Przepis mam od babci i zrobisz z niego obiad na 2 dni. Niektóre regiony Polski są w nim zakochane

Ziemniaki to świetny produkt, gdy chcemy przygotować obiad. Można z nich zrobić naprawdę wiele, a do tego w zależności od obróbki, zyskują nowe smaki. To danie również jest zrobione na ich bazie i jest obłędnie pyszne. Zrobienie jednej blachy gwarantuje obiad na minimum 2 dni.

Kugiel to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej, która łączy wiele składników w jedno. Dzięki temu powstaje sycąca zapiekanka, której głównym składnikiem są ziemniaki. Można zrobić go w formie pikantnej lub klasycznej, w zależności od swoich upodobań smakowych. Dodatkowo można do niego dodać rozmaite produkty. Kartofle i cebula to elementy obowiązkowe, oprócz tego można dorzucić kawałki mięsa np. boczku.

Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

W kuchni polskiej również możemy cieszyć się podobnym daniem. Mowa tu o babce ziemniaczanej, która w niektórych regionach kraju jest czymś tradycyjnym. Polecamy zrobić od razu wielką blachę, ponieważ wszyscy członkowie rodziny będą prosić o dokładkę. Jednak gdy zrobi się odpowiednią ilość tej potrawy, wystarczy ona na dwa obiady.

Przepis na kugiel

Składniki

  • 800 g ziemniaków,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g smalcu,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie przemyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostaw je w misce na kilka minut, następnie odlej nadmiar wody i dokładnie je wyciśnij.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej smalec, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć warzywa. Podsmażaj je do zarumienienia, a następnie dorzuć do ziemniaków.
  3. Jajka wbij do miski i za pomocą miksera ubij je na jasną konsystencję. Wlej je do ziemniaków i delikatnie zamieszaj.
  4. Do mieszanki znajdującej się w misce wsyp majeranek, obie papryki, sól i pieprz. Ponownie zamieszaj do połączenia.
  5. Blachę wysmaruj tłuszczem i wypełnij masą ziemniaczaną. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki.
  6. Blachę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut. Kugiel powinien się w tym czasie podpiec i zarumienić. Podawaj na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dań obiadowych.
Więcej o: