Masło czosnkowe to bardzo uniwersalny produkt, który dodaje się do różnych potraw. Można stosować je jako dodatek do sałatek, marynatę do mięs albo bazę do różnych sosów. Jak je zrobić, aby miało idealny smak? Najlepiej będzie użyć czosnku niedźwiedziego. Oprócz tego do jego przygotowania będzie potrzebne masło i zioła prowansalskie.
W Polsce czosnek niedźwiedzi występuje głównie w Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej, w Bieszczadach oraz w okolicach Sandomierza. Pojawia się na przełomie marca i kwietnia. Jedną z jego właściwości jest pomaganie w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych. Poza tym ma szerokie zastosowanie w kosmetyce - działa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci.
Do wykonania masła czosnkowego będziecie potrzebowali tylko kilku składników. Przyda się masło, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl