Ciasto na pizzę w wersji "rach-ciach". Bez wyrastania i nerwów, a lepsze niż z Neapolu

Ciasto na pizzę w wersji "rach-ciach i gotowe"? Mamy sprawdzony przepis, który przeniesie cie wprost do kameralnej trattorii we Włoszech. Od dziś nie musisz czekać, aż ciasto na pizzę wyrosnie - całość zajmuje kilkanaście minut.
Zobacz wideo

Ciasto na pizzę możesz zrobić już w kilka minut bez zbędnych ceregieli i długiego czekania. Przepis na błyskawiczne ciasto na pizzę powinien poznać każdy fan włoskiego przysmaku. Jak się za to zabrać? Już tłumaczymy.

Ciasto na pizzę w wersji "rach-ciach"

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej niskiego typu
  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy

Dodatkowo: sos pomidorowy, plastry szynki, mozzarella, świeża bazylia, pieczarki

Sposób wykonania:

  1. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie dodaj przesianą mąkę, wodę, sól i oliwę i zacznij zagniatać.
  2. Zagniataj do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Nie powinno być bardzo lepiące - jesli takie jest, dodaj odrobinę mąki. 
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Połóż na niej wyrobione ciasto i rozciągnij, by uzyskać kształt pizzy. 
  4. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 8-10 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.