Ciasto z owocami jest idealnym dodatkiem do aromatycznej herbaty czy też kawy. Mogłoby wydawać się, że przygotowanie ciasta z owocami jest długie i trudne. Nic bardziej mylnego. Przekonaj się sam, jakie to proste.
Zobacz wideo Ciasto na kefirze
Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi - truskawkowy zawrót głowy
Ciasto jogurtowe z owocami to świetny wariant na spotkanie z bliskimi. Sezon na truskawki dobiega końca. Warto więc skorzystać z okazji i nacieszyć się smakiem wyrazistych owoców. Ciasto jogurtowe z truskawkami to prawdziwy majstersztyk!
Ciasto jogurtowe - przepis babci
Oto prosty przepis babci na jogurtowe ciasto z truskawkami:
Ciasto z truskawkami jogurtowe - wykonanie krok po kroku:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 2 jaja;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 250 g cukru - musi być drobny;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 50 ml oleju;
- 250 g jogurtu naturalnego;
- 350 g truskawek;
- cukier puder.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki;
- 70 g masła;
- 4 łyżki cukru.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Dlatego też wyciągnij je wcześniej z lodówki.
- Wykonaj kruszonkę.
- Wsyp wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiaj rękami. Uformuj kulkę, zawiń w folię i umieść w zamrażalniku.
- W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj także tortownicę do 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przystąp do wykonania ciasta. Na początku, przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia, cukrem zwykłym i waniliowym. Wymieszaj dokładnie.
- Weź drugą miskę i połącz ze sobą mokre składniki. Wymieszaj je dobrze ze sobą.
- Połącz zawartości obu misek.
- Tak przygotowaną masę, przelej do tortownicy.
- Umyj truskawki, usuń szypułki. Pokrój i wbij w ciasto.
- Wierzch ciasta posyp przygotowaną kruszonką (zamrożone ciasto można zetrzeć na tarce). Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut.
- Po upieczeniu, wyciągnij i ostudź. Następnie, posyp cukrem pudrem.
Mega proste ciasto z truskawkami pani Joli
Kolejnym ciastem, zasługującym na uwagę jest przepis pani Joli. Wiórki kokosowe podkręcają zdecydowanie smak. Szukasz czegoś nowego? Ten przepis jest dla Ciebie.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki;
- 4 łyżki wiórków kokosowych;
- 4 jajka;
- 250 g cukru;
- 250 ml kefiru;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 400 g truskawek.
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki;
- 50 g masła;
- 1,5 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
- Weź miskę, wsyp przesianą mąkę. Dodaj cukier, wiórki i proszek do pieczenia.
- Składniki wymieszaj dokładnie.
- W drugiej misce połącz ze sobą olej, kefir, jaja.
- Połącz łyżką obie zawartości misek.
- Przygotuj owoce. Umyj je, usuń szypułki. Pokrój i włóż do ciasta.
- Wykonaj kruszonkę, ucierając ciasto na grudki.
- Posyp nią ciasto i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
- Następnie ostudź.
Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie