Mielone i gołąbki w jednym? Przepis siostry Anastazji na domowe kotlety to prawdziwy hit wśród obiadów

Zapomnij o suchych i nudnych kotletach na obiad. Siostra Anastazja zdradza przepis, który łączy mielone i gołąbki w jednym. Kluczem jest sezonowe warzywo - biała kapusta. Połączona z mięsem mielonym do soczysty smak i głęboki aromat, który przypadnie do gustu nawet największym smakoszom.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród tradycyjnych obiadów, nie sposób zapomnieć o domowych kotletach. Proste i smaczne danie można przygotować na wiele sposobów, jednak jak się okazuje jeden z nich to prawdziwy rarytas. Mowa tu o połączeniu mielonych i gołąbków w jednym. Siostra Anastazja radzi, jak je przygotować i co jest sekretem idealnego aromatu. 

Gołąbki i mielone w jednym - przepis na obiad według siostry Anastazji 

Gdy brakuje ciekawych pomysłów na obiad, warto sięgnąć po jeden z przepisów siostry Anastazji. Wśród nich często znajdziemy tradycyjne smakołyki, ale i ciekawe alternatywy, które zaskakują wyjątkowym smakiem i aromatem. Jednym z hitów jest połączenie mielonych i gołąbków. Dzięki temu uzyskam oryginalne i soczyste kotlety

Połączenie mielonych i gołąbków w jednym to prawdziwy rarytas, który z pewnością docenią domownicy czy goście. Kluczem do sukcesu jest biała kapusta, cebula i sos pomidorowy, w którym dusimy mięso. Efekt jest gwarantowany, a receptura siostry Anastazji wręcz rozpływa się w ustach. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na kotlety według siostry Anastazji 

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 g białej kapusty,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki rosołu lub wywaru warzywnego,
  • suszony majeranek,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • bułka tarta,
  • 1,5 szklanki wody lub wywaru,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od usunięcia zewnętrznych liści kapusty, warzywo kroimy na ćwiartki i usuwamy głąb. Drobno szatkujemy, przekładamy do miski, solimy i czekamy aż puści sok. 
  2. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  3. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i łączymy z mięsem mielonym i cebulką. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 
  4. Do mięsa dodajemy mąkę ziemniaczaną, jaja i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym. 
  5. Kolejnym krokiem jest wlanie na patelnię bulionu - zalane rosołem mięso gotujemy przez 30 minut. 
  6. Przygotowujemy sos - wodę i przecier pomidorowy przekładamy do rondelka. Zagotowujemy, zagęszczamy mąką i zabielamy zahartowaną śmietaną 18 poc. Tak zrobiony sos przelewamy na patelnię. 
  7. Kotlety dusimy przez kilka minut, a po tym czasie podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA