Ciasto na pizzę możesz zrobić już w kilka minut bez zbędnych ceregieli i długiego czekania. Przepis na błyskawiczne ciasto na pizzę powinien poznać każdy fan włoskiego przysmaku. Jak się za to zabrać? Już tłumaczymy.
Ciasto na pizzę w wersji "rach-ciach"
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej niskiego typu
- 25 g drożdży
- 0,5 szklanki letniej wody
- płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- łyżka oliwy
Dodatkowo: sos pomidorowy, plastry szynki, mozzarella, świeża bazylia, pieczarki
Sposób wykonania:
- Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie dodaj przesianą mąkę, wodę, sól i oliwę i zacznij zagniatać.
- Zagniataj do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Nie powinno być bardzo lepiące - jesli takie jest, dodaj odrobinę mąki.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Połóż na niej wyrobione ciasto i rozciągnij, by uzyskać kształt pizzy.
- Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 8-10 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.