Kluski śląski mają szczególne miejsce w sercu każdego Polaka i nie znam osoby, która nie uwielbia mięciutkich kluseczek z dziurką, w której zbiera się pyszny sos lub okrasa. Kluski śląskie to w zasadzie tylko ziemniaki i mąka ziemniaczana, czasami także jajko. Ale kluskowy sukces zależy właśnie od ziemniaków i mąki. Po pierwsze, najlepiej używać ziemniaków o większej zawartości skrobi, czyli typów BC lub C. Kolejną sprawą, moim zdaniem najważniejszą, jest proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków. Starsze gospodynie z pewnością to wiedzą, nieco mniej doświadczone niech zapamiętają zasadę ćwiartki. O co w niej chodzi?
Zmielone ziemniaki wymieszaj z odrobiną soli i jajkiem, jeśli go używasz, i uformuj je w kulę. Następnie podziel ją na ćwiartki. Jedną z nich wyjmij, odłóż na bok, a w jej miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, by w całości wypełniła puste miejsce. Następnie dodaj odłożoną część ziemniaków i zagnieć jednolite ciasto. Ot, cała filozofia.
Składniki:
Kluski śląskie z tego przepisu za każdym razem będą idealne i uświetnią każdy obiad. Jak je podawać? Oczywiście możesz pójść w klasykę i zaserwować je z roladą i modrą kapustą lub gulaszem czy sztuką mięsa. Możesz także okrasić je cebulką i skwarkami albo postawić na nowoczesne rozwiązania i podać z bazyliowym pesto lub sosem chimichurri i grillowanym mięsem.