Sałatka "ryneczkowa" to obłędna wariacja z sezonowych dóbr. Królują ziemniaczki, szparagi i małosolne

Spróbowana raz doszczętnie rozgości się w sercu i jednocześnie podbije kubki smakowe. Mowa tu o sałatce "ryneczkowej", która jest arcyprosta, ale jakże obłędnie smaczna! Wszystko dzięki sezonowym składnikom takim jak zielone szparagi, młode ziemniaczki, ogórki małosolne oraz oczywiście koperek w dużych ilościach! Ten kolorowy miks wystarczy odpowiednio przygotować i zwieńczyć sosem. Efekt rozłoży cię na łopatki!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sekret smaku tkwi w prostocie, a wiosna i początek lata to idealny moment na powrót do tzw. comfort food, czyli niewymagających dań, bazujących na sezonowych składnikach, które są perfekcyjne w całej swej okazałości. Sałatka "ryneczkowa" to obiecujący konkurent dla kultowych ziemniaczków z sadzonym czy tradycyjnych surówek i warzywnych miksów. 

Sałatka "ryneczkowa" - prosta, smaczna i kolorowa 

Aktualnie warzywniaki i bazary mienią się soczystymi barwami, kuszą zapachem ziemi oraz świeżych produktów. Na piedestale znajdziemy młode ziemniaki, nowalijki, świeżą zieleninę no i pierwsze w tym roku małosolne. Z podanych składników można wyczarować dużo dobra, jednak sałatka "ryneczkowa" to mistrzowskie posunięcie, któremu nikt się nie oprze! Spektakularne danie bądź przystawka jest banalne w przygotowaniu, natomiast z pewnością nie w smaku! 

Autorką przepisu na sałatkę "ryneczkową" jest znana z Instagrama Alicja Rokicka, która występuje pod pseudonimem @wegannerdblog. Twórczyni lubuje się w specjałach wegańskich, które nie są jednak nudne czy pozbawione smaku i wyrazu. Sezonowa sałatka "ryneczkowa" jest na to idealnym przykładem. Skład zasmakuje każdemu, a i o tej porze roku jest łatwo dostępny i przystępny cenowo. Spróbować warto, bo przygotowana raz będzie gościć na stole aż do sezonowego wyczerpania zapasów. 

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Wiosna na talerzu, czyli nieziemska sałatka "ryneczkowa"

Składniki: 

  • pęczek zielonych szparagów, 
  • kilka ziemniaków, 
  • 2-3 rzodkiewki, 
  • 2-3 ogórki małosolne, 
  • spora porcja koperku,
  • czerwona cebula, 
  • sok z cytryny. 

Sos:

  • hojna łyżka majonezu (wegański lub klasyczny),
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 
  • skórka z połowy cytryny i dodatkowo sok, 
  • sól,
  • ewentualnie grubo mielony pieprz. 
 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków (nie ma potrzeby obierania). Bulwy pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od preferencji podania, i gotuj w osolonej wodzie. 
  2. Pokrój w niewielką kostkę ogórki małosolne i rzodkiewki. Warzywa przełóż do miski. 
  3. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie piórka, posyp odrobiną soli i skrop oliwą. Ugniataj, aż stanie się miękka.
  4. Zrób trzyskładnikowy dressing. Wystarczy w misce połączyć majonez z musztardą, sokiem z cytryny i otartą skórką. Wskazówka - sos można przygotować na początku w dużej misie, a następnie dodawać do niej kolejne produkty. To znacznie ułatwi późniejsze sprzątanie. 
  5. Szparagi umyj, oderwij końcówki (zamroź je i zachowaj na zupę lub risotto) pokrój w około 2-3 cm kawałki i podsmaż je na oliwie i ewentualnie odrobinie masła. Po około pięciu minutach dodaj je do pozostałych warzyw razem z odcedzonymi ziemniakami. 
  6. Sałatkę dopraw solą i pieprzem. Polej sosem i obficie posyp posiekanym koperkiem. Na koniec ułóż na wierzchu czerwoną cebulkę. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.