Genialny przepis na masło czosnkowe. Z tym wyjątkowym składnikiem nabierze jeszcze więcej aromatu

Przedstawiamy prosty przepis na masło czosnkowe. Można używać go do tostów, kanapek, ziemniaków i sałatek. Podkreśli smak potraw i doda im charakteru. Do jego wykonania będzie potrzebny jednak nie zwykły czosnek, ale czosnek niedźwiedzi.

Masło czosnkowe to bardzo uniwersalny produkt, który dodaje się do różnych potraw. Można stosować je jako dodatek do sałatek, marynatę do mięs albo bazę do różnych sosów. Jak je zrobić, aby miało idealny smak? Najlepiej będzie użyć czosnku niedźwiedziego. Oprócz tego do jego przygotowania będzie potrzebne masło i zioła prowansalskie.

Zobacz wideo

Czosnek niedźwiedzi - doda smaku i wzmocni odporność

W Polsce czosnek niedźwiedzi występuje głównie w Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej, w Bieszczadach oraz w okolicach Sandomierza. Pojawia się na przełomie marca i kwietnia. Jedną z jego właściwości jest pomaganie w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych. Poza tym ma szerokie zastosowanie w kosmetyce - działa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci. 

Przepis na masło czosnkowe. Będzie wspaniałym dodatkiem do kanapek

Do wykonania masła czosnkowego będziecie potrzebowali tylko kilku składników. Przyda się masło, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Składniki:

  • kostka masła,
  • łyżka czosnku niedźwiedziego,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby zrobiło się miękkie. Wymieszaj je dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem niedźwiedzim. 
  2. Do mieszanki masła i czosnku można dodać ziół prowansalskich. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Do masła możesz dodać inne, ulubione przyprawy.
  3. Ucieraj całość aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  4. Masło czosnkowe należy przechowywać w lodówce. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: