Surówka do obiadu. Mix kolorów i pełnia smaku na Twoim talerzu. Przepisy na 4 soczyste i zdrowe surówki

Surówka do obiadu to dla wielu obowiązkowa pozycja. Jeżeli brakuje Wam pomysłu na ciekawą, zdrową, ale i smaczną surówkę, to koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu. Podajemy cztery przepisy na surówki, które warto wypróbować.

Surówka z białej kapusty do obiadu - wyborowy klasyk na obiadowym stole

Surówka z białej kapusty do obiadu jest bardzo popularna w Polsce. Biała kapusta jest uniwersalnym warzywem, dzięki czemu możemy ją dowolnie zestawić z wieloma innymi składnikami. Poniżej przykładowa propozycja podania.

Składniki:

  • połowa główki młodej kapustki
  • 1 mała cebula
  • 3 marchewki
  • pęczek kopru
  • około 3 łyżek oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie kapustę.
  2. Później poszatkuj ją.
  3. Włóż do miski.
  4. Cebule posiekaj na drobno. Możesz zetrzeć ją także na tarce.
  5. Marchewki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  6. Wszystkie składniki umieść w misce. Polej sokiem z cytryny. Dolej oliwę. Dodaj posiekany koperek. Dopraw do smaku.
  7. Przed podaniem włóż do lodówki.

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu - sparzenie gwarantuje delikatniejszy smak

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu jest dobrą opcją, ale musimy pamiętać o tym, aby przed podaniem sparzyć kapustę. Czerwona kapusta jest bowiem dosyć twardym warzywem. Po użyciu wrzątku staje się ona zdecydowanie delikatniejsza, a dzięki temu sałatka będzie jeszcze pyszniejsza. Przepis na babciną sałatkę z czerwonej kapusty znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • odrobina soli
  • olej roślinny
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Oczyść kapustę.
  2. Usuń pierwsze liście.
  3. Kapustę poszatkuj na drobno.
  4. Zagotuj wodę. Dodaj odrobinę soli.
  5. Sparz kapustę.
  6. Wyciągnij liście, otrząśnij z wody.
  7. Przełóż kapustę do miski. Dalej skrop ją sokiem z cytryny.
  8. Całość dokładnie wymieszaj.
  9. Zasyp kapustę przyprawami i cukrem. Wymieszaj.
  10. Następnie odstaw do wystudzenia.
  11. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  12. Wszystko wymieszaj.
  13. Jabłka dokładnie umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce.
  14. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Dolej olej i przypraw. Wymieszaj.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Surówka z cukinii do obiadu. Delikatna, pyszna i zdrowa

Surówka z cukinii do obiadu to dobry dodatek do ziemniaków i mięsa. Surówka niejako orzeźwi i ubogaci nasze danie. Można przyrządzić ją bardzo szybko. Przekonajcie się o tym sami - oto prosty przepis:

Surówka z cukinii do obiadu - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • czosnek sproszkowany - do smaku

Wykonanie:

  1. Marchewki dokładnie umyj.
  2. Obierz i zetrzyj na tarce.
  3. To samo zrób z jabłkami.
  4. Cukinię umyj, obierz i zetrzyj.
  5. Dodaj powyższe składniki do miski.
  6. Dopraw przyprawami.
  7. Dodaj majonez i jogurt. Wszystko wymieszaj.
  8. Surówkę warto schłodzić przed podaniem.

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu - domowa, sprawdzona receptura

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu to bardzo popularna sałatka. Przed Wami przepis prosto z mojego domu. Bez tej surówki nie było niedzielnego obiadu. Przepis jest banalny i wyjątkowo pyszny w smaku.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 3 jabłka
  • 3 marchewki
  • połówka cebuli
  • pieprz, sól
  • majonez
  • śmietana

Wykonanie:

  1. Kapustę oczyść, umyj i posiekaj.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj.
  3. To samo zrób z jabłkiem.
  4. Cebulę posiekaj na drobno.
  5. Wrzuć wszystkie powyższe składniki do miski. Dopraw przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj do smaku śmietanę i majonez. Wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Zobacz też: Kotlet pożarski - klasyk dawnych lat, który nieziemsko smakuje. Czy stanie się Twoim popisowym daniem?

Więcej o: