Jak zrobić domowe pyszne masło czosnkowe i dlaczego warto? Poznaj sekrety przygotowania idealnego masła czosnkowego, które sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.
Dlaczego warto sięgać po masło czosnkowe? Przepis na ten smakowity dodatek jest znany już od dawna, a jego popularność wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie. Nie ma się czemu dziwić. Takie masło to nie tylko skarbnica smaku, ale też cennych właściwości prozdrowotnych.
Czosnek jest znany jako naturalny antybiotyk, a jego regularne spożywanie znacząco wpływa na podniesienie odporności organizmu. Działa zarówno przeciwbakteryjnie, jak i antywirusowo, dzięki czemu skutecznie przeciwdziała rozprzestrzenianiu się patogenów chorobotwórczych w organizmie. Warto podkreślić również to, że czosnek ma działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie czosnku wpływa ponadto na obniżenie parametrów ciśnienia tętniczego krwi, co ma bardzo duże znaczenie z perspektywy osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia. Czosnek ma także właściwości przeciwutleniające. Regularne sięganie po czosnek może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez stres oksydacyjny.
Masło czosnkowe wydaje się być idealnym sposobem na przemycenie tego wartościowego składnika do swojej diety. Połączenie masła i czosnku jest dobrym pomysłem także z innego względu. Witaminy zawarte w czosnku (m.in. witamina A, E, C, witaminy z grupy B) łatwo rozpuszczają się w tłuszczach (masło) i dzięki temu lepiej wchłaniają się do organizmu.
Poniżej znajdziesz przepis na masło czosnkowe krok po kroku. Do przygotowania tego wyjątkowego specjału będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Jeżeli chcesz uatrakcyjnić i wzbogacić smak swojego masła czosnkowego, możesz dodać do niego ulubione zioła i przyprawy. Bardzo dobrze sprawdzi się np. koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. Wybrane zioła należy bardzo drobno posiekać i dodać do miękkiego masła.
Aby wzmocnić smak naszego domowego masła czosnkowego, można świeży czosnek (w łupinkach) podsmażyć przez chwilę na patelni, a potem obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Inną opcją, jest dodanie odrobiny czosnku granulowanego lub czosnku niedźwiedziego. Wiosną można użyć świeżych liści czosnku niedźwiedziego. Wystarczy do kostki miękkiego masła dodać drobno poszatkowane liście, a także sól i pieprz do smaku i całość np. zblendować lub bardzo dokładnie wymieszać.
Jak można wykorzystać masło czosnkowe? Na grilla, do mięs, na kanapki - możliwości wykorzystania masła czosnkowego w kuchni jest bardzo dużo.
Jak widać z powyższego, masło czosnkowe to produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Jego wykorzystanie to sposób na wzbogacenie smaku oraz przemycenie cennych składników odżywczych. Przygotowanie masła czosnkowego jest banalnie proste. Warto eksperymentować i znaleźć idealny dla siebie sposób na przemycenie tego smakowitego produktu do diety.
Zobacz też: Kotleciki ziemniaczane z takim dodatkiem to ferrari wśród innych dań obiadowych. Zaskocz bliskich!