Połączenie kurczaka z kurkami to doskonały przepis na nieskomplikowany obiad z sezonowym twistem w postaci tych drobnych, aromatycznych grzybków. W związku z tym, że akurat trwa sezon na kurki, teraz jest najlepszy moment na przygotowanie tego dania. Siostra Anastazja przyrządza je w ciekawy sposób, łącząc dwie metody obróbki - smażenie i pieczenie. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na filet z kurczaka faszerowany kurkami według siostry Anastazji.
Przepis pochodzi z książki "Doskonałe przepisy siostry Anastazji".
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy kurki i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy i dodajemy żółty ser również pokrojony w kostkę.
Filety czyścimy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Każdy nacinamy w taki sposób, aby z boku powstała kieszonka. Musi być na tyle głęboka, aby zmieścił się do niej przygotowany farsz. Boki spinamy wykałaczką, żeby nadzienie się nie wysypywało i smażymy kurczaka z obu stron na patelni.
Następnie przekładamy na blaszkę, przykrywamy każdy filet jednym plastrem żółtego sera i chwilę zapiekamy w piekarniku w 170 stopniach Celsjusza. Siostra Anastazja radzi, aby filet z kurczaka faszerowany kurkami podawać z ostrym sosem.