-
Haps
-
Jak przygotować
- Okrasa pokazał przepis na babkę ziemniaczaną. Ten składnik sprawia, że jest lepsza niż od babci
Okrasa pokazał przepis na babkę ziemniaczaną. Ten składnik sprawia, że jest lepsza niż od babci
Babka ziemniaczana zalicza się do wyjątkowej kuchni polskiej. Jednak ile domów tyle jej interpretacji. Karol Okrasa postanowił pokazać, jak powinno się ją przyrządzać, by każdy błagał o przepis. Dodaje do niej taką mieszankę składników, której nikt się nie oprze.
Babka ziemniaczana to klasyk polskiej kuchni, a w interpretacji Karola Okrasy staje się prawdziwą kulinarną ucztą. To danie, które łączy w sobie prostotę, smak tradycji i czasem nawet nowoczesności. Kucharz postanowił podzielić się swoim przepisem, by wskazać, jak smakuje najlepiej. Wykorzystuje w niej nie tylko warzywa, a także dodaje dwa wyjątkowe składniki.
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk
By wyszła najlepiej na świecie, Okrasa dodał do niej kaszę gryczaną i boczek. To te składniki nadają dodatkowego smaku i sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejne porcje. Polecamy zrobić jej więcej, bo rodzina się na nią rzuci i zniknie w mgnieniu oka.
Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy
Składniki na babkę
- 2 średnie cebule,
- 40 g kaszy gryczanej,
- łyżka mąki pszennej,
- 250 g boczku wędzonego,
- 1 kg ziemniaków,
- 100 ml mleka,
- olej słonecznikowy,
- łyżka suszonego majeranku,
- sól,
- pieprz.
- Składniki dodatkowe
- cebula dymka,
- 200 ml kwaśnej śmietany 12%,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania
- Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odcedź z nich nadmiar powstałej wody. Mleko umieść w rondelku, delikatnie podgrzej i wlej do ziemniaków. Wsyp również przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko z sobą wymieszaj. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedź i wsyp do składników, ponownie wymieszaj.
- Boczek pokrój w kostkę, następnie umieść na rozgrzanej patelni i podlej łyżką oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Smaż do zeszklenia warzywa.
- Podsmażoną cebulę z boczkiem przełóż do masy ziemniaczanej i odstaw do przestudzenia. Gdy składniki będą chłodne, dokładnie wymieszaj.
- Teraz czas na przygotowanie naczynia żaroodpornego. Wysmaruj je niewielką ilością oleju. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia i rozłóż po całej powierzchni. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
- 20 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 150°C i przykryj wierzch folią aluminiową.
- Tak przygotowaną babkę podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.