Smaki lata, czyli młoda kapusta. Przepis babci na jarski obiad jest prosty i wyśmienity. Goście będą błagać o dokładkę

Tęsknisz za smakami lata? Nic tak ci nie przypomni ciepłych, spokojnych dni jak wyśmienita młoda kapusta z zasmażką. Przepis na to znakomite danie powinien znać absolutnie każdy. Obiad wykonany według tej receptury będzie tak pyszny, że goście z pewnością będą prosić o dokładkę za dokładką.

Młoda kapusta to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków wiosny i lata. Z reguły jest bardzo delikatna i orzeźwiająca w smaku, a do tego przygotowuje się ją niezwykle szybko. Co jest dodatkowym plusem tego dania, to jego uniwersalność. Będzie smakować doskonale jako potrawa sama w sobie, albo jako zdrowy dodatek do obiadu. Poza tym trudno o łatwiejszą potrawę niż młoda kapusta. Przepis wykona absolutnie każdy niezależnie od umiejętności.

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • pęczek koperku,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz.

Młoda kapusta - przepis, który wykonasz bez problemu

Przygotowania zaczynamy od oczyszczenia kapusty. Zewnętrzne liście zrywamy, a całą główkę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie szatkujemy ją w cienkie paski. Cebulę zaś obieramy i kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy o grubych oczkach.

W głębokim garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła i szklimy cebulę. Gdy ta będzie już złota i miękka, dodajemy starte marchewki i całość smażymy przez około 10 minut.

Do garnka wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę i zalewamy bulionem warzywnym w temperaturze pokojowej. Wrzucamy listki laurowe oraz doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną kapustę dusimy pod przykryciem około 20-30 minut na małym ogniu. Gdy zawartość garnka będzie już idealnie miękka, można ponownie doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec gotowania dorzucamy do młodej kapusty posiekany uprzednio koperek.

Pozostaje już jedynie przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy to będzie dobrze rozgrzane, dodajemy mąkę i silikonową rózgą roztrzepujemy, by nie powstały żadne grudki. Do mieszanki wlewamy łyżkę wazową wywaru z kapusty i ponownie mieszamy, aż do połączenia składników.

Zasmażkę podgrzewamy jeszcze moment i dolewamy do garnka z potrawą. Młodą kapustę wystarczy wymieszać i jest gotowa do podania. Będzie smakować wyśmienicie z purée ziemniaczanym i kotletami mielonymi. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.