Grecja to jeden z najchętniej wybieranych kierunków urlopowych Polaków i nie ma się co dziwić. Antyczne zabytki, życzliwi mieszkańcy, czysta woda, pewna pogoda i fantastyczna kuchnia sprawiają, że to wymarzone miejsce na urlop. Jeśli jednak nie wybierasz się na wakacje do Grecji albo do twojego wypoczynku zostało trochę czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poczuć namiastkę tego wakacyjnego klimatu.
Ważnym elementem wszystkich wakacyjnych wypraw jest kuchnia, a grecka jest wyjątkowo bogata. Dziś jednak nie skupimy się na klasycznym gyrosie, souvlakach, kotlecikach jagnięcych ani musace. Bierzemy na tapet zupę cytrynową. Jej aromat jest wyjątkowy, a smak od razu przeniesie cię na słoneczną, grecką wyspę. Zupa cytrynowa jest łatwa w wykonaniu, ale pamiętaj o jajkach. Białka i żółtka osobno - to pierwsza zasada. Żółtka musisz połączyć z sokiem z cytryny i gorącym wywarem. Nie dopuść do tego, by żółtka się ścięły. Reszta to pikuś.
Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu
Zaproś wakacje do kuchni. Jak zrobić grecką zupę cytrynową?
Składniki:
- 2 l rosołu lub drobiowego bulionu (mięso z bulionu powinno być dodatkiem do zupy),
- 2 większe cytryny,
- ok. 50 ml soku z cytryny,
- 1 większa cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4 jajka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- posiekana kolendra lub natka pietruszki,
- 2 niewielkie marchewki,
- oliwa z oliwek,
- makaron orzo lub inny drobny makaron,
- sól, pieprz (najlepiej biały), 3-4 listki laurowe.
Zupa cytrynowa - sposób wykonania:
- Zacznij od pokrojenia warzyw. Marchewkę, seler i cebulę posiekaj w kostkę (cebulę w dość drobną). W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Warzywa smażące się na patelni dopraw solą i pieprzem. Dodaj także liście laurowe i na umiarkowanej mocy palnika podsmażaj wszystko przez ok. 4 minuty, co chwilę mieszając.
- Kiedy warzywa się już zarumienią, zalej je gorącym, odcedzonym bulionem. Następnie dodaj mięso z bulionu oraz makaron orzo - ok. 150 g. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, a skrobia makaronowa zagęści zupę.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do żółtek dodaj kilka łyżek gorącej zupy, by je zahartować. Żółtka ostrożnie wlej do zupy i zamieszaj.
- Do zupy dodaj kilka plastrów cytryny, z reszty wyciśnij sok i opcjonalnie dodaj otartą skórkę. Dopraw do smaku sokiem. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu.