Regionalny przysmak z ziemniaków. Nazwa nie zachęca, ale smak zwala z nóg

Każdy region słynie ze swoich wyjątkowych i niepowtarzalnych potraw, a Podlasie jest w nie wyjątkowo bogate. Ten region niestety w ciągu wieków naznaczony był powszechną biedą, dlatego ludzie radzili sobie jak mogli, stąd kuchnia podlaska jest prosta, ale smaczna i sycąca. Dziś na tapet bierzemy nie byle jaki przysmak, a w roli głównej oczywiście ziemniaki. Podobno starsze gospodynie kłócą się, której przepis jest lepszy.

Polska ziemniakami stoi i pewnie dnia nam nie starczy, by wymienić wszystkie ziemniaczane smakołyki, którymi raczymy się zarówno na co dzień, jak i od święta. Niemal każdy region Polski słynie ze swojego wyjątkowego przepisu na danie z ziemniaków, a kuchnia podlaska ma ich naprawdę sporo. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobisz staropolski przysmak, czyli nieśmiertelną kiszkę ziemniaczaną. Nazwa niektórych bawi, innych może nieco zniechęca, ale ten zapach i smak sprawią, że nie pohamujesz burczenia w brzuchu na samą myśl. Oprócz ziemniaków ważne są też dodatki - boczek lub kiełbasa to absolutna podstawa. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Podlaski rarytas z ziemniaków. Jak zrobić kultową kiszkę ziemniaczaną?

Składniki:

  • 2 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 duże białe cebule,
  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek,
  • namoczone w wodzie z odrobiną soli jelito wieprzowe.

Kiszka ziemniaczana - sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj mięso i dodatki. Jedną cebulę posiekaj w kostkę, kiełbasę obierz z osłonki i także pokrój w kostkę. Z boczku odetnij skórę i podobnie jak cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj kiełbasę i dodaj cebulę, Podsmażaj, aż boczek się zarumieni, a cebula się zeszkli.
  2. Ziemniaki obierz i opłucz. Zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane. Odciśnij ziemniaki na ściereczce, a płyn wlej do miski. Kiedy skrobia osiądzie na dnie, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
  3. Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Dodaj także podsmażony boczek z kiełbasą, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Jeśli uważasz, że masa jest zbyt luźna, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Jelita sparz i wypłucz. Następnie nałóż je na szprycę do nadziewania i napełnij je masą ziemniaczaną. Kiszkę możesz podzielić na pętka.
  5. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i kiedy zawrze, wrzuć kiszkę ziemniaczaną i parz ją przez 20 minut. Następnie upiecz w piekarniku do zarumienienia lub podsmaż na patelni na odrobinie smalcu.

Chcesz, żeby twoja kiszka ziemniaczana była jeszcze smaczniejsza? Mamy na to sposób. Możesz dodać ugotowane i zmielone suszone grzyby lub pieczarki bądź boczniaki podsmażone na maśle. Możesz także zastąpić kiełbasę mielonym mięsem podsmażonym razem z boczkiem i cebulą. 

Więcej o: