczaj serwuje się ją z boczkiem. Poniżej znajdziesz najlepszą recepturę na pyszną babkę z ziemniaków.
Babka ziemniaczana z boczkiem i grzybami leśnymi:
Składniki:
- 250 g wędzonego boczku
- 2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- kilka świeżych grzybów
- 3-4 jajka
- sól, majeranek, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Później odciśnij je mocno z soku.
- Wodę przelej do miski. Poczekaj, aż skrobia opadnie.
- Skrobię dodaj do ziemniaków.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Grzyby umyj, pokrój.
- Cebulę obierz i pokrój na drobno.
- Cebulę zeszklij na patelni. Dodaj boczek i grzyby i smaż jeszcze przez chwilę.
- Później przełóż zawartość patelni do ziemniaków.
- Wbij jajka. Dopraw przyprawami. Wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż zawartość miski.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
Babka ziemniaczana - przepis bez mięsa
Interesuje Cię babka ziemniaczana. Oto przepis nieco zmodyfikowany, ale równie pyszny, sprawdzony, prosty i treściwy. Poniżej znajdziesz sposób wykonania.
Babka ziemniaczana - przepis babci bez mięsa:
Składniki:
- 2 jaja
- 3 cebule
- 2 kg ziemniaków
- 110 g mąki
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- bułka tarta
- masło
Wykonanie:
- Obierz cebulę ze skórki. Posiekaj ją drobno.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do cebuli.
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij je z soku.
- Dodaj pozostałe składniki: przyprawy, mąkę i jajka.
- Wyrób dobrze ciasto.
- Przygotuj formę do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 1,5 godziny.
- Wyciągnij babkę z piekarnika. Pozostaw ją do wystudzenia. Tak przygotowaną babkę, można podawać z jogurtem naturalnym, kwaśnym mlekiem lub naturalnym kefirem.
Zobacz też: Biorę same unikatowe składniki i robię najlepsze szaszłyki na osiedlu. Pachnie na całą ulicę