Skosztowałam na imieninach u cioci i przepadłam. Oto przepis rodem z Podlasia!

Skosztowałam tej pysznej potrawy na Podlasiu. To znakomity pomysł na cudowne tradycyjne danie obiadowe. Sprawdzi się jako odświętna potrawa. Zrób coś wyjątkowego na zbliżającą się majówkę - bliscy będą zachwyceni.

Babka ziemniaczana to jedno z tradycyjnych dań, jakie serwuje się na Podlasiu. Mimo swojej prostoty danie to szczyci się dużą popularnością. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, tania i mega apetyczna.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Babka ziemniaczana - przepis z Podlasia. Obok tego przepisu nie przejdziesz obojętnie

U cioci na imieninach zdobyłam przepis na babkę ziemniaczaną z Podlasia. Charakterystyczna potrawa świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Co więcej, babka z ziemniaków może być przyrządzona w różnorodny sposób. Zazwyczaj serwuje się ją z boczkiem. Poniżej znajdziesz najlepszą recepturę na pyszną babkę z ziemniaków.

Babka ziemniaczana z boczkiem i grzybami leśnymi:

Składniki:

  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • kilka świeżych grzybów
  • 3-4 jajka
  • sól, majeranek, pieprz

Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Później odciśnij je mocno z soku.
  • Wodę przelej do miski. Poczekaj, aż skrobia opadnie.
  • Skrobię dodaj do ziemniaków.
  • Boczek pokrój w kostkę.
  • Grzyby umyj, pokrój.
  • Cebulę obierz i pokrój na drobno.
  • Cebulę zeszklij na patelni. Dodaj boczek i grzyby i smaż jeszcze przez chwilę.
  • Później przełóż zawartość patelni do ziemniaków.
  • Wbij jajka. Dopraw przyprawami. Wymieszaj.
  • Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż zawartość miski.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny. 

Babka ziemniaczana - przepis bez mięsa

Interesuje Cię babka ziemniaczana. Oto przepis nieco zmodyfikowany, ale równie pyszny, sprawdzony, prosty i treściwy. Poniżej znajdziesz sposób wykonania.

Babka ziemniaczana - przepis babci bez mięsa:

Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 cebule
  • 2 kg ziemniaków
  • 110 g mąki
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • bułka tarta
  • masło

Wykonanie:

  • Obierz cebulę ze skórki. Posiekaj ją drobno.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do cebuli.
  • Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij je z soku.
  • Dodaj pozostałe składniki: przyprawy, mąkę i jajka.
  • Wyrób dobrze ciasto.
  • Przygotuj formę do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 1,5 godziny.
  • Wyciągnij babkę z piekarnika. Pozostaw ją do wystudzenia. Tak przygotowaną babkę, można podawać z jogurtem naturalnym, kwaśnym mlekiem lub naturalnym kefirem.

Zobacz też: Biorę same unikatowe składniki i robię najlepsze szaszłyki na osiedlu. Pachnie na całą ulicę

Więcej o: