Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zasmażana, młoda kapusta to klasyka, z którą na próżno konkurować. Swojski smak gwarantują świeże główki, solidny pęczek koperku, a także rozmaite dodatki. Kluczem do sukcesu jest jednak czas duszenie oraz tradycyjna, babcina receptura, która nie ma sobie równych.
Kolejne tygodnie są coraz cieplejsze, co wpływa nie tylko na nasz pozytywny nastrój, ale także coraz więcej dóbr w warzywniakach, na targach czy bazarach. Królują soczyste barwy i intensywne zapachy, jednak jak mówi przysłowie - królowa jest tylko jedna. Mowa tu oczywiście o młodej kapuście, która smakuje wyśmienicie zarówno pieczona, duszona, dodana do sup czy drobno posiekana, jak i dodana do surówki. Wówczas kluczowe są dodatki, a cały sekret tkwi w prostocie i idealnych proporcjach.
Młoda kapusta zasmażana to babcina, swojska klasyka, którą spokojnie można umieścić na piedestale sezonowych rarytasów. Latem gości w wielu odsłonach, jednak ten kultowy wypada najsmaczniej. Składa się jedynie ze świeżej główki, koperku, boczku (w wersji wege można pominąć), masła, soku z cytryny i przypraw. Warto skusić się także na dodanie marchewki, jednak kluczem do perfekcyjnego smaku jest odpowiedni czas gotowania oraz złote proporcje!
Składniki:
Sposób przygotowania: