Nie robię zwykłych mielonych. Kotlety pożarskie są dużo lepsze, sekretem jest chleb

Kotlet pożarski, lub własciwie - kotlet Pożarskiego to danie, które zadebiutowało w Rosji za czasów cara Mikołaja I. Ów kotlet miał przygotować karczmarz Pożarski, a władcy tak zasmakował, że pozycja na stałe zagościła w carskim menu. To przepis naprawdę bardzo prosty i przypomina doskonale znam znany kotlet mielony. Odróżniają go jednak trzy rzeczy w tym panierka, która jest po prostu genialna.

Kotlety pożarskie były obecne na stołach wszystkich dygnitarzy z czasów PRL. Nic dziwnego, przepis w kocu pochadził z Rosji. Nie będziemy się rozwodzić jednak nad pochodzeniem tych kotletów, a nad ich smakiem, bo ten jest naprawdę wyjątkowy. Kotlety pożarskie robi się w podobny sposób, co nasze mielone, jednak do ich przygotowania używa się mięsa drobiowego, kurczaka lub indyka. Początkowo nie używało się także mięsa mielonego, a drobno siekanego. No i panierka - do jej wykonania nie używa się czerstwego chleba pokrojonego na małe kawałki. Taki kotlet to naprawdę wyżerka pierwsza klasa.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Kotlety pożarskie - soczyste i chrupiące jednocześnie

Składniki

  • 1 kg mięsa z piersi kurczaka lub indyka, 
  • 2 jajka, 
  • kajzerka namoczona w mleku, 
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, 
  • posiekana natka pietruszki, 
  • 1 niewielka cebula, 
  • kilka kromek czerstwego pszennego chleba, 
  • masło klarowane do smażenia. 

Kotlety pożarskie - sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę lub zmiel w maszynce o grubych oczkach. Lepszy smak jednak uzyskacz mięso siekając. Posiekaj także cebulę, a bułkę porządnie odciśnij z mleka. 
  2. Czerstwe kromki chleba pokrój w bardzo drobną kostkę, nie przejmuj się, jeśli się pokruszą. Możesz delikatnie oprószyć je solą lub np. słodką papryką, ale nie jest to konieczne. 
  3. Posiekane mięso przełóż do miski, wbij jajka, dodaj odciśniętą bułkę, posiekaną natkę i cebulkę. Dodaj przyprawy według uznania i wszystko wymieszaj. 
  4. Z masy mięsnej odrywaj kawałki i formuj w dłoniach półokrągłe kotlety. Następnie obtocz się w posiekanym chlebie tak, by kawałki ściśle przylegały do masy mięsnej. 
  5. W głębokiej patelni rozgrzej dość dużo masła klarowanego i smaż kotlety pożarskie, aż będą złote i chrupiące.

Kotlety pożarskie podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Świetnie smakują z ziemniakami lub kaszą oraz z lekką surówką albo zasmażanymi buraczkami. Zamiast mięsa z kurczaka lub indyka możesz użyć piersi z kaczki. Uważaj jednak na czas smażenia, by kaczka nie wyszła sucha. 

Więcej o: