Sałatka na grilla. Wymieszaj kilka składników i dodaj szklankę tej mikstury. Efekt zaskakuje

Sałatka na grilla będzie miała idealny smak, jeśli doda się do niej specjalną mieszankę na bazie oliwy i soku z cytryny. Dzięki temu dodatkowi nie będzie można się oderwać od talerza. Wystarczy kilka prostych składników.

Jak zrobić doskonałą sałatkę na grilla? Aby uzyskać intensywny smak, który będzie komponował się idealnie z pieczonym mięsem, warto skorzystać z dressingu. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt może zachwycić niejednego smakosza. Przedstawiamy przepis na sałatkę, która będzie miała wyjątkowy smak i sprawdzi się podczas wiosennego grillowania.

Zobacz wideo Doda o festiwalu i związku z Dariuszem Pachutem. Jak reagują na komentarze?

Sałatka na grilla. Taki dodatek do mięsa będzie doskonały

Składniki:

  • sałata lodowa,
  • suszone pomidory,
  • grillowane plastry cukinii,
  • ćwierć kg sera feta,
  • garść orzechów włoskich.

Ten domowy nawóz sprawi, że pelargonie będą uginać się od kwiatów. Ten owoc zdziała cuda Pelargonie będą uginać się od kwiatów. Wystarczy sięgnąć po ten owoc

Do przygotowania dressingu można użyć oliwy albo innego oleju roślinnego, np. rzepakowego. Przyda się też sok z cytryny, z pomarańczy lub grejpfruta. Lekko ostry smak uzyska się dzięki musztardzie i ząbkom czosnku

Dressing:

  • pół szklanki oliwy,
  • ćwierć szklanki soku z cytryny,
  • dwie łyżki ostrej musztardy,
  • trzy ząbki czosnku lub łyżka czosnku suszonego,
  • trzy łyżeczki miodu,
  • ćwierć szklanki soku pomarańczowego,
  • sól i pieprz do smaku.

najgorsza restauracja w Zakopanem Najgorzej oceniana knajpa w Zakopanem. Opinie faktycznie zasłużone

Jak zrobić sałatkę na grilla? Wystarczy wymieszać wszystkie składniki

Przygotowanie:

  1. Wypłucz liście sałaty i porwij je na mniejsze kawałki. Pokrój suszone pomidory i orzechy włoskie.
  2. Ser feta pokrój w kostkę, a cukinię umyj, pokrój w plastry i upiecz.
  3. W większej misce połącz sałatę, cukinię, suszone pomidory, fetę i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Następnie przygotuj dressing. Wymieszaj w oddzielnej misce oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Dodaj czosnek, sok pomarańczowy oraz sól i pieprz. Połącz całość tak, aby powstał jednolity dressing. Polej nim sałatkę i wymieszaj wszystkie składniki. Smacznego! 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: