Więcej sylwestrowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sylwestrowa noc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i decyzje dotyczące tegorocznego menu. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj coś spektakularnego i jednocześnie wyjątkowo smacznego. Postaw na oryginalne sery, owoce i wędliny - nie bez powodu mówi się piękno i idealny smak tkwi w prostocie!
Zjawiskowa deska łakoci - pomysł na sylwestrową przystawkę
Wśród sylwestrowych rarytasów królują sałatki, specjały z ciasta francuskiego, owoce morze, słodkie wypieki i swojskie kąski. Warto jednak nieco urozmaicić tegoroczne menu i przygotować coś znacznie bardziej oryginalnego. Świetnym pomysłem jest podanie włoskich czy francuskich serów, dobrych jakościowo wędlin, owoców i aromatycznych sosów. Odpowiednio skomponowane produkty to uczta dla wszystkich zmysłów i perfekcyjna przegryzka do eleganckich trunków.
Elegancka deska łakoci, o której mowa bazuje na najlepszej jakości składnikach. Kluczem do sukcesu jest jednak spektakularne podanie, które z pewnością zostanie zapamiętane przez gości. Warto zatem nabyć kilka rodzai sera, wędlin, wytrawnych składników takich jak korniszony, oliwki, żurawina, słonych krakersów, kawioru czy pasty truflowej. Efekt zadowoli nawet prawdziwych smakoszy!
Zobacz wideo Koszyczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną z domowym majonezem
Sylwestrowa deska rarytasów - przepis na zjawiskową przekąskę
Składniki:
- ulubione sery np. camembert, brie, mimolette, gouda, wensleydale z czekoladą deserową, lazur, cheddar,
- wędliny: salami, szynka parmeńska, kabanosy, santucci, prosciutto, pancetta, serrano,
- warzywa: pomidorki koktajlowe, różnego rodzaju oliwki, korniszony, suszone pomidory, kapary,
- owoce: winogrona jasne i ciemne, żurawina, jeżyny, maliny, granat, wszelkiego rodzaju konfitury,
- dodatki: krakersy, paluchy grissini, sucharki, świeże pieczywo, ulubione sosy, kawior, pasta truflowa, aromatyzowane oliwy, świeże zioła.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania dużej deski do krojenia lub serwowania przystawek - powinna być duża, tak by pomieścić wszystkie składniki.
- Sery kroimy w ulubione kształty - mogą być to paski, trójkąty lub kostka. Układamy na desce w różnych kompilacjach. Nie muszą stać obok siebie, wszystko zależy od naszej koncepcji.
- Plastry wędlin estetycznie zawijamy i układamy w przeróżne kształty na desce.
- Luki pomiędzy serami a wędlinami wypełniamy warzywami i owocami.
- Na koniec dodajemy w różne miejsca sosy, krakersy, paluchy czy oliwy przelane do estetycznych, małych naczyń.
- Wskazówka - przy układaniu deski przekąsek pomocne okażą się zdjęcia z naszej galerii zdjęć. Produkty tego samego pochodzenia mogą być w odrębnych sekcjach lub rozrzucone bez ładu po powierzchni deski. Wszystko zależy od nas i pożądanego efektu.