Jesienny obiad wege na piątek. Przekonajcie się sami, jakie pyszności można stworzyć z warzyw

Jesienny obiad wege może być bardzo pożywny. Bogaty repertuar warzyw daje nam całe mnóstwo możliwości. Przekonajcie się sami, jakie pyszności można stworzyć z warzyw. Pysznie, szybko i przede wszystkim zdrowo.

Wegetariański obiad jesienią - kilka słów o tym, po co sięgać w chłodniejsze dni

Wegetariański obiad jesienią to dobry pomysł. Zwłaszcza jeżeli wzbogacimy nasze danie o kaszę. Jeżeli szukasz szybkich pomysłów na obiad, a do tego pełnowartościowych to poniższy przepis jest dla Ciebie.

Pomysł na wege obiad jesienny - kasza z warzywami:

Składniki:

  • 1-2 woreczki kaszy pęczak - może być wersja z dodatkami
  • sól, pieprz, suszony czosnek, curry - do smaku
  • 1 paczka ulubionych warzyw mrożonych
  • 2 łyżki oleju kokosowego (może być inny)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 400 g pieczarek
  • olej
  • pół cebuli
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Ugotuj kaszę do miękkości.
  2. Następnie przygotuj grzyby.
  3. Umyj je i pokrój. Następnie podsmaż na patelni.
  4. Dodaj cebulę. Podduś wszystko na patelni. W razie konieczności podlej delikatnie wodą.
  5. Dopraw do smaku przyprawami.
  6. Dorzuć warzywa na patelnię. Po kilku minutach pomidory i groszek. Całość wymieszaj. Dorzuć olej kokosowy i kaszę. Całość podduś na patelni.
  7. Dodaj umytą i posiekaną pietruszkę.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Jesienne warzywa - zupa dyniowa w roli głównej

Jesienne warzywa w płynnej postaci to świetna opcja, zwłaszcza dla dzieci. Zapewne wielu rodziców boryka się z problemem spożywania zbyt małej ilości warzyw przez maluchy. Na szczęście z pomocą przychodzą nam zupy. Poniżej przepis pyszną na zupę krem z dyni.  

Składniki: 

  • 1 dynia 
  • 1 l bulionu 
  • 1 włoszczyzna 
  • 6-7 ziemniaków 
  • Sól, pieprz, kurkuma 

Wykonanie:  

  1. Dynię dokładnie umyj, obierz i następnie pokrój na mniejsze kawałki.  
  2. To samo zrób z włoszczyzną. 
  3. Umieść wszystko w bulionie i zagotuj. 
  4. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. 
  5. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. 
  6. Dopraw do smaku przyprawami. 
  7. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. 
  8. Warzywa muszą być miękkie. 
  9. Następnie całość zmiksuj. 
  10. Opcjonalnie możesz dołożyć śmietanę. 
  11. Zupę posyp natką pietruszki. 

Jakie warzywa jeść jesienią? Kalafior rzecz jasna!

Jedliście kiedyś mielone z kalafiora? Nie? Czas to zmienić. Kotlety mielone w nieco innym wydaniu są równie smaczne. W połączeniu z grzybami dają one niesamowity smak. Gotowi na kulinarne eksperymenty? Zaczynamy! 

Składniki, które są nam potrzebne, to: 

  1. 1/2 kalafiora 
  2. 8 średnich pieczarek 
  3. pęczek szczypiorku 
  4. 1 cebula biała 
  5. ½ szklanki kisielu z siemienia  
  6. bułka tarta 
  7. sól, pieprz – do smaku 
  8. olej kokosowy 

Wykonanie: 

  1. Kalafiora dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie. 
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zeszklij na patelni. 
  3. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce. 
  4. Dodaj je do cebuli i smaż, aż woda wyparuje. 
  5. Przełóż pieczarki z cebulą do miski
  6. Kalafiora rozgnieć widelcem i dodaj do miski z pieczarkami. Dołóż następnie kisiel. 
  7. Dołóż posiekany szczypior. 
  8. Dopraw do smaku przyprawami. 
  9. Odstaw masę, aby lekko ostygła. 
  10. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. 
  11. Usmaż je z dwóch stron na oleju. 
  12. Opcjonalnie możesz posypać je szczypiorkiem. 

Zobacz też: Co dodać do jesiennej herbaty? Zdradzamy wszystkie nasze ulubione składniki. Jest w czym wybierać

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.