Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego

Masz ochotę na coś słodkiego na podwieczorek z bliskimi? Pyszna kawa, piękna zastawa i bliscy - to przepis na idealną sobotę. Sprawdź, jak wykonać najlepszy deser na weekend. Każdy będzie zadowolony.

Strucla drożdżowa z serem Ewy Wachowicz

Strucla drożdżowa z serem według receptury Ewy Wachowicz to zawsze świetny wybór. Ma nie tylko rewelacyjny smak, ale i ciekawy wygląd. Wypiek przypomina smakowity wieniec, dzięki czemu będzie to doskonały element dekoracyjny każdego stołu. Zależy Ci na tym, aby zaimponować teściowej? Nie mogłaś trafić lepiej. Poniższy przepis zdziała cuda!

Warkocz drożdżowy z serem:

Składniki na ciasto: 

  • 400 g mąki
  • 70 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 50 g masła

Składniki na lukier:

  • sok z cytryny - 4-5 łyżek
  • cukier puder - 3/4 szklanki

Składniki na nadzienie:

  • 400 g białego twarogu
  • 40 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cynamon
  • 1 żółtko
  • białko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

  • Włóż masło do garnka. Dolej mleko i podgrzej.
  • Przesiej mąkę. Wsyp ją do miski. Dodaj cukier i rozkruszone drożdże. Wlej mleko z masłem. Wyrób i odstaw. Po wyrośnięciu do ciasta wbij jajko i ponownie wyrób.
  • Odstaw ponownie ciasto pod przykryciem na 45 minut w ciepłe miejsce.
  • Wykonaj nadzienie. Umieść twaróg w misce. Dołóż cukier waniliowy i zwykły. Wsyp cynamon. Dodaj żółtko i porządnie wyrób.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Napełnij nadzieniem.
  • Pozostaw puste brzegi. Posmaruj je rozrobionym białkiem.
  • Zwiń ciasto w roladę i sklej. Struclę przetnij wzdłuż na pół. Następnie przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem. Z dwóch części uformuj wieniec. Wierzch posmaruj białkiem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika ustawionego na 30 stopni. Gdy wyrośnie, zwiększ temperaturę do 170 stopni. Piecz przez 45 minut.
  • Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu polej ciasto przygotowanym lukrem.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Strucla z serem i budyniem. Poznaj przepis na ciasto - hit! Zniknie ze stołu w kilka chwil

Strucla z serem i budyniem to przepyszny deser, który można serwować do kawy lub herbaty. Podbije nawet najbardziej wymagające podniebienia. Masa budyniowa podkręci smak twarogu i sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne w środku.

Strucla z serem - przepis krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki
  • pół szklanki mleka
  • odrobina soli
  • 100 g masła
  • 1 całe jajo + 1 rozbełtane jajko
  • 65 g cukru

Składniki na nadzienie:

  • 1 budyń
  • 250 ml mleka
  • 250 g zmielonego sera białego
  • 70 g cukru
  • 20 g masła
  • około 75 g rodzynek

Składniki na lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku cytrynowego

Wykonanie:

  • Przesiej mąkę do miski i dosyp sól.
  • Połącz drożdże z mlekiem, dwiema łyżkami mąki i połową cukru. Wymieszaj i odstaw na kwadrans.
  • Utrzyj jajko z cukrem. 
  • Do miski z mąką dodaj drożdże i utarte jajko z cukrem. Dołóż też rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dołóż mąkę.
  • Wykonaj nadzienie. Ugotuj bardzo gęsty budyń z mleka i proszku budyniowego.
  • Dołóż masło, ser, cukier. Wsyp rodzynki i wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.
  • Posmaruj ciasto masą serowo-budyniową i zwiń.
  • Wyłóż blachę papierem i włóż do niej ciasto. Odstaw je jeszcze na 15 minut.
  • Piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
  • Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
  • Przestudź ciasto i polej przygotowanym lukrem.

Zobacz też: Lepkie i słodziutkie ciasto bananowe siostry Anastazji vs. bananowe americano pani Joli

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.