Ciasto stanowi fundament dobrej pizzy, dlatego musi zostać wykonane w sposób do tego odpowiedni. Warto jednak pamiętać, że danie ma przede wszystkim smakować, dlatego niektóre elementy przygotowania należy dopasować do własnych upodobań. Przykładowo grubszy spód będzie potrzebował więcej mąki niż cienki. Od ciebie zależy też poziom przypieczenia oraz użyte dodatki. I właśnie to w robieniu domowego ciasta na pizzę jest najlepsze - każdy może zrobić swoją własną, oryginalną wersję.
Na samym początku należy przygotować rozczyn z drożdży. W ciepłej wodzie rozpuść suche drożdże, dwie łyżki mąki oraz cukier. Zamieszaj i odstaw na około 10 minut, aby rozczyn mógł zwiększyć swoją objętość. Będziesz wiedzieć, że jest gotowe, kiedy zobaczysz spienienie.
Przesiej do miski mąkę, dodaj soli, a następnie zrób w środku wgłębienie, do którego wlejesz rozczyn. Zagarniaj małe ilości mąki do środka i mieszaj składniki przez kilka minut. Potem dodaj jeszcze oliwy z oliwek. Powstałe ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną wcześniej mąką. Przez 15 minut ugniataj masę lub użyj miksera plenarnego. Kontynuuj do czasu, aż ciasto przebierze gładką, elastyczną konsystencję.
Kiedy uzyskasz pożądany efekt, odstaw ciasto do dużej miski, przykryj je ręcznikiem lub ścierką i odczekaj godzinę. W tym czasie ciasto będzie rosło. Wyjmij wyrośniętą masę, przez chwilę ją ugniataj, a następnie uformuj ją w kształt kuli. Schowaj na kolejne 10 minut pod ręcznikiem. Natłuść blaszkę oliwą i rozciągnij na niej kulę z ciasta. Rozciągaj je palcami, lekko spłaszczaj, tworząc na brzegach cienki krążek. Pamiętaj, aby nie użyć zbyt dużo siły! Ciasto może się wtedy rozpaść.
Najtrudniejsze już za tobą. Teraz wystarczy wyłożyć na powstałe ciasto sos pomidorowy oraz ulubione dodatki i voila! Ciasto do pizzy jest gotowe do pieczenia. Piekarnik ustaw na 250 stopni, a po 10 minutach pizza będzie w sam raz do spożycia.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl