Sałatka z porem – sałatka z pora do obiadu. Popisowy przepis mojej siostry
Sałatki z porem do obiadu można wykonać na kilka sposobów. W artykule podamy kilka receptur, które mamy nadzieję, że wzbogacą Wasze rodzinne spotkania. Oto pierwszy przepis. Popisowa sałatka z porem mojej siostry.
Sałatka z pora tradycyjna – przepis mojej siostry:
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 2-3 marchewki
- 1 por
- sól, pieprz
- majonez – do smaku
- śmietana – do smaku
Wykonanie:
- Sałatę obierz z wierzchnich liści.
- Opłucz.
- Marchewki obierz. Opłucz pod bieżącą wodą.
- Następnie zetrzyj na tarce.
- Pora obierz z pierwszej warstwy, umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Dodaj wszystkie warzywa do miski.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Wymieszaj. Dodaj majonez, śmietanę. Całość wymieszaj.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Sałatka z pora i jajek z dodatkiem kurczaka i kukurydzy. Przepis palce lizać!
Sałatka z pora i jajek z dodatkiem kurczaka to niebo w gębie! Jeżeli nie macie pomysłu na kolację, to zdecydowanie ten przepis jest dla Was! Plusem sałatki jest to, że możemy przygotować ją w większej ilości i przechowywać w naczyniu próżniowym. Praktycznie, zdrowo i szybko. Pamiętajmy o tym, aby nie dodawać wówczas majonezu oraz śmietany (należy je dodać przed jedzeniem). W przeciwnym razie sałatka może się szybciej zepsuć.
Sałatka z pora i jajek – sposób wykonania:
Składniki:
- 4-5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- ugotowany filet z kurczaka
- papryka czerwona
- majonez – 1-2 łyżki
- śmietana – 1-2 łyżki
- sól, pieprz
- 1 por
- pęczek koperku
Wykonanie:
- Pora obierz z pierwszych liści. Umyj i pokrój.
- Pokrój kurczaka w kostkę.
- Kukurydzę odcedź z zalewy.
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Obierz i pokrój.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Dodaj majonez, śmietanę. Wymieszaj.
- Koperek umyj, osusz i pokrój na drobno.
Sałatka z pora i jajka z jabłkiem – nieoczywiste połączenie, które może pozytywnie zadziwić
Sałatka z pora i jajka z dodatkiem słodkiego jabłka może wydawać się nietrafnym połączeniem. Jednak jak się okazuje, taka sałatka może być wyborna. Odpowiednie proporcje i danie gotowe!
Składniki:
- 1 por
- 4 jajka
- 1-2 jabłka
- majonez 1-2 łyżki
- śmietana 1-2 łyżki
- sól, pieprz
- odrobina cytryny
Wykonanie:
- Pora obierz, umyj i pokrój.
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz, pokrój.
- Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Możesz je także pokroić. W zależności od tego, jak wolisz.
- Następnie skrop je sokiem z cytryny.
- Połącz wszystkie składniki.
- Dodaj przyprawy, majonez, śmietanę.
- Danie jest gotowe.
Mała wskazówka: wszystkie sałatki warto schłodzić przed podaniem. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Zobacz też: Ziemniaki z grilla - przepisy na chrupiące ziemniaki stworzone z miłością do grillowania