Mizeria z ogórków – dlaczego warto ją spożywać?
Mizeria z ogórków to jedna z najbardziej popularnych surówek, jakie serwuje się na polskich stołach. Podajemy ją zazwyczaj w towarzystwie gotowanych ziemniaków i soczystego kotleta. Pokochaliśmy ją za smak i konsystencję. Mizeria jednak posiada również wiele składników odżywczych. Sprawdź, jakie właściwości ma mizeria, a z pewnością zostanie ona w Twoim menu na długo. Oto kilka z nich:
Właściwości mizerii:
- Doskonale gasi pragnienie. Jest znakomita w upalne dni.
- Łagodzi stany zapalne w organizmie.
- Jest wsparciem dla układu sercowo-krążeniowego.
- Pomocna przy problemach z układem trawiennym.
- Wspiera stawy.
- Odkwasza organizm.
- Zwalcza obrzęki, które powstają w ciele.
- Wykazuje działanie moczopędne.
- Usuwa nadmiar wody z organizmu.
Jak zrobić mizerię? Podpowiadamy
Jak zrobić mizerię w kilka chwil? Nic prostszego! Wystarczy kilka składników. Sałatka lepiej smakuje, kiedy jest schłodzona. Oto i przepis:
Mizeria – przepis krok po kroku:
Składniki:
- 300 g ogórków
- około 150 g gęstej śmietany
- sól, pieprz – do smaku
- odrobina soku z cytryny
- posiekany koper i szczypior
Wykonanie:
- Ogórki dokładnie umyj. Obierz ze skórki i pokrój w plastry (możesz skorzystać ze specjalnej gilotyny kuchennej).
- Następnie posól ogórki i odstaw w zimne miejsce.
- Odciśnij je delikatnie z wody.
- Dodaj śmietanę, pieprz oraz sok z cytryny.
- Umyj i pokrój zieleninę.
- Wszystko ze sobą wymieszaj i dopraw do smaku.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Mizeria - przepisy na pyszną sałatkę. Wersja z jogurtem i świeżym koperkiem
Przepisy na mizerię mogą być różne. Bazowym składnikiem są oczywiście ogórki. Dodatki natomiast można dowolnie modyfikować. Śmietanę można z powodzeniem zastąpić jogurtem. Oto receptura na pyszną sałatkę do obiadu:
Przepis na mizerię z jogurtem:
Składniki:
- sól, pieprz
- ogórki gruntowe
- jogurt
- świeży koperek
Wykonanie:
- Ogórki dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki.
- Następnie zetrzyj je na tarce. Posól i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Dalej odsącz je z wody.
- Weź świeży koper. Umyj, osusz i posiekaj na drobno.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą.
- W razie konieczności dopraw do smaku przyprawami.
* Proporcje dostosuj do swoich potrzeb.
Mizeria – z czym można ją serwować?
Mizeria to tak uniwersalna sałatka, że nie ma w sumie zestawienia, które by do niej nie pasowało. Dobrze komponuje się z ziemniakami, pomidorami, mięsem. Mizerię można wykonać w większej ilości i przechowywać w spiżarni, w słoikach (wówczas musi być ona bez śmietany).
Zobacz też: Sałatka z pora - przepis mojej siostry na rodzinną sałatkę z porem. Bez niej nie ma niedzielnego obiadu