Surówka z białej kapusty do obiadu - wyborowy klasyk na obiadowym stole
Surówka z białej kapusty do obiadu jest bardzo popularna w Polsce. Biała kapusta jest uniwersalnym warzywem, dzięki czemu możemy ją dowolnie zestawić z wieloma innymi składnikami. Poniżej przykładowa propozycja podania.
Składniki:
- połowa główki młodej kapustki
- 1 mała cebula
- 3 marchewki
- pęczek kopru
- około 3 łyżek oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Umyj dokładnie kapustę.
- Później poszatkuj ją.
- Włóż do miski.
- Cebule posiekaj na drobno. Możesz zetrzeć ją także na tarce.
- Marchewki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Wszystkie składniki umieść w misce. Polej sokiem z cytryny. Dolej oliwę. Dodaj posiekany koperek. Dopraw do smaku.
- Przed podaniem włóż do lodówki.
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu - sparzenie gwarantuje delikatniejszy smak
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu jest dobrą opcją, ale musimy pamiętać o tym, aby przed podaniem sparzyć kapustę. Czerwona kapusta jest bowiem dosyć twardym warzywem. Po użyciu wrzątku staje się ona zdecydowanie delikatniejsza, a dzięki temu sałatka będzie jeszcze pyszniejsza. Przepis na babciną sałatkę z czerwonej kapusty znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 3 jabłka
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- odrobina soli
- olej roślinny
- pieprz
Wykonanie:
- Oczyść kapustę.
- Usuń pierwsze liście.
- Kapustę poszatkuj na drobno.
- Zagotuj wodę. Dodaj odrobinę soli.
- Sparz kapustę.
- Wyciągnij liście, otrząśnij z wody.
- Przełóż kapustę do miski. Dalej skrop ją sokiem z cytryny.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Zasyp kapustę przyprawami i cukrem. Wymieszaj.
- Następnie odstaw do wystudzenia.
- Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Wszystko wymieszaj.
- Jabłka dokładnie umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą. Dolej olej i przypraw. Wymieszaj.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Surówka z cukinii do obiadu. Delikatna, pyszna i zdrowa
Surówka z cukinii do obiadu to dobry dodatek do ziemniaków i mięsa. Surówka niejako orzeźwi i ubogaci nasze danie. Można przyrządzić ją bardzo szybko. Przekonajcie się o tym sami - oto prosty przepis:
Surówka z cukinii do obiadu - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- sól, pieprz
- 2 jabłka
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- czosnek sproszkowany - do smaku
Wykonanie:
- Marchewki dokładnie umyj.
- Obierz i zetrzyj na tarce.
- To samo zrób z jabłkami.
- Cukinię umyj, obierz i zetrzyj.
- Dodaj powyższe składniki do miski.
- Dopraw przyprawami.
- Dodaj majonez i jogurt. Wszystko wymieszaj.
- Surówkę warto schłodzić przed podaniem.
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu - domowa, sprawdzona receptura
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu to bardzo popularna sałatka. Przed Wami przepis prosto z mojego domu. Bez tej surówki nie było niedzielnego obiadu. Przepis jest banalny i wyjątkowo pyszny w smaku.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 3 jabłka
- 3 marchewki
- połówka cebuli
- pieprz, sól
- majonez
- śmietana
Wykonanie:
- Kapustę oczyść, umyj i posiekaj.
- Marchewki obierz i zetrzyj.
- To samo zrób z jabłkiem.
- Cebulę posiekaj na drobno.
- Wrzuć wszystkie powyższe składniki do miski. Dopraw przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do smaku śmietanę i majonez. Wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Zobacz też: Kotlet pożarski - klasyk dawnych lat, który nieziemsko smakuje. Czy stanie się Twoim popisowym daniem?