Szparagi to błogosławieństwo wiosennych tygodni i w końcu możemy cieszyć się ich smakiem do woli. Szparagi są pyszne w każdej wersji, ale zupa szparagowa zasługuje na szczególną uwagę, zwłaszcza z tego przepisu. Jest kremowa i aromatyczna. Odpowiada za to przyprawa, która kojarzy się z kuchnią azjatycką, ale do europejskich szparagów pasuje idealnie.
Cesarz /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Szparagi to bez wątpienia jeden z najlepszych wiosennych smakołyków i wiele osób ubolewa nad tym, że sezon na to warzywo trwa tak krótko. Właśnie z racji tego, że szparagów nie możemy do woli zajadać przez cały rok (chyba że mrożone), to sezon chcemy wycisnąć do ostatniej kropelki i dziś podpowiemy wam, jak zrobić zupę szparagową, która spokojnie może konkurować z zupami z drogich restauracji. Ważne są masło, kremowy ser i curry. Tej przyprawy nie warto żałować, ponieważ świetnie podkręca szparagi i wydobywa ich ukrytą słodycz i smak umami. Jak zatem zabrać się za zupę szparagową? To łatwe, szybkie i smaczne. Podsumowując: same plusy, zero minusów.
REKLAMA
Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty
Zupa szparagowa z curry - najlepszy przepis na sezonowy przysmak
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów (ok. 500-700 g),
3 średnie ziemniaki,
kawałek selera (ok. 100 g),
mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1 l bulionu warzywnego,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
łyżka mieszanki curry,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 czubate łyżki masła,
łyżka sera ricotta,
do podania do wyboru: grzanki, groszek ptysiowy lub chipsy z boczku.
Zupa szparagowa z curry - sposób wykonania:
Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a łodygi pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a ziemniaki i seler pokrój w kostkę.
Przygotuj garnek i roztop w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż posiekane szparagi. Całość podsmażaj, co chwilę mieszając, a gdy szparagi miejscami się lekko zarumienią, dodaj ziemniaki, seler i czosnek. Na tym etapie dodaj także curry, żeby pod wpływem smażenia przyprawa uwolniła maksimum aromatu.
Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę i serek ricotta, by zupa była bardziej kremowa.
Zblenduj całość blenderem ręcznym na gładki krem i w razie potrzeby dopraw większą ilością soli. Możesz do smaku dodać łyżkę lub dwie soku z cytryny. Podawaj z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzą się ziołowe grzanki albo chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny.