Puszysta pizza bezglutenowa - chrupiąca i bogata w dodatki
Puszysta pizza bezglutenowa jest dobrą opcją dla całej rodziny czy grupy przyjaciół. W większości przypadków będziemy mogli ją zaserwować, bez żadnych obaw. Szukacie przepisu na przekąski na udaną imprezę lub domowe kino? Puszysta i smakowita pizza to jedna z najlepszych propozycji! Przejdźmy do wykonania.
Placek z historią przyciąga tłumy. Sekret? Od 36 lat ta sama receptura
Pizza bezglutenowa: przepis na domową wersję bez specjalnego sprzętu
Składniki:
- mieszanka mąk bezglutenowych - tu może być na przykład: 3/4 szklanki mąki z tapioki, pół szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki owsianej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 opakowanie drożdży instant
- łyżeczka cukru
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka zmielonego siemienia
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 2 - 3 białka jajek
Dodatki:
- sos pomidorowy
- pół szklanki startego sera
- szynka parmeńska
- rukola, oregano
- pomidory
- bazylia
domowa pizza, zdjęcie ilustracyjne unsplash
Wykonanie:
- Mąki przesiać. Wymieszać je ze sobą.
- Dodać zmielone siemię oraz sól.
- Podgrzać mleko delikatnie.
- Połączyć mleko z drożdżami i cukrem. Następnie stopniowo połączyć z zawartością drugiej miski.
- Dołożyć białka, oliwę. Całość wymieszać.
- Przygotować tortownicę. Przełożyć masę i pozostawić do wyrośnięcia.
- Przygotować wszystkie dodatki do pizzy.
- Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Włożyć tortownicę do piekarnika na 3-4 minuty. Później wyciągnąć i rozsmarować sos. Dołożyć dodatki. Piec przez około 10 minut.
Zobacz wideo
Pizze na spodzie z tortilli
Kuleczki pizzowe - przekąska tak pyszna, że zniknie w kilka minut
Pizza bezglutenowa - Thermomix, Multicooker lub Lidlomix ułatwią ci pracę
Pizza bezglutenowa zrobiona z pomocą Thermomixa, Multicookera lub Lidlomixa? Dzięki tym urządzeniom możemy przygotować ją bardzo szybko. To idealne rozwiązanie zwłaszcza dla zapracowanych mam. Sposób wykonania znajdziesz tutaj:
Składniki:
- około 1/2 szklanki mąki ryżowej oraz 125 g mąki jaglanej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 paczka suchych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
Sos do pizzy. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock
Przepis na ciasto na pizzę bezglutenową z Thermomixa:
Wykonanie:
- Połącz wodę, cukier oraz drożdże. Ustaw na 20 sek., obr. 2.
- Kiedy wymieszasz - wsyp resztę składników i ustaw interwał na 2 minuty.
- Miskę posmaruj oliwą. Przełóż wyrobione ciasto. Przykryj folią i odstaw na 60 minut.
Wykonanie sosu pomidorowego:
- Cebulę przekrawamy i wkładamy do misy urządzenia, dodajemy obrany czosnek. Ustawiamy na 5 sek. na obr. 5.
- Dolewamy oliwę.
- Całość dusimy przez 7 minut na 120 st. na obr. 1.
- Dorzucamy resztę składników i dusimy przez pół godziny. W 100 st. na obr. 2.
- Tak przygotowany sos odstawiamy do wystudzenia.
Ułożenie pizzy:
- Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
- Smarujemy blaszkę piekarnika oliwą.
- Przechodzimy do przełożenia ciasta na blaszkę.
- Nakładamy równomiernie sos.
- Rozkładamy ulubione dodatki.
- Wkładamy pizzę na 10 minut do piekarnika.
Zobacz też: Ciasto na pizzę - prosty przepis w wersji "raz-dwa". Zrobisz je bez wyrastania z sześciu składników