Pierogi rozłożone na czynniki pierwsze, czyli przepis na łazanki. Nigdy się nie nudzą przez te dodatki

Łazanki to potrawa, której chyba nie da się nie lubić. To danie z listy tych, które robi się łatwo i bez obciążenia portfela, bo wszystkie składniki albo masz w kuchni, albo kosztują grosze. Moja siostra kiedyś powiedziała, że łazanki to takie pierogi rozebrane na czynniki pierwsze. Może coś w tym jest, ale w jednym łazanki zwyciężają z pierogami - nie trzeba nad nimi ślęczeć i lepić godzinami.

Łazanki kojarzą mi się szczególnie z chłodniejszymi dniami, kiedy w moim domu królowały treściwe i sycące obiady. Łazanki z kapustą i grzybami zawsze królowały w listopadzie i grudniu, bo wtedy babcia czyściła spiżarnię ze słoików z kapustą z zeszłego roku i grzybów z minionych sezonów, by tegorocznych użyć na święta. Uwielbiałam łazanki i uwielbiam do dziś i nigdy nie płuczę kapusty - uwielbiam, jak łazanki są kwaśne. Ty jednak możesz pozbyć się nadmiaru kwasu - wówczas dużo lepiej poczujesz smak grzybów. Oto przepis na danie z makaronem, które wymaga niewiele pracy, a nasyci na długie godziny.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Łazanki - wypasiony obiad z makaronem 

Składniki:

  • ok. 400 g makaronu (może to być makaron łazankowy, ale świetnie sprawdzą się także wstążki, kokardki czy świderki),
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 1 szklanka suszonych grzybów lub 300 g grzybów świeżych,
  • 1 większa cebula,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek,
  • olej lub masło do podsmażenia.

Łazanki z kapustą i grzybami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się suszonymi grzybami, jeśli właśnie takich używasz. Skrusz je w dłoniach i wsyp do miski. Następnie zalej wodą i dodaj pokrojoną na pół cebulę i dwa listki laurowe. To sprawi, że grzyby zyskają dużo więcej aromatu. 
  2. Następnie zajmij się kapustą. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, przepłucz ją. Następnie przesiekaj ją, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego i na średnim ogniu ugotuj do miękkości. 
  3. Kiedy kapusta się gotuje, zajmij się grzybami. Namoczone suszone grzyby drobno posiekaj, a jeśli używasz świeżych, oczyść je i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Następnie dodaj grzyby i duś całość, aż z grzybów odparuje woda i apetycznie się przysmażą - to może potrwać nawet 15 minut.
  4. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź go i przełóż do miski. Dodaj ugotowaną kapustę oraz podsmażone grzyby. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj. Łazanki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Łazanki możesz przygotować także z mięsem mielonym lub mięsem z rosołu. W przypadku mięsa mielonego należy je podsmażyć na patelni razem z cebulą, aż zmieni kolor, następnie dusić razem z grzybami. Możesz postawić także na wersję z boczkiem - wówczas należy go drobno pokroić i wytopić, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i grzyby. Może nie będzie to najbardziej dietetyczne danie świata, ale za to jakie pyszne!

Więcej o: