Strucla drożdżowa z serem Ewy Wachowicz
Strucla drożdżowa z serem według receptury Ewy Wachowicz to zawsze świetny wybór. Ma nie tylko rewelacyjny smak, ale i ciekawy wygląd. Wypiek przypomina smakowity wieniec, dzięki czemu będzie to doskonały element dekoracyjny każdego stołu. Zależy Ci na tym, aby zaimponować teściowej? Nie mogłaś trafić lepiej. Poniższy przepis zdziała cuda!
Warkocz drożdżowy z serem:
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 70 g cukru
- 200 ml mleka
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- odrobina soli
- 50 g masła
Składniki na lukier:
- sok z cytryny - 4-5 łyżek
- cukier puder - 3/4 szklanki
Składniki na nadzienie:
- 400 g białego twarogu
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon
- 1 żółtko
- białko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
- Włóż masło do garnka. Dolej mleko i podgrzej.
- Przesiej mąkę. Wsyp ją do miski. Dodaj cukier i rozkruszone drożdże. Wlej mleko z masłem. Wyrób i odstaw. Po wyrośnięciu do ciasta wbij jajko i ponownie wyrób.
- Odstaw ponownie ciasto pod przykryciem na 45 minut w ciepłe miejsce.
- Wykonaj nadzienie. Umieść twaróg w misce. Dołóż cukier waniliowy i zwykły. Wsyp cynamon. Dodaj żółtko i porządnie wyrób.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Napełnij nadzieniem.
- Pozostaw puste brzegi. Posmaruj je rozrobionym białkiem.
- Zwiń ciasto w roladę i sklej. Struclę przetnij wzdłuż na pół. Następnie przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem. Z dwóch części uformuj wieniec. Wierzch posmaruj białkiem.
- Ciasto wstaw do piekarnika ustawionego na 30 stopni. Gdy wyrośnie, zwiększ temperaturę do 170 stopni. Piecz przez 45 minut.
- Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
- Po upieczeniu i ostudzeniu polej ciasto przygotowanym lukrem.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Strucla z serem i budyniem. Poznaj przepis na ciasto - hit! Zniknie ze stołu w kilka chwil
Strucla z serem i budyniem to przepyszny deser, który można serwować do kawy lub herbaty. Podbije nawet najbardziej wymagające podniebienia. Masa budyniowa podkręci smak twarogu i sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne w środku.
Strucla z serem - przepis krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 450 g mąki
- pół szklanki mleka
- odrobina soli
- 100 g masła
- 1 całe jajo + 1 rozbełtane jajko
- 65 g cukru
Składniki na nadzienie:
- 1 budyń
- 250 ml mleka
- 250 g zmielonego sera białego
- 70 g cukru
- 20 g masła
- około 75 g rodzynek
Składniki na lukier:
- niepełna szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku cytrynowego
Wykonanie:
- Przesiej mąkę do miski i dosyp sól.
- Połącz drożdże z mlekiem, dwiema łyżkami mąki i połową cukru. Wymieszaj i odstaw na kwadrans.
- Utrzyj jajko z cukrem.
- Do miski z mąką dodaj drożdże i utarte jajko z cukrem. Dołóż też rozpuszczone i przestudzone masło.
- Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dołóż mąkę.
- Wykonaj nadzienie. Ugotuj bardzo gęsty budyń z mleka i proszku budyniowego.
- Dołóż masło, ser, cukier. Wsyp rodzynki i wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.
- Posmaruj ciasto masą serowo-budyniową i zwiń.
- Wyłóż blachę papierem i włóż do niej ciasto. Odstaw je jeszcze na 15 minut.
- Piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
- Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
- Przestudź ciasto i polej przygotowanym lukrem.
Zobacz też: Lepkie i słodziutkie ciasto bananowe siostry Anastazji vs. bananowe americano pani Joli