Mizeria - kultowa letnia sałatka, której nie może zabraknąć przy rodzinnym obiedzie

Mizeria to jedna z bardziej popularnych sałatek, jakie serwuje się na polskim stole. Zazwyczaj jest serwowana z ziemniakami i kotletem. Skład sałatki opiera się na dwóch głównych produktach: ogórkach i śmietanie. Sprawdź przepisy na mizerię w różnych odsłonach.

Mizeria z ogórków – dlaczego warto ją spożywać?

Mizeria z ogórków to jedna z najbardziej popularnych surówek, jakie serwuje się na polskich stołach. Podajemy ją zazwyczaj w towarzystwie gotowanych ziemniaków i soczystego kotleta. Pokochaliśmy ją za smak i konsystencję. Mizeria jednak posiada również wiele składników odżywczych. Sprawdź, jakie właściwości ma mizeria, a z pewnością zostanie ona w Twoim menu na długo. Oto kilka z nich:

Właściwości mizerii:

  • Doskonale gasi pragnienie. Jest znakomita w upalne dni.
  • Łagodzi stany zapalne w organizmie.
  • Jest wsparciem dla układu sercowo-krążeniowego.
  • Pomocna przy problemach z układem trawiennym.
  • Wspiera stawy.
  • Odkwasza organizm.
  • Zwalcza obrzęki, które powstają w ciele.
  • Wykazuje działanie moczopędne.
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu.

Jak zrobić mizerię? Podpowiadamy

Jak zrobić mizerię w kilka chwil? Nic prostszego! Wystarczy kilka składników. Sałatka lepiej smakuje, kiedy jest schłodzona. Oto i przepis:

Mizeria – przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 300 g ogórków
  • około 150 g gęstej śmietany
  • sól, pieprz – do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • posiekany koper i szczypior

Wykonanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj. Obierz ze skórki i pokrój w plastry (możesz skorzystać ze specjalnej gilotyny kuchennej).
  2. Następnie posól ogórki i odstaw w zimne miejsce.
  3. Odciśnij je delikatnie z wody.
  4. Dodaj śmietanę, pieprz oraz sok z cytryny.
  5. Umyj i pokrój zieleninę.
  6. Wszystko ze sobą wymieszaj i dopraw do smaku.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Mizeria - przepisy na pyszną sałatkę. Wersja z jogurtem i świeżym koperkiem

Przepisy na mizerię mogą być różne. Bazowym składnikiem są oczywiście ogórki. Dodatki natomiast można dowolnie modyfikować. Śmietanę można z powodzeniem zastąpić jogurtem. Oto receptura na pyszną sałatkę do obiadu:

Przepis na mizerię z jogurtem:

Składniki:

  • sól, pieprz
  • ogórki gruntowe
  • jogurt
  • świeży koperek

Wykonanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki.
  2. Następnie zetrzyj je na tarce. Posól i odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Dalej odsącz je z wody.
  4. Weź świeży koper. Umyj, osusz i posiekaj na drobno.
  5. Połącz wszystkie składniki ze sobą.
  6. W razie konieczności dopraw do smaku przyprawami.

* Proporcje dostosuj do swoich potrzeb.

Mizeria – z czym można ją serwować?

Mizeria to tak uniwersalna sałatka, że nie ma w sumie zestawienia, które by do niej nie pasowało. Dobrze komponuje się z ziemniakami, pomidorami, mięsem. Mizerię można wykonać w większej ilości i przechowywać w spiżarni, w słoikach (wówczas musi być ona bez śmietany).

Zobacz też: Sałatka z pora - przepis mojej siostry na rodzinną sałatkę z porem. Bez niej nie ma niedzielnego obiadu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.