Szynka i ser już nie są składnikami moich kanapek. Od kiedy robię tę pastę częściej jem śniadania

Śniadania to czasem bardzo skomplikowany temat i wiele osób do tej pory nie wie, co może przyrządzić o poranku. Wychodzimy temu naprzeciw i proponujemy pastę, która na pewno posmakuje każdej osobie. Łączy w sobie wyjątkowe smaki, a na świeżym pieczywie smakuje wyśmienicie.

Dużo osób się ze mną zgodzi, że najpopularniejszym śniadaniem okazują się kanapki. To właśnie one robione są najszybciej i nie wykorzystuje się do nich za wiele składników. Zazwyczaj używamy do nich masła, szynki i żółtego sera. Czas to zmienić, by nadać tej prostej przekąsce nowego smaku. Wystarczy połączyć kilka składników, a dzięki temu uzyskasz pastę, przy której inne dodatki mogą się schować.

Zobacz wideo Croque Monsieur

Pasta kanapkowa z tego przepisu jest bardzo wyjątkowa. Łączy ona twaróg, kwaśną śmietanę, szprotki w sosie pomidorowym, a także warzywa i przyprawy. Na pierwszy rzut oka taka mieszanka może wydawać się niesmaczna, ale warto jej spróbować, by zmienić to zdanie. gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis kręciłam nosem, ale gdy go zrobiłam miło się zaskoczyłam.

Przepis na śniadaniową pastę twarogową

Składniki

  • 250 g twarogu tłustego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • opakowanie szprotek w pomidorach,
  • pół cebuli czerwonej,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Twaróg przenieś do większej miseczki i rozetrzyj go za pomocą widelca. W czasie rozgniatania dodaj śmietanę i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Gdy składniki się połączą, otwórz opakowanie szprotek w pomidorach i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie umieść je wraz z sosem w misce z serem. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  3. Kolejnym krokiem jest posiekanie na drobną kostkę cebuli. Tak przygotowane warzywo wrzuć do reszty składników. Czosnek przeciśnij przez praskę i również umieść w misce.
  4. Na koniec wsyp kurkumę i posiekany świeży koperek. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Dokładnie i energicznie wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną pastę podawaj ze świeżym pieczywem. Wierzch możesz udekorować ziołami.
Więcej o: