Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki

Jak zrobić kluski śląskie, regionalnie nazywane gumiklyjzami? To przepis, który uwielbia każdy Polak, ale wiadomo, że najpyszniejsze kluski robią właśnie na Śląsku. Dziś podpowiemy ci dwa sekrety idealnych klusek z dziurką, które będą delikatne, mięciutkie i sprężyste. Postaw na odpowiednie ziemniaki i zasadę ćwiartki - to kluskowa świętość, którą musisz wyryć na blachę.

Kluski śląski mają szczególne miejsce w sercu każdego Polaka i nie znam osoby, która nie uwielbia mięciutkich kluseczek z dziurką, w której zbiera się pyszny sos lub okrasa. Kluski śląskie to w zasadzie tylko ziemniaki i mąka ziemniaczana, czasami także jajko. Ale kluskowy sukces zależy właśnie od ziemniaków i mąki. Po pierwsze, najlepiej używać ziemniaków o większej zawartości skrobi, czyli typów BC lub C. Kolejną sprawą, moim zdaniem najważniejszą, jest proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków. Starsze gospodynie z pewnością to wiedzą, nieco mniej doświadczone niech zapamiętają zasadę ćwiartki. O co w niej chodzi?

Zobacz wideo Zobacz przepis na kluski leniwe w dwóch wersjach

Zasada ćwiartki kluczem do idealnych klusek śląskich. Na czym polega?

Zmielone ziemniaki wymieszaj z odrobiną soli i jajkiem, jeśli go używasz, i uformuj je w kulę. Następnie podziel ją na ćwiartki. Jedną z nich wyjmij, odłóż na bok, a w jej miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, by w całości wypełniła puste miejsce. Następnie dodaj odłożoną część ziemniaków i zagnieć jednolite ciasto. Ot, cała filozofia.

Gumiklyjzy - przepis na nasze ukochane kluseczki z dziurką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o większej zawartości skrobi,
  • mąka ziemniaczana,
  • jajko (opcjonalnie),
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie włóż je do garnka, zalej wodą, delikatnie osól i ugotuj. Odcedź i kiedy przestygną, zmiel je w prasce lub maszynce.
  2. Zmielone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj jajko jeśli używasz i więcej soli, jeśli jest taka potrzeba. Całość zagnieć, uformuj kulę i podziel ją na cztery części.
  3. Wyjmij jedną ćwiartkę ciasta i na jej miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, by zachować kulisty kształt. Dołóż odłożone ziemniaki i ponownie zagnieć.
  4. Z wyrobionego ciasta odrywaj kawałki i formuj je w dłoniach w odpowiedni kształt. Możesz także podzielić ciasto na części, z każdej z nich uformować rulon i wycinać z niego kawałki, a dopiero później formować w dłoniach - wówczas kluski będą podobnej wielkości.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju - wówczas kluseczki się nie skleją. Wrzucaj je partiami i od razu zamieszaj od dna, by nie przywarły. Powinny gotować się w spokojnej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia w zależności od wielkości.

Kluski śląskie z tego przepisu za każdym razem będą idealne i uświetnią każdy obiad. Jak je podawać? Oczywiście możesz pójść w klasykę i zaserwować je z roladą i modrą kapustą lub gulaszem czy sztuką mięsa. Możesz także okrasić je cebulką i skwarkami albo postawić na nowoczesne rozwiązania i podać z bazyliowym pesto lub sosem chimichurri i grillowanym mięsem.

Więcej o: