Kugiel to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej, która łączy wiele składników w jedno. Dzięki temu powstaje sycąca zapiekanka, której głównym składnikiem są ziemniaki. Można zrobić go w formie pikantnej lub klasycznej, w zależności od swoich upodobań smakowych. Dodatkowo można do niego dodać rozmaite produkty. Kartofle i cebula to elementy obowiązkowe, oprócz tego można dorzucić kawałki mięsa np. boczku.
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk
W kuchni polskiej również możemy cieszyć się podobnym daniem. Mowa tu o babce ziemniaczanej, która w niektórych regionach kraju jest czymś tradycyjnym. Polecamy zrobić od razu wielką blachę, ponieważ wszyscy członkowie rodziny będą prosić o dokładkę. Jednak gdy zrobi się odpowiednią ilość tej potrawy, wystarczy ona na dwa obiady.
Przepis na kugiel
Składniki
- 800 g ziemniaków,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g smalcu,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki dokładnie przemyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostaw je w misce na kilka minut, następnie odlej nadmiar wody i dokładnie je wyciśnij.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej smalec, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć warzywa. Podsmażaj je do zarumienienia, a następnie dorzuć do ziemniaków.
- Jajka wbij do miski i za pomocą miksera ubij je na jasną konsystencję. Wlej je do ziemniaków i delikatnie zamieszaj.
- Do mieszanki znajdującej się w misce wsyp majeranek, obie papryki, sól i pieprz. Ponownie zamieszaj do połączenia.
- Blachę wysmaruj tłuszczem i wypełnij masą ziemniaczaną. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki.
- Blachę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut. Kugiel powinien się w tym czasie podpiec i zarumienić. Podawaj na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dań obiadowych.