Lekka, chrupiąca surówka z młodej kapusty i rzodkiewki. Wystarczy połączyć warzywa z dodatkiem nabiału

Sezon w warzywniakach sprzyja wielu smakowitym . Przepis na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki to jeden z nich - gwarantuje chrupiące doznania i idealne dopełnienie klasycznego, polskiego obiadu. Wystarczy połączyć warzywa z odpowiednim nabiałem i zadbać o aromatyczne dodatki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przełom wiosny i lata to moment idealny, a dla wielu z nas wręcz ulubiony. Dlaczego? Kuchnia właśnie teraz jest kolorowa, żywa, pełna zapachów i wyjątkowych produktów. Warzywniaki i stragany kuszą sezonowymi dobrami, które aż proszą się, by zabrać je ze sobą do domu. Teraz króluje prostota i jakość, dlatego warto postawić na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki - gwarantujemy, że to połączenie idealne. 

Idealnie chrupiąca i lekka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

O tej porze roku w kuchni nie ma nudy! Zapomnij więc o oklepanych przepisach, zastąp je świeżością i włącz do diety kolory, witaminy oraz obłędne zapachy, które bez problemu znajdziesz w każdym warzywniaku. Warto postawić na polski produkt, a bardziej polskiego niż młoda kapusta chyba nie ma! Zgrabną, jędrną i zieloną główkę można podać na wiele sposobów jednak w wersji surowej, smakuje doskonale i dostarcza całe pokłady witamin. Surówka z młodej kapusty z dodatkiem rzodkiewek sprawdzi się zatem idealnie! 

Połączenie tych dwóch warzyw to obłęd dla kubków smakowych, ale i przy okazji zastrzyk pokładów cennych witamin i minerałów. Tu króluje prostota, dlatego produkty wystarczy połączyć z gęstym i dobrym jakościowo nabiałem, np. jogurtem greckim oraz świeżymi dodatkami - sokiem z cytryny, czosnkiem i niezastąpionym koperkiem. Całość idealnie się komponuje i z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na smak lata, czyli surówkę z młodej kapusty

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 10 rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony,
  • ząbek czosnku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od drobnego poszatkowania kapusty. Całość przełóż do miski i posyp solą. 
  2. Rzodkiewki oczyść, odetnij ogonki i zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. 
  3. Koperek umyj i drobno posiekaj. 
  4. Pora połączyć warzywa w dużej misce. Na koniec przygotuj sos z jogurtu i cytryny, dopraw wszystko solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zamieszaj i gotowe! 
  5. Tak przygotowaną surówkę można podać z klasycznym polskim obiadem w wersji mięsnej lub wege, a także na grilla lub solo - jako zdrową przekąskę. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.