Filet z kurczaka faszerowany kurkami siostry Anastazji. Kluczem jest odpowiednia kieszonka

Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs w polskich kuchniach. Można je przyrządzić na tysiące różnych sposobów, jest dość tanie oraz łatwo się je piecze i smaży. Z obu tych metod obróbki skorzystała w swoim przepisie siostra Anastazja. Jej filet z kurczaka faszerowany kurkami to świetna propozycja na sezonowy obiad - te grzybki już pojawiły się w lasach.

Połączenie kurczaka z kurkami to doskonały przepis na nieskomplikowany obiad z sezonowym twistem w postaci tych drobnych, aromatycznych grzybków. W związku z tym, że akurat trwa sezon na kurki, teraz jest najlepszy moment na przygotowanie tego dania. Siostra Anastazja przyrządza je w ciekawy sposób, łącząc dwie metody obróbki - smażenie i pieczenie. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na filet z kurczaka faszerowany kurkami według siostry Anastazji.

Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu

Filet z kurczaka faszerowany kurkami siostry Anastazji

Przepis pochodzi z książki "Doskonałe przepisy siostry Anastazji".

Składniki:

  • 4 podwójne filety z kurczaka
  • mała cebula
  • 20 dag kurek (można użyć mrożonych)
  • 10 dag żółtego sera + 4 plastry
  • mały słoiczek suszonych pomidorów
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy kurki i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy i dodajemy żółty ser również pokrojony w kostkę.

Filety czyścimy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Każdy nacinamy w taki sposób, aby z boku powstała kieszonka. Musi być na tyle głęboka, aby zmieścił się do niej przygotowany farsz. Boki spinamy wykałaczką, żeby nadzienie się nie wysypywało i smażymy kurczaka z obu stron na patelni. 

Następnie przekładamy na blaszkę, przykrywamy każdy filet jednym plastrem żółtego sera i chwilę zapiekamy w piekarniku w 170 stopniach Celsjusza. Siostra Anastazja radzi, aby filet z kurczaka faszerowany kurkami podawać z ostrym sosem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA