Interesują Cię najlepsze dania obiadowe? Ranking polskich dań obiadowych to pełnia smaku i koloru! Jednak wybranie kilku potraw, po które chętnie sięgają Polacy, stanowi nie lada wyzwanie. Kulinarny repertuar jest naprawdę bogaty.
3
istock / czekma13
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Najlepsze dania obiadowe - subiektywny ranking
Przepisy na obiad mogą być bardzo różnorodne. Dlatego też podamy tylko kilka przykładowych obiadowych potraw, które cieszą się bardzo dużą popularnością w Polsce. Znajdziemy tam różnego typu mięsa, zupy, kiszonki oraz dania mączne. Nierzadko okraszone przepysznymi sosami lub ziołami. Oczywiście w polskiej kuchni nie może też zabraknąć aromatycznych przypraw. Gotowi na najlepsze przepisy na dania obiadowe? Zaczynamy!
REKLAMA
Co na obiad? Podpowiadamy
"Co na obiad?" - to pytanie, które bardzo często gości na ustach domowników. Odpowiedź na nie nie jest wcale taka prosta, jak mogłoby się to wydawać. Urozmaicenie rodzinnego menu i jednocześnie zadbanie o odpowiedni balans składników odżywczych jest prawdziwym wyzwaniem. Sprawdź nasz subiektywny ranking na najlepsze dania obiadowe, zainspiruj się i przeczytaj jakie przepisy mogą się sprawdzić podczas rodzinnego posiłku.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Obiad - ranking polskich dań obiadowych
Stworzenie kulinarnego rankingu pod względem upodobań smakowych Polaków jest pod wieloma względami bardzo trudne. Wynika to przede wszystkim z różnicy poszczególnych regionów, kultury, przyzwyczajeń, preferencji smakowych czy rodzinnych tradycji kulinarnych. Dlatego też w naszym rankingu podajemy przepisy na popularne dania obiadowe, z którymi możemy często spotkać się w Polsce.
Pomysł na obiad, czyli słów kilka o jedzeniu
Przygotowanie dania obiadowego to prawdziwa sztuka. Zachowanie przy tym różnorodności i upodobań bliskich to już wyższy poziom wtajemniczenia i działania. Jeżeli potrzebujesz inspiracji, to zdecydowanie polecamy Ci poniższy ranking na dania obiadowe.
1. Klasyczny schabowy z ziemniakami i surówką. Najlepiej wykonany z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Wzbogacony gotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami. W zależności od upodobań - posypanymi świeżym, posiekanym koperkiem - z ogródka rzecz jasna. Oczywiście nie może zabraknąć surówki ze świeżych warzyw lub gotowanych buraczków albo marchewki z groszkiem. Uwieńczeniem dania jest kompot domowej roboty.
2. Rosół z kury. Serwowany głównie podczas uroczystych obiadów, ale nie tylko. Kwintesencją dobrego rosołu jest oczywiście ekologiczne mięso i spora porcja doskonałej włoszczyzny. W dobrym rosole nie może zabraknąć właściwej ilości przypraw. Gwarantem dobrego wykonania jest także właściwie zagospodarowany czas. Najlepiej gdyby rosół gotował się bardzo powoli na małym ogniu. Dobrze też jeżeli zadbamy o domowej roboty makaron.
3. Pomidorowa. Serwowana bardzo często w polskich domach. Popularna nie tylko z powodu samego smaku i znakomitego aromatu, ale i łatwości wykonania. Wystarczy gotowy bulion, pomidory, przyprawy, makaron i zupa jest gotowa!
4. Pierogi - mogłoby wydawać się, że są one już bardzo "oklepanym" daniem, ale nic bardziej mylnego. Nie oznacza to wcale, że odchodzimy od klasycznych receptur, a jedynie rozszerzamy przepisowy repertuar o ciekawe nowe nadzienia. Coraz częściej możemy spotkać się z pierogami z dodatkiem ryby, różnorodnych warzyw czy kasz. Pomysłów jest całe mnóstwo!
5. Bigos. Podawany zarówno z ziemniakami jak i chlebem. Dobry przy wielu okazjach. To danie tak uniwersalne, że uwielbiają je zarówno mali jak i dorośli smakosze. Atutem dania jest przede wszystkim fakt, iż jest ono naprawdę sycące i przepyszne w smaku. Dodatkowo bigos można przyrządzić na wiele różnych sposobów.