W wielu rodzinach panuje tradycja przygotowywania przeróżnych przysmaków na Wszystkich Świętych. U mnie co roku robimy gar gołąbków. Babcia i mama miały na nie swój sposób, ale ja postanowiłam je podrasować i do farszu dodaję dwa składniki. Ciotki i wujkowie czyszczą talerze do zera.
Fot. Tomasz Szambelan / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Na gołąbki, które tradycyjnie przygotowuje się u mnie na Wszystkich Świętych, czekają wszyscy. Zmarznięci po wizycie na cmentarzu goście nie mówią o niczym innym. Nigdy nam się nie przejadają, ale ja trochę pokombinowałam i dodałam do farszu coś od siebie - trochę grzybków oraz świeży rozmaryn. Mama najpierw chciała wygonić mnie z kuchni, później wzięła dwie dokładki. Przed wami przepis na gołąbki z jednej kapusty - z trzech chyba nikt nie zrobi.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki - rodzinny przepis, który udoskonaliłam
Składniki:
1 duża biała kapusta (ewentualnie dwie, farszu będzie sporo)
1 kg zmielonej karkówki wieprzowej
ok. 300 g boczku surowego zmielonego
400-500 g grzybów leśnych
2 cebule
3 ząbki czosnku
400 g ryżu krótkoziarnistego
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, świeży tymianek
skrawki słoniny
Sposób wykonania:
Babcia zawsze parzyła kapustę dzień wcześniej. Jak to zrobić? Najpierw wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i listkiem laurowym. Następnie włóż kapustę i parz przez 5-7 minut. Następnie przewróć kapustę na drugą stronę i parz przez 5 minut, aż liście z łatwością będą odchodzić.
Sparzone liście odłóż na bok i pozwól im ostygnąć. Teraz zajmij się farszem. Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Mięso zmiel w maszynce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj i zeszklij na smalcu lub maśle.
Jeśli masz świeże grzyby, oczyść je i obgotuj przez 15 minut w wodzie z solą i liściem laurowym. Następnie je zmiel. Jeśli masz suszone grzyby, najpierw je namocz i także obgotuj i zmiel w maszynce.
Wszystkie składniki farszu włóż do miski, dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy i gałązki świeżego tymianku (jeśli nie masz, może być suszony - wystarczą dwie małe łyżeczki). Całość wymieszaj, aż mięso zacznie się kleić.
Przeprowadź selekcję liści kapusty, te, które się nie nadają do zawijania lub są porwane i grube, odłóż na bok. Na środek każdego liścia połóż porcję farszu, następnie boki liści złóż do boku i zawiń gołąbka od dołu go góry, jak krokiety.
Na dno garnka włóż skrawki słoniny i przykryj je liśćmi, które nie nadawały się do zawijania. Następnie układaj gołąbki piętrami, na każde pięterko połóż listek laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i trochę pierzu.
Wierzch garnka przykryj resztkę liści kapusty i zalej całość wodą lub lekkim bulionem. Następnie włącz pod garnkiem niewielki ogień i gotuj gołąbki przez ok. godzinę, co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Takie gołąbki są idealne - aromatyczne, smaczne i szybko nasycą. Podawaj je z sosem pomidorowym lub grzybowym - w obu wersjach smakują fantastycznie.