Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród tradycyjnych obiadów, nie sposób zapomnieć o domowych kotletach. Proste i smaczne danie można przygotować na wiele sposobów, jednak jak się okazuje jeden z nich to prawdziwy rarytas. Mowa tu o połączeniu mielonych i gołąbków w jednym. Siostra Anastazja radzi, jak je przygotować i co jest sekretem idealnego aromatu.
Gołąbki i mielone w jednym - przepis na obiad według siostry Anastazji
Gdy brakuje ciekawych pomysłów na obiad, warto sięgnąć po jeden z przepisów siostry Anastazji. Wśród nich często znajdziemy tradycyjne smakołyki, ale i ciekawe alternatywy, które zaskakują wyjątkowym smakiem i aromatem. Jednym z hitów jest połączenie mielonych i gołąbków. Dzięki temu uzyskam oryginalne i soczyste kotlety.
Połączenie mielonych i gołąbków w jednym to prawdziwy rarytas, który z pewnością docenią domownicy czy goście. Kluczem do sukcesu jest biała kapusta, cebula i sos pomidorowy, w którym dusimy mięso. Efekt jest gwarantowany, a receptura siostry Anastazji wręcz rozpływa się w ustach.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na kotlety według siostry Anastazji
- 500 g mięsa mielonego,
- 500 g białej kapusty,
- cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki rosołu lub wywaru warzywnego,
- suszony majeranek,
- sól i pieprz,
- masło klarowane,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- bułka tarta,
- 1,5 szklanki wody lub wywaru,
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od usunięcia zewnętrznych liści kapusty, warzywo kroimy na ćwiartki i usuwamy głąb. Drobno szatkujemy, przekładamy do miski, solimy i czekamy aż puści sok.
- Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i łączymy z mięsem mielonym i cebulką. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Do mięsa dodajemy mąkę ziemniaczaną, jaja i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym.
- Kolejnym krokiem jest wlanie na patelnię bulionu - zalane rosołem mięso gotujemy przez 30 minut.
- Przygotowujemy sos - wodę i przecier pomidorowy przekładamy do rondelka. Zagotowujemy, zagęszczamy mąką i zabielamy zahartowaną śmietaną 18 poc. Tak zrobiony sos przelewamy na patelnię.
- Kotlety dusimy przez kilka minut, a po tym czasie podajemy.