Sałatka na grilla. Wymieszaj kilka składników i dodaj szklankę tej mikstury. Efekt zaskakuje

Sałatka na grilla będzie miała idealny smak, jeśli doda się do niej specjalną mieszankę na bazie oliwy i soku z cytryny. Dzięki temu dodatkowi nie będzie można się oderwać od talerza. Wystarczy kilka prostych składników.

Jak zrobić doskonałą sałatkę na grilla? Aby uzyskać intensywny smak, który będzie komponował się idealnie z pieczonym mięsem, warto skorzystać z dressingu. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt może zachwycić niejednego smakosza. Przedstawiamy przepis na sałatkę, która będzie miała wyjątkowy smak i sprawdzi się podczas wiosennego grillowania.

Zobacz wideo Doda o festiwalu i związku z Dariuszem Pachutem. Jak reagują na komentarze?

Sałatka na grilla. Taki dodatek do mięsa będzie doskonały

Składniki:

  • sałata lodowa,
  • suszone pomidory,
  • grillowane plastry cukinii,
  • ćwierć kg sera feta,
  • garść orzechów włoskich.

Do przygotowania dressingu można użyć oliwy albo innego oleju roślinnego, np. rzepakowego. Przyda się też sok z cytryny, z pomarańczy lub grejpfruta. Lekko ostry smak uzyska się dzięki musztardzie i ząbkom czosnku

Dressing:

  • pół szklanki oliwy,
  • ćwierć szklanki soku z cytryny,
  • dwie łyżki ostrej musztardy,
  • trzy ząbki czosnku lub łyżka czosnku suszonego,
  • trzy łyżeczki miodu,
  • ćwierć szklanki soku pomarańczowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę na grilla? Wystarczy wymieszać wszystkie składniki

Przygotowanie:

  1. Wypłucz liście sałaty i porwij je na mniejsze kawałki. Pokrój suszone pomidory i orzechy włoskie.
  2. Ser feta pokrój w kostkę, a cukinię umyj, pokrój w plastry i upiecz.
  3. W większej misce połącz sałatę, cukinię, suszone pomidory, fetę i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Następnie przygotuj dressing. Wymieszaj w oddzielnej misce oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Dodaj czosnek, sok pomarańczowy oraz sól i pieprz. Połącz całość tak, aby powstał jednolity dressing. Polej nim sałatkę i wymieszaj wszystkie składniki. Smacznego! 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: