Włoska pizza w domowym wykonaniu. Idealny smak gwarantuje ciasto i oryginalne dodatki

Kuchnia włoska to smak, który doceniany jest na całym świecie. Wśród tradycyjnych rarytasów, z których słoneczna Italia słynie, nie może zabraknąć klasycznej pizzy. Kluczem do sukcesu jest idealne ciasto i odpowiednio skomponowane dodatki. Tu rządzi prostota, ale i pomysłowość!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pizza to przysmak, który uwielbia niemal każdy. Figuruje w wielu smaczny wersjach, jednak to tradycyjna, włoska receptura uchodzi za najlepszą. Historia prostego placka jest długa i zawiła, jednak samo przygotowanie to banał, który odpowiednio przygotowany zapamiętamy na całe życie!

Pizza - przysmak, któremu nie sposób się oprzeć

Chyba nikomu nie trzeba jej przedstawiać - perfekcyjna pod każdym względem, smaczna, pełna aromatów, kolorowa i niemal zawsze poprawiająca humor. Mowa tu oczywiście o włoskiej pizzy, którą na próżno konkurować. Jej sekret to oczywiście perfekcyjne ciasto, sos z pomidorów dojrzewających na włoskim słońcu i oryginalne dodatki takie jak zjawiskowe sery, tradycyjne wędliny czy nawet anchois, miód bądź pistacje. 

Pizza włoska przygotowana w domowym zaciszu może być równie smaczna, co ta z pizzerii, ważne są jednak zasady i odpowiednio dobrane składniki. Kluczem jest baza - ciasto powinno zawierać mąkę typu 00, oliwę, wodę i drożdże. Najlepiej zapiekać je w wysokich temperaturach, jednak gdy brak nam specjalnego pieca lub kamienia sprawdzi się także piekarnik. 

Zobacz wideo Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka

Przepis na włoską pizzę z piekarnika

Składniki na ciasto: 

  • 600 g mąki pszennej typ 00,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 320 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Sos pomidorowy:

  • pomidory z puszki lub passata, 
  • oliwa, 
  • czosnek, 
  • oregano, 
  • sól,
  • pieprz.

Dodatki: 

  • salami piccante, 
  • kulka mozzarelli,
  • ser pecorino, 
  • chili sycylijskie, 
  • miód - najlepiej czosnkowy, 
  • oliwa do skropienia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ciasta - drożdże ucieramy z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 
  2. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy rozczyn, oliwę i sól. Wszystkie składniki łączymy i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie i nie kleić się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum pół godziny do wyrośnięcia. 
  3. W tym czasie warto przygotować sos pomidorowy. W rondelku podsmażamy na oliwie czosnek, gdy się zarumieni, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Całość blendujemy i odstawiamy. 
  4. Wracamy do naszego ciasta - powinno podwoić swoją objętość. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni, jeśli nie mamy specjalnego kamienia, zostawiamy w środku blachę, na której będziemy zapiekać placek. 
  5. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozciągamy na kształt koła - warto zrobić to ręcznie, nie wałkiem! 
  6. Na placek wykładamy nasz sos pomidorowy, pokrojoną mozzarellę, salami i chili. Tak przygotowaną pizzę  podpiekamy około ośmiu minut. Po tym czasie dodajemy ser pecorino, odrobinę miodu i skrapiamy oliwą. 
  7. Tak przygotowana pizza jest gotowa do podania! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.