Nie potrzebujesz drożdży ani piekarnika. Włosi łapią się za głowę. "Tego nie można nazwać pizzą!"

Włoska pizza nigdzie nie smakuje lepiej niż w ciepłej Italii. Zrobiona przez tamtejszego szefa kuchni nie ma sobie równych. Jednak co powiecie na spolszczenie tej potrawy? Da się ją zrobić bez piekarnika i czekania na wyrośnięcie. Potrzebna jest jedynie patelnia.

Niewielu smakoszy tej potrawy wie, że początki pizzy wcale nie sięgają Włoch. To w starożytnej Grecji mieszkańcy zajadali się płaskim chlebowym plackiem z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół. Przysmak skradł serca Rzymian, którzy po podbiciu tamtejszych terenów nie tylko stali się fanatykami greckiej kultury czy sztuki, lecz także kuchni. Przenieśli więc na swoje ziemie placek i nazwali focaccią.

Zmiany w składnikach

Dopiero w XVII wieku pizza zaczęła zyskiwać strukturę i wygląd, który w jakimś stopniu możemy oglądać dziś. Gdy królowa Włoch odwiedziła Neapol, nadworny piekarz postanowił przygotować dla niej placek w barwach jej kraju. Użył do tego bazylii, mozzarelli oraz pomidorów. Tak właśnie została stworzona pizza Margherita, której nazwa wywodzi się od imienia królowej.

Włoska pizza ma to do siebie, że nie przekracza trzech składników. Włosi uważają, że tak smakuje najlepiej. Nie używa się również dodatkowych sosów, a serwowana jest jedynie z oliwą. Dopiero Amerykanie mocno zmodyfikowali tę potrawę. Cienki spód zamienili na grube ciasto, a na ich pizzy nie brakuje dodatków. Nie je się jej również z klasyczną oliwą z oliwek, a z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Pizza, którą Włosi znienawidzą

Czasem w życiu zdarzają się takie sytuacje kryzysowe, gdy po otworzeniu lodówki widać tylko pustkę. Na zakupy nie ma się humoru, a jednak zjeść coś trzeba. Taka ekspresowa i awaryjna pizza z patelni może uratować dzień. Nie potrzebujesz drożdży i nie stracisz czasu, czekając, aż ciasto wyrośnie. Włosi mogą o niej powiedzieć tylko jedno: tego nie można nazwać pizzą!

Zobacz wideo

Przepis na pizzę prosto z patelni

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 ml gorącej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 250 g sosu do pizzy,
  • 150 g sera,
  • 150 g szynki,
  • pół cebuli,
  • świeża rukola.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i gorącą wodę. Dokładnie ugnieć i wyrób jednolitą masę. Przykryj ją i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je na okręgi o takiej samej wielkości co patelnia.
  3. Podsmaż placek z obu stron na rozgrzanej i suchej patelni.
  4. Na wierzchu wysmażonego placka umieść sos pomidorowy i ułóż wcześniej pokrojone składniki. Całość przykryj przykrywką na 3-4 minuty.
  5. Przed podaniem dodaj świeże liście rukoli.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.