Pizza bezglutenowa to znakomita propozycja na wspólny obiad dla całej rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi. Proponowany przez nas przepis jest uniwersalny i prosty, a sekretem tego przepysznego dania jest ciasto.
3
pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Puszysta pizza bezglutenowa - chrupiąca i bogata w dodatki
Puszysta pizza bezglutenowa jest dobrą opcją dla całej rodziny czy grupy przyjaciół. W większości przypadków będziemy mogli ją zaserwować, bez żadnych obaw. Szukacie przepisu na przekąski na udaną imprezę lub domowe kino? Puszysta i smakowita pizza to jedna z najlepszych propozycji! Przejdźmy do wykonania.
REKLAMA
Pizza bezglutenowa: przepis na domową wersję bez specjalnego sprzętu
Składniki:
mieszanka mąk bezglutenowych - tu może być na przykład: 3/4 szklanki mąki z tapioki, pół szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki owsianej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
1 opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
pół szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżka zmielonego siemienia
2 - 3 łyżki oliwy
2 - 3 białka jajek
Dodatki:
sos pomidorowy
pół szklanki startego sera
szynka parmeńska
rukola, oregano
pomidory
bazylia
Wykonanie:
Mąki przesiać. Wymieszać je ze sobą.
Dodać zmielone siemię oraz sól.
Podgrzać mleko delikatnie.
Połączyć mleko z drożdżami i cukrem. Następnie stopniowo połączyć z zawartością drugiej miski.
Dołożyć białka, oliwę. Całość wymieszać.
Przygotować tortownicę. Przełożyć masę i pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotować wszystkie dodatki do pizzy.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Włożyć tortownicę do piekarnika na 3-4 minuty. Później wyciągnąć i rozsmarować sos. Dołożyć dodatki. Piec przez około 10 minut.
Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli
Pizza bezglutenowa - Thermomix, Multicooker lub Lidlomix ułatwią ci pracę
Pizza bezglutenowa zrobiona z pomocą Thermomixa, Multicookera lub Lidlomixa? Dzięki tym urządzeniom możemy przygotować ją bardzo szybko. To idealne rozwiązanie zwłaszcza dla zapracowanych mam. Sposób wykonania znajdziesz tutaj:
Składniki:
około 1/2 szklanki mąki ryżowej oraz 125 g mąki jaglanej