Sałatka z rzodkiewki w połączeniu z mixem sałat – sałatkowy klasyk, idealny na uroczystą kolację lub śniadanie
Sałatka z rzodkiewki z dodatkiem sałat jest niezwykle prosta w wykonaniu. Sałatka na bazie rzodkiewek świetnie wpisuje się w wiosenno-letnie menu. Soczyste, zdrowe i sycące warzywa dodadzą nam mnóstwa energii. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszną sałatkę z rzodkiewką.
Składniki:
- kilka rzodkiewek
- mix sałat
- śmietana
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 2 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu
Wykonanie:
- Sałaty dokładnie umyj i osusz.
- To samo zrób z pozostałymi warzywami.
- W razie konieczności wyparz pomidory i ściągnij z nich skórkę.
- Następnie pokrój je wszystkie na mniejsze części.
- Sałatę porwij na mniejsze elementy.
- Połącz warzywa.
- Dodaj śmietanę, majonez i wszystkie przyprawy.
- Całość wymieszaj.
- Posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Sałatka z rzodkiewką i jajkiem oraz jogurtem greckim
Sałatki z rzodkiewką i jajkiem cieszy się bardzo dużą popularnością. Rzodkiewki są świetną przekąską. Zachwycająco chrupiące i soczyste – to nie lada przysmak! Poniżej przepis na mega prostą sałatkę:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- pęczek rzodkiewek
- 5 jajek
- kilka łyżek jogurtu greckiego
- świeże liście bazylii
- 1 ogórek szklarniowy
- sól, pieprz – do smaku
- 1-2 łyżki majonezu
- pęczek szczypiorku
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki.
- Rzodkiewki umyj i osusz. Pokrój w kostkę.
- To samo zrób z ogórkiem.
- Liście bazylii umyj.
- Szczypior umyj, osusz i pokrój.
- Wymieszaj jogurt, majonez i przyprawy.
- Dodaj do warzyw i wymieszaj.
Sałatka z jajka i rzodkiewki z kukurydzą
Sałatka z jajek i rzodkiewki z dodatkiem kukurydzy jest znakomitą przystawką. Taka sałatka sprawdzi się na co dzień, ale i od święta. Jej wykonanie jest naprawdę proste. Dzięki temu z powodzeniem poradzą sobie z nią nawet najbardziej początkujący, a smak zadowoli każdego gościa.
Sałatka z jajek i rzodkiewki - przepis:
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- pęczek rzodkiewek
- majonez – do smaku
- jogurt grecki – do smaku
- 20 dag sera żółtego
- 20 dag szynki
- 4-5 jajek
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce.
- Rzodkiewki dokładnie umyj. Odetnij zielone końcówki.
- Zetrzyj rzodkiewki na tarce.
- Szynkę pokrój w drobną kostkę.
- Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Wymieszaj majonez z jogurtem.
- Szczypior dokładnie umyj, osusz i posiekaj.
- Weź przezroczystą misę.
- Umieść wszystkie produkty warstwowo, jednocześnie pamiętając o przyprawach i masie jogurtowej.
- Całość posyp obficie szczypiorkiem.
- Sałatka jest gotowa.
Zobacz też: Ziemniaki z grilla - przepisy na chrupiące ziemniaki stworzone z miłością do grillowania