• Link został skopiowany

Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie

Pasty do kanapek to dobry pomysł na udane śniadanie. Jeżeli znudziły Ci się dotychczasowe smaki, to mamy na to rozwiązanie. Zamiast klasycznego sera żółtego bądź szynki postaw na różnorodne pasty.
Najlepsze, co można zrobić na śniadanie to pasty kanapkowe. Mało kto zna te połączenia smakowe. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Różnorodne pasty kanapkowe to dobry pomysł na pyszne śniadanie. Co ważne, możemy z łatwością przygotować ciekawe pasty z ulubionych składników. Nie jest to trudne, a dodatki zawsze można zmienić. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić najlepsze śniadanie dla całej rodziny.  

Zobacz wideo Ciastka z jajem sprawdzi się na śniadanie i nie tylko

Pomysły na pasty do kanapek - z czego robić?

Pomysły na pasty do kanapek mogą być bardzo różnorodne. Świetną podstawę pas kanapkowych stanowią ryby czy jajka. Dzięki takim składnikom nabierają one kremowej konsystencji, co zdecydowanie ułatwia rozsmarowywanie. Dobrym dopełnieniem będzie użycie ogórków kiszonych, bądź papryki. Inną alternatywą jest kukurydza czy groszek. Elementem spajającym jest majonez lub serek. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na pyszne pasty kanapkowe.

Pasta jajeczna we włoskim stylu - zrób ją na śniadanie lub kolację, a dzieciaki będą się oblizywać!

Składniki:

  • 5 jajek
  • majonez
  • sól, pieprz
  • oregano
  • pęczek szczypiorku
  • 1 puszka kukurydzy

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj. Później ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Kukurydzę przecedź. Połącz z jajkami.
  3. Szczypior dokładnie umyj, osusz i posiekaj na drobno. Dodaj do jajek i kukurydzy.
  4. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  5. Dodaj majonez. Wymieszaj.

Dla złagodzenia smaku możemy dodać jogurt naturalny lub śmietanę. Pastę warto schłodzić przed podaniem. Dzięki temu śniadanie zyska lepszy smak.

Pasta z makreli z dodatkiem ogórka kiczonego - ulubiona wersja mojej mamy

Pasta z makreli z dodatkiem ogórka kiszonego to przysmak mojej rodziny. W czasach dzieciństwa jedliśmy ją na kolację. Wystarczy połączyć pyszną, soczystą rybę z nadmorskiego sklepu rybnego, kiszone ogórki domowej roboty i można cieszyć się smakiem zdrowego śniadania!

Składniki:

  • 1 duża wędzona makrela
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • majonez
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie - odrobina musztardy
  • świeży koper
  • 4 jaja

Wykonanie:

  1. Przygotuj rybę. Pozbądź się ości.
  2. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  4. Koper umyj, osusz, pokrój.
  5. Jaja ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Następnie pokrój w kostkę.
  6. Połącz składniki. Dodaj majonez, musztardę, sól, pieprz.
  7. Dopraw i wymieszaj.
  8. Umieść w lodówce przed podaniem.

Pasta z tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem, papryką - mix kolorów i smaków na talerzu

Pasta z tuńczykiem z dodatkiem kukurydzy i papryki jest mega chrupiąca i aromatyczna! Zapach będzie unosił się w kuchni! Jest znakomita do kanapek czy do bezpośredniego spożycia. Można ją serwować także z ryżem. Oczywiście składniki można modyfikować. Oto przepis:

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • majonez
  • odrobina śmietany
  • 1 papryka czerwona
  • 4 jaja ugotowane na twardo

Wykonanie:

  1. Jajka obierz, pokrój w kostkę.
  2. Przecedź kukurydzę.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę.
  4. Dołóż kawałki ryby.
  5. Dopraw solą, pieprzem.
  6. Następnie, dodaj majonez i odrobinę śmietany.
  7. Wymieszaj.

Zobacz też: Co na obiad szybko i tanio? Ekspresowy przepis na danie z tego, co masz w lodówce

Więcej o: