Żeberka po amerykańsku smakują jak marzenie i zgodzi się z tym każdy mięsożerca. Są kruche, delikatne i soczyste i jeśli chcesz podać swoim bliskim coś naprawdę pysznego, zainspiruj się tym amerykański, przepisem. Marynata dodaje mięsu smaku i sprawia, że jest przyjemnie kruche i samo odchodzi od kości. Przepis, który przybliżamy stanowi porcje na dwie osoby. Jednak żeberka wychodzą tak pyszne, że aż grzech tych proporcji nie podwoić albo nie potroić.
Żeberka po amerykańsku. Najlepsze na grilla
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych w paskach,
- 1,5 łyżki miodu,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki tymianku,
- pieprz do smaku.
Żeberka po amerykańsku - sposób wykonania:
- Mięso oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Osusz je ręcznikiem papierowym i przełóż do miski.
- Do innej miseczki dodaj miód, sos sojowy, sól, pieprz i resztę przypraw. Całość wymieszaj i jeśli jest taka potrzeba, dodaj odrobinę oliwy lub soku z cytryny.
- Żeberka dokładnie posmaruj marynatą i odłóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, żeby marynata dokładnie wchłonęła się w mięso.
- Przed grillowaniem wyjmij żeberka z lodówki ok. godziny wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. Grilluj je na mocno nagrzanym ruszcie z obu stron. Powinny być dość ciemne - to za sprawą karmelizacji miodu i naturalnej barwy sosu sojowego.
Zobacz wideo Co na grilla? Nudne kiełbaski odchodzą w zapomnienie
Do tego grillowane warzywa, gotowana kukurydza z masełkiem i grzanki. Nie ma nic lepszego na grilla. Polecam podawać takie żeberka dużo bardziej niż karkówkę albo oklepane kiełbaski. Nie ma na co czekać, ruszaj do mięsnego, żeby zrobić ucztę w amerykańskim stylu.