Pizza bezglutenowa. Domowa pizza palce lizać! Idealna na obiad dla całej rodziny

Pizza bezglutenowa to znakomita propozycja na wspólny obiad dla całej rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi. Proponowany przez nas przepis jest uniwersalny i prosty, a sekretem tego przepysznego dania jest ciasto.

Puszysta pizza bezglutenowa - chrupiąca i bogata w dodatki

Puszysta pizza bezglutenowa jest dobrą opcją dla całej rodziny czy grupy przyjaciół. W większości przypadków będziemy mogli ją zaserwować, bez żadnych obaw. Szukacie przepisu na przekąski na udaną imprezę lub domowe kino? Puszysta i smakowita pizza to jedna z najlepszych propozycji! Przejdźmy do wykonania.

GdyniankaPlacek z historią przyciąga tłumy. Sekret? Od 36 lat ta sama receptura

Pizza bezglutenowa: przepis na domową wersję bez specjalnego sprzętu

Składniki:

  • mieszanka mąk bezglutenowych - tu może być na przykład: 3/4 szklanki mąki z tapioki, pół szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki owsianej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka zmielonego siemienia
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 2 - 3 białka jajek

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • pół szklanki startego sera 
  • szynka parmeńska
  • rukola, oregano
  • pomidory
  • bazylia

domowa pizza, zdjęcie ilustracyjnedomowa pizza, zdjęcie ilustracyjne unsplash

 Wykonanie:

  1. Mąki przesiać. Wymieszać je ze sobą.
  2. Dodać zmielone siemię oraz sól.
  3. Podgrzać mleko delikatnie.
  4. Połączyć mleko z drożdżami i cukrem. Następnie stopniowo połączyć z zawartością drugiej miski.
  5. Dołożyć białka, oliwę. Całość wymieszać.
  6. Przygotować tortownicę. Przełożyć masę i pozostawić do wyrośnięcia.
  7. Przygotować wszystkie dodatki do pizzy.
  8. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Włożyć tortownicę do piekarnika na 3-4 minuty. Później wyciągnąć i rozsmarować sos. Dołożyć dodatki. Piec przez około 10 minut.
Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Kulki pizzoweKuleczki pizzowe - przekąska tak pyszna, że zniknie w kilka minut

Pizza bezglutenowa - Thermomix, Multicooker lub Lidlomix ułatwią ci pracę

Pizza bezglutenowa zrobiona z pomocą Thermomixa, Multicookera lub Lidlomixa? Dzięki tym urządzeniom możemy przygotować ją bardzo szybko. To idealne rozwiązanie zwłaszcza dla zapracowanych mam. Sposób wykonania znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • około 1/2 szklanki mąki ryżowej oraz 125 g mąki jaglanej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g oliwy

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz

Sos do pizzy. Zdjęcie ilustracyjneSos do pizzy. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock



Przepis na ciasto na pizzę bezglutenową z Thermomixa:

Wykonanie:

  1. Połącz wodę, cukier oraz drożdże. Ustaw na 20 sek., obr. 2.
  2. Kiedy wymieszasz - wsyp resztę składników i ustaw interwał na 2 minuty.
  3. Miskę posmaruj oliwą. Przełóż wyrobione ciasto. Przykryj folią i odstaw na 60 minut.

Wykonanie sosu pomidorowego:

  1. Cebulę przekrawamy i wkładamy do misy urządzenia, dodajemy obrany czosnek. Ustawiamy na 5 sek. na obr. 5.
  2. Dolewamy oliwę.
  3. Całość dusimy przez 7 minut na 120 st. na obr. 1.
  4. Dorzucamy resztę składników i dusimy przez pół godziny. W 100 st. na obr. 2.
  5. Tak przygotowany sos odstawiamy do wystudzenia.

Ułożenie pizzy:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
  2. Smarujemy blaszkę piekarnika oliwą.
  3. Przechodzimy do przełożenia ciasta na blaszkę.
  4. Nakładamy równomiernie sos.
  5. Rozkładamy ulubione dodatki.
  6. Wkładamy pizzę na 10 minut do piekarnika.

Zobacz też: Ciasto na pizzę - prosty przepis w wersji "raz-dwa". Zrobisz je bez wyrastania z sześciu składników

Więcej o: