Żeberka po amerykańsku. Na grilla nie ma lepszych, a to przez marynatę

Jak zrobić żeberka z grilla? Nie ma w tym niczego skomplikowanego, wystarczy dobrej jakości mięso i odpowiednia marynata. I właśnie marynata tutaj odgrywa kluczową rolę. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić żeberka po amerykańsku - nawet nie spojrzysz na karkówkę i kiełbaski z grilla.

Żeberka po amerykańsku smakują jak marzenie i zgodzi się z tym każdy mięsożerca. Są kruche, delikatne i soczyste i jeśli chcesz podać swoim bliskim coś naprawdę pysznego, zainspiruj się tym amerykański, przepisem. Marynata dodaje mięsu smaku i sprawia, że jest przyjemnie kruche i samo odchodzi od kości. Przepis, który przybliżamy stanowi porcje na dwie osoby. Jednak żeberka wychodzą tak pyszne, że aż grzech tych proporcji nie podwoić albo nie potroić. 

Żeberka po amerykańsku. Najlepsze na grilla

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych w paskach,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pieprz do smaku.

Żeberka po amerykańsku - sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Osusz je ręcznikiem papierowym i przełóż do miski. 
  2. Do innej miseczki dodaj miód, sos sojowy, sól, pieprz i resztę przypraw. Całość wymieszaj i jeśli jest taka potrzeba, dodaj odrobinę oliwy lub soku z cytryny. 
  3. Żeberka dokładnie posmaruj marynatą i odłóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, żeby marynata dokładnie wchłonęła się w mięso. 
  4. Przed grillowaniem wyjmij żeberka z lodówki ok. godziny wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. Grilluj je na mocno nagrzanym ruszcie z obu stron. Powinny być dość ciemne - to za sprawą karmelizacji miodu i naturalnej barwy sosu sojowego. 
Zobacz wideo Co na grilla? Nudne kiełbaski odchodzą w zapomnienie

Do tego grillowane warzywa, gotowana kukurydza z masełkiem i grzanki. Nie ma nic lepszego na grilla. Polecam podawać takie żeberka dużo bardziej niż karkówkę albo oklepane kiełbaski. Nie ma na co czekać, ruszaj do mięsnego, żeby zrobić ucztę w amerykańskim stylu. 

Więcej o: