Młoda kapusta to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków wiosny i lata. Z reguły jest bardzo delikatna i orzeźwiająca w smaku, a do tego przygotowuje się ją niezwykle szybko. Co jest dodatkowym plusem tego dania, to jego uniwersalność. Będzie smakować doskonale jako potrawa sama w sobie, albo jako zdrowy dodatek do obiadu. Poza tym trudno o łatwiejszą potrawę niż młoda kapusta. Przepis wykona absolutnie każdy niezależnie od umiejętności.
Przygotowania zaczynamy od oczyszczenia kapusty. Zewnętrzne liście zrywamy, a całą główkę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie szatkujemy ją w cienkie paski. Cebulę zaś obieramy i kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy o grubych oczkach.
W głębokim garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła i szklimy cebulę. Gdy ta będzie już złota i miękka, dodajemy starte marchewki i całość smażymy przez około 10 minut.
Do garnka wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę i zalewamy bulionem warzywnym w temperaturze pokojowej. Wrzucamy listki laurowe oraz doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną kapustę dusimy pod przykryciem około 20-30 minut na małym ogniu. Gdy zawartość garnka będzie już idealnie miękka, można ponownie doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec gotowania dorzucamy do młodej kapusty posiekany uprzednio koperek.
Pozostaje już jedynie przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy to będzie dobrze rozgrzane, dodajemy mąkę i silikonową rózgą roztrzepujemy, by nie powstały żadne grudki. Do mieszanki wlewamy łyżkę wazową wywaru z kapusty i ponownie mieszamy, aż do połączenia składników.
Zasmażkę podgrzewamy jeszcze moment i dolewamy do garnka z potrawą. Młodą kapustę wystarczy wymieszać i jest gotowa do podania. Będzie smakować wyśmienicie z purée ziemniaczanym i kotletami mielonymi. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl