Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pizza to przysmak, który uwielbia niemal każdy. Figuruje w wielu smaczny wersjach, jednak to tradycyjna, włoska receptura uchodzi za najlepszą. Historia prostego placka jest długa i zawiła, jednak samo przygotowanie to banał, który odpowiednio przygotowany zapamiętamy na całe życie!
Pizza - przysmak, któremu nie sposób się oprzeć
Chyba nikomu nie trzeba jej przedstawiać - perfekcyjna pod każdym względem, smaczna, pełna aromatów, kolorowa i niemal zawsze poprawiająca humor. Mowa tu oczywiście o włoskiej pizzy, którą na próżno konkurować. Jej sekret to oczywiście perfekcyjne ciasto, sos z pomidorów dojrzewających na włoskim słońcu i oryginalne dodatki takie jak zjawiskowe sery, tradycyjne wędliny czy nawet anchois, miód bądź pistacje.
Pizza włoska przygotowana w domowym zaciszu może być równie smaczna, co ta z pizzerii, ważne są jednak zasady i odpowiednio dobrane składniki. Kluczem jest baza - ciasto powinno zawierać mąkę typu 00, oliwę, wodę i drożdże. Najlepiej zapiekać je w wysokich temperaturach, jednak gdy brak nam specjalnego pieca lub kamienia sprawdzi się także piekarnik.
Zobacz wideo Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka
Przepis na włoską pizzę z piekarnika
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej typ 00,
- 25 g świeżych drożdży,
- 320 ml ciepłej wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru.
Sos pomidorowy:
- pomidory z puszki lub passata,
- oliwa,
- czosnek,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Dodatki:
- salami piccante,
- kulka mozzarelli,
- ser pecorino,
- chili sycylijskie,
- miód - najlepiej czosnkowy,
- oliwa do skropienia.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ciasta - drożdże ucieramy z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy rozczyn, oliwę i sól. Wszystkie składniki łączymy i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie i nie kleić się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum pół godziny do wyrośnięcia.
- W tym czasie warto przygotować sos pomidorowy. W rondelku podsmażamy na oliwie czosnek, gdy się zarumieni, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Całość blendujemy i odstawiamy.
- Wracamy do naszego ciasta - powinno podwoić swoją objętość. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni, jeśli nie mamy specjalnego kamienia, zostawiamy w środku blachę, na której będziemy zapiekać placek.
- Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozciągamy na kształt koła - warto zrobić to ręcznie, nie wałkiem!
- Na placek wykładamy nasz sos pomidorowy, pokrojoną mozzarellę, salami i chili. Tak przygotowaną pizzę podpiekamy około ośmiu minut. Po tym czasie dodajemy ser pecorino, odrobinę miodu i skrapiamy oliwą.
- Tak przygotowana pizza jest gotowa do podania!