Sałatka z rzodkiewką w wiosenno-letnich odsłonach. Przepis z jajkiem i nie tylko

Sałatka z rzodkiewką może być skomponowana w różnorodny sposób. Rzodkiewki są na tyle uniwersalnym warzywem, że możemy je łączyć z wieloma produktami. Poniżej kilka ekspresowych przepisów na sałatki z rzodkiewką.

Sałatka z rzodkiewki w połączeniu z mixem sałat – sałatkowy klasyk, idealny na uroczystą kolację lub śniadanie

Sałatka z rzodkiewki z dodatkiem sałat jest niezwykle prosta w wykonaniu. Sałatka na bazie rzodkiewek świetnie wpisuje się w wiosenno-letnie menu. Soczyste, zdrowe i sycące warzywa dodadzą nam mnóstwa energii. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszną sałatkę z rzodkiewką. 

Składniki:

  • kilka rzodkiewek
  • mix sałat
  • śmietana
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

  1. Sałaty dokładnie umyj i osusz.
  2. To samo zrób z pozostałymi warzywami.
  3. W razie konieczności wyparz pomidory i ściągnij z nich skórkę.
  4. Następnie pokrój je wszystkie na mniejsze części.
  5. Sałatę porwij na mniejsze elementy.
  6. Połącz warzywa.
  7. Dodaj śmietanę, majonez i wszystkie przyprawy.
  8. Całość wymieszaj.
  9. Posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka z rzodkiewką i jajkiem oraz jogurtem greckim

Sałatki z rzodkiewką i jajkiem cieszy się bardzo dużą popularnością. Rzodkiewki są świetną przekąską. Zachwycająco chrupiące i soczyste – to nie lada przysmak! Poniżej przepis na mega prostą sałatkę:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • pęczek rzodkiewek
  • 5 jajek
  • kilka łyżek jogurtu greckiego
  • świeże liście bazylii
  • 1 ogórek szklarniowy
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku

 Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki.
  3. Rzodkiewki umyj i osusz. Pokrój w kostkę.
  4. To samo zrób z ogórkiem.
  5. Liście bazylii umyj.
  6. Szczypior umyj, osusz i pokrój.
  7. Wymieszaj jogurt, majonez i przyprawy.
  8. Dodaj do warzyw i wymieszaj.

Sałatka z jajka i rzodkiewki z kukurydzą

Sałatka z jajek i rzodkiewki z dodatkiem kukurydzy jest znakomitą przystawką. Taka sałatka sprawdzi się na co dzień, ale i od święta. Jej wykonanie jest naprawdę proste. Dzięki temu z powodzeniem poradzą sobie z nią nawet najbardziej początkujący, a smak zadowoli każdego gościa.

Sałatka z jajek i rzodkiewki - przepis:

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • pęczek rzodkiewek
  • majonez – do smaku
  • jogurt grecki – do smaku
  • 20 dag sera żółtego
  • 20 dag szynki
  • 4-5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Rzodkiewki dokładnie umyj. Odetnij zielone końcówki.
  3. Zetrzyj rzodkiewki na tarce.
  4. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
  5. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  6. Wymieszaj majonez z jogurtem.
  7. Szczypior dokładnie umyj, osusz i posiekaj.
  8. Weź przezroczystą misę.
  9. Umieść wszystkie produkty warstwowo, jednocześnie pamiętając o przyprawach i masie jogurtowej.
  10. Całość posyp obficie szczypiorkiem.
  11. Sałatka jest gotowa.

Zobacz też: Ziemniaki z grilla - przepisy na chrupiące ziemniaki stworzone z miłością do grillowania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.