Tylko tak zrobisz soczystą pierś z gęsi. Tutaj liczy się sposób na skórkę

Mamy listopad, czyli miesiąc, w którym Polacy jedzą najwięcej gęsiny. Jesteśmy narodem bardzo przywiązanym do tradycji, więc w myśl porzekadła, że "na świętego Marcina najlepsza gęsina", porzucamy nudnego kurczaka na rzecz dużo bardziej szlachetnego mięsa. Dziś mamy przepis na pyszną pierś z gęsi. Będzie soczysta i mięciutka, a to za sprawą prostej, ale bardzo ważnej zasady.

Gęsina na świętego Marcina. To powiedzonko słyszy się, jak tylko zaczyna się listopad, bo właśnie w tym miesiącu je się najwięcej delikatnej i pełnej smaku gęsiny. Niestety, Polacy nieczęsto sięgają po to mięso, a powody są trzy. Jednym z nich jest słaba dostępność dobrej jakości gęsiny, która jest eksportowana na dużą skalę do zachodniej Europy. Jeśli jednak już znajdziemy dobrą gęsinę, to cóż - jej cena nie jest niska i to jest kolejny powód. Trzecim powodem jest pewna obawa, że nieumiejętnie się ją przyrządzi - nie dość, że niełatwa do zdobycia, droga, to jeszcze może wyjść nie tak smaczna, jak byśmy sobie życzyli. Na szczęście jesteśmy my i chętnie podpowiemy, co zrobić, żeby gęsina była perfekcyjna. Zaczynamy od piersi z gęsi.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Soczysta pierś z gęsi. Zrobisz ją tylko tak

O ile całej gęsi możesz nie dostać w każdym markecie, tak bardzo prawdopodobne jest, że piersi z gęsi uda ci się kupić. Wybieraj mięso świeże, takie, które odskakuje, kiedy naciśniesz je palcem. Kiedy masz już mięso, wyjmij je na blat i natrzyj odrobiną soli. Nacieraj dość mocno, ale nie na tyle, by rozerwać włókna. Następnie przełóż mięso do lodówki na noc.

Zanim przystąpisz do smażenia, wyjmij piersi i doprowadź je do temperatury pokojowej. Dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym, ponieważ sól uwolni z mięsa odrobinę płynów. I teraz ważna kwestia. Skórkę natnij w kratkę. Linie powinny być oddalone od siebie o ok. 1 cm. Kiedy już przygotujesz mięso, delikatnie, ale to naprawdę delikatnie natłuść patelnię. Najlepiej wysmarować je kaczym lub właśnie gęsim tłuszczem, ale jeśli go nie masz, użyj masła.

Jak smażyć piersi z gęsi? To najważniejszy krok

Piersi gęsi połóż na zimnej patelni skórką do dołu - to bardzo ważna rzecz, która zagwarantuje smak i delikatną strukturę gęsiny. Następnie włącz palnik na średnią lub nawet niewielką moc i smaż mięso, aż skórka będzie złota. Ze skóry wytopi się sporo tłuszczu, w którym będzie się smażyć. Ważne jest, by podczas smażenia nie ruszać mięsem. Jeśli jednak uważasz, że tłuszczu wytopiło się za dużo, odlej jego nadmiar do naczynia lub słoiczka.

Pierś z gęsie należy przed smażeniem naciąć od strony skóry
Pierś z gęsie należy przed smażeniem naciąć od strony skóry beanimages /Shutterstock

Gdy skórka się już zezłoci i będzie chrupiąca, odwróć mięso na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut, aż mięso dojdzie. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Następnie włóż tam piersi, najlepiej bezpośrednio z patelnią. Dobrze by było, gdyby twoja patelnia miała odpinaną rączkę, jeśli ma plastikową lub z innego tworzywa, nie ryzykuj, a mięso przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Piecz przez 8-10 minut. Po podpieczeniu pozostaw mięso, by chwilę odpoczęło.

Jak podawać piersi z gęsi?

Gęsina lubi się ze słodkimi smakami. Świetnie łączy się z sosami na bazie wina, jabłek, gruszek i na przykład żurawiny. Można także podawać ją z sosem własnym w towarzystwie ziemniaczanego puree. Świetnie sprawdzi się także w postaci mięsnego carpaccio podanego ze świeżą surówką i skropionego odrobiną sosu winnego. Pamiętaj, zanim przystąpisz do krojenia mięsa na carpaccio, musisz poczekać, aż soki w mięsie się uspokoją, wówczas kawałeczki pozostaną soczyste. Używaj też bardzo ostrego noża, by mieć pełną kontrolę nad grubością plastrów. 

Więcej o: