Jak zrobić doskonałą sałatkę na grilla? Aby uzyskać intensywny smak, który będzie komponował się idealnie z pieczonym mięsem, warto skorzystać z dressingu. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt może zachwycić niejednego smakosza. Przedstawiamy przepis na sałatkę, która będzie miała wyjątkowy smak i sprawdzi się podczas wiosennego grillowania.
Zobacz wideo Doda o festiwalu i związku z Dariuszem Pachutem. Jak reagują na komentarze?
Sałatka na grilla. Taki dodatek do mięsa będzie doskonały
Składniki:
- sałata lodowa,
- suszone pomidory,
- grillowane plastry cukinii,
- ćwierć kg sera feta,
- garść orzechów włoskich.
Do przygotowania dressingu można użyć oliwy albo innego oleju roślinnego, np. rzepakowego. Przyda się też sok z cytryny, z pomarańczy lub grejpfruta. Lekko ostry smak uzyska się dzięki musztardzie i ząbkom czosnku.
Dressing:
- pół szklanki oliwy,
- ćwierć szklanki soku z cytryny,
- dwie łyżki ostrej musztardy,
- trzy ząbki czosnku lub łyżka czosnku suszonego,
- trzy łyżeczki miodu,
- ćwierć szklanki soku pomarańczowego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę na grilla? Wystarczy wymieszać wszystkie składniki
Przygotowanie:
- Wypłucz liście sałaty i porwij je na mniejsze kawałki. Pokrój suszone pomidory i orzechy włoskie.
- Ser feta pokrój w kostkę, a cukinię umyj, pokrój w plastry i upiecz.
- W większej misce połącz sałatę, cukinię, suszone pomidory, fetę i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Następnie przygotuj dressing. Wymieszaj w oddzielnej misce oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Dodaj czosnek, sok pomarańczowy oraz sól i pieprz. Połącz całość tak, aby powstał jednolity dressing. Polej nim sałatkę i wymieszaj wszystkie składniki. Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl