Wegetariański obiad jesienią - kilka słów o tym, po co sięgać w chłodniejsze dni
Wegetariański obiad jesienią to dobry pomysł. Zwłaszcza jeżeli wzbogacimy nasze danie o kaszę. Jeżeli szukasz szybkich pomysłów na obiad, a do tego pełnowartościowych to poniższy przepis jest dla Ciebie.
Pomysł na wege obiad jesienny - kasza z warzywami:
Składniki:
- 1-2 woreczki kaszy pęczak - może być wersja z dodatkami
- sól, pieprz, suszony czosnek, curry - do smaku
- 1 paczka ulubionych warzyw mrożonych
- 2 łyżki oleju kokosowego (może być inny)
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 400 g pieczarek
- olej
- pół cebuli
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Ugotuj kaszę do miękkości.
- Następnie przygotuj grzyby.
- Umyj je i pokrój. Następnie podsmaż na patelni.
- Dodaj cebulę. Podduś wszystko na patelni. W razie konieczności podlej delikatnie wodą.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Dorzuć warzywa na patelnię. Po kilku minutach pomidory i groszek. Całość wymieszaj. Dorzuć olej kokosowy i kaszę. Całość podduś na patelni.
- Dodaj umytą i posiekaną pietruszkę.
Zobacz wideo
To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Jesienne warzywa - zupa dyniowa w roli głównej
Jesienne warzywa w płynnej postaci to świetna opcja, zwłaszcza dla dzieci. Zapewne wielu rodziców boryka się z problemem spożywania zbyt małej ilości warzyw przez maluchy. Na szczęście z pomocą przychodzą nam zupy. Poniżej przepis pyszną na zupę krem z dyni.
Składniki:
- 1 dynia
- 1 l bulionu
- 1 włoszczyzna
- 6-7 ziemniaków
- Sól, pieprz, kurkuma
Wykonanie:
- Dynię dokładnie umyj, obierz i następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- To samo zrób z włoszczyzną.
- Umieść wszystko w bulionie i zagotuj.
- Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę.
- Dodaj do zupy pod koniec gotowania.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Warzywa muszą być miękkie.
- Następnie całość zmiksuj.
- Opcjonalnie możesz dołożyć śmietanę.
- Zupę posyp natką pietruszki.
Jakie warzywa jeść jesienią? Kalafior rzecz jasna!
Jedliście kiedyś mielone z kalafiora? Nie? Czas to zmienić. Kotlety mielone w nieco innym wydaniu są równie smaczne. W połączeniu z grzybami dają one niesamowity smak. Gotowi na kulinarne eksperymenty? Zaczynamy!
Składniki, które są nam potrzebne, to:
- 1/2 kalafiora
- 8 średnich pieczarek
- pęczek szczypiorku
- 1 cebula biała
- ½ szklanki kisielu z siemienia
- bułka tarta
- sól, pieprz – do smaku
- olej kokosowy
Wykonanie:
- Kalafiora dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zeszklij na patelni.
- Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce.
- Dodaj je do cebuli i smaż, aż woda wyparuje.
- Przełóż pieczarki z cebulą do miski
- Kalafiora rozgnieć widelcem i dodaj do miski z pieczarkami. Dołóż następnie kisiel.
- Dołóż posiekany szczypior.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Odstaw masę, aby lekko ostygła.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Usmaż je z dwóch stron na oleju.
- Opcjonalnie możesz posypać je szczypiorkiem.
Zobacz też: Co dodać do jesiennej herbaty? Zdradzamy wszystkie nasze ulubione składniki. Jest w czym wybierać