Lepsze i prostsze niż sernik babci. To ciasto jogurtowe z truskawkami jest prawdziwą perełką

Ciasto jogurtowe z truskawkami idealnie pasuje na czerwcowy podwieczorek w gronie bliskich osób. Wypiek z sezonowymi truskawkami jest przepyszny! Sprawdź koniecznie przepis na ciasto domowe. Ten smak nie ma sobie równych.

Ciasto z owocami jest idealnym dodatkiem do aromatycznej herbaty czy też kawy. Mogłoby wydawać się, że przygotowanie ciasta z owocami jest długie i trudne. Nic bardziej mylnego. Przekonaj się sam, jakie to proste.

Zobacz wideo Ciasto na kefirze

Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi - truskawkowy zawrót głowy

Ciasto jogurtowe z owocami to świetny wariant na spotkanie z bliskimi. Sezon na truskawki dobiega końca. Warto więc skorzystać z okazji i nacieszyć się smakiem wyrazistych owoców. Ciasto jogurtowe z truskawkami to prawdziwy majstersztyk!

Ciasto jogurtowe - przepis babci

Oto prosty przepis babci na jogurtowe ciasto z truskawkami:

Ciasto z truskawkami jogurtowe - wykonanie krok po kroku:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 2 jaja;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 250 g cukru - musi być drobny;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 50 ml oleju;
  • 250 g jogurtu naturalnego;
  • 350 g truskawek;
  • cukier puder.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki;
  • 70 g masła;
  • 4 łyżki cukru.

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Dlatego też wyciągnij je wcześniej z lodówki.
  • Wykonaj kruszonkę.
  • Wsyp wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiaj rękami. Uformuj kulkę, zawiń w folię i umieść w zamrażalniku.
  • W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj także tortownicę do 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Przystąp do wykonania ciasta. Na początku, przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia, cukrem zwykłym i waniliowym. Wymieszaj dokładnie.
  • Weź drugą miskę i połącz ze sobą mokre składniki. Wymieszaj je dobrze ze sobą.
  • Połącz zawartości obu misek.
  • Tak przygotowaną masę, przelej do tortownicy.
  • Umyj truskawki, usuń szypułki. Pokrój i wbij w ciasto.
  • Wierzch ciasta posyp przygotowaną kruszonką (zamrożone ciasto można zetrzeć na tarce). Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut.
  • Po upieczeniu, wyciągnij i ostudź. Następnie, posyp cukrem pudrem.

Mega proste ciasto z truskawkami pani Joli

Kolejnym ciastem, zasługującym na uwagę jest przepis pani Joli. Wiórki kokosowe podkręcają zdecydowanie smak. Szukasz czegoś nowego? Ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki;
  • 4 łyżki wiórków kokosowych;
  • 4 jajka;
  • 250 g cukru;
  • 250 ml kefiru;
  • 1 szklanka oleju;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 400 g truskawek.

Składniki na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki;
  • 50 g masła;
  • 1,5 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

  • Weź miskę, wsyp przesianą mąkę. Dodaj cukier, wiórki i proszek do pieczenia.
  • Składniki wymieszaj dokładnie.
  • W drugiej misce połącz ze sobą olej, kefir, jaja.
  • Połącz łyżką obie zawartości misek.
  • Przygotuj owoce. Umyj je, usuń szypułki. Pokrój i włóż do ciasta.
  • Wykonaj kruszonkę, ucierając ciasto na grudki.
  • Posyp nią ciasto i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
  • Następnie ostudź.

Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.