-
Haps
-
Jak przygotować
- Sylwestrowe kieszonki podbiły cały Internet. Wszystko za sprawą połączenia warzyw z tym mięsem
Sylwestrowe kieszonki podbiły cały Internet. Wszystko za sprawą połączenia warzyw z tym mięsem
Sylwestrowe przygotowania z pewnością pojawiły się już w niejednym lokalu, czy domu. Jeśli dalej nie wiesz, co przygotować na tę okazję, wskazujemy przekąskę, która podbiła internet. Jest prosta, smaczna, a jej środek rozpływa się w ustach.
Świąteczny czas przeminął bardzo szybko. Teraz pora na przygotowania związane z powitaniem nowego roku. Jeśli organizujesz domówkę lub spędzasz ten czas w swoim domowym zaciszu na pewno zastanawiasz się co smacznego z tej okazji przygotować. Ten przepis z pewnością ułatwi ci sprawę. W internecie jest on imprezowym hitem, a jego recepturę poznało już prawie 2 miliony osób. Poznaj przepis na sylwestrowe kieszonki, które w swoim wnętrzu skrywają farsz warzywno-mięsny. Do tej potrawy wybierz ugotowane mięso z piersi z kurczaka, a w połączeniu z resztą składników będzie się wprost rozpływać w ustach.
Przepis na mięsne kieszonki
Składniki na ciasto
- 350 g mąki,
- 6 g suchych drożdży,
- 15 g cukru,
- 125 ml mleka,
- 1 jajko,
- 50 g masła,
- 4 g soli.
Składniki na nadzienie
- 100 g cebuli,
- 100 g marchwi,
- 100 g zielonej cebulki,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 100 g ugotowanej piersi z kurczaka,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta pieprzu czarnego,
- 20 g mąki,
- 200 ml mleka,
- 250 g sera żółtego.
Zobacz wideo
Przekąski - na imprezę i nie tylko
Składniki do dekoracji
- jajko,
- 20 g nasion sezamu.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew również obierz ze skórki i pokrój w małe paski.
- Olej roślinny podgrzej i podsmaż na nim warzywa.
- Pierś z kurczaka ugotuj, ostudź i podziel na mniejsze kawałki. Następnie dodaj do smażonych warzyw. Przypraw solą, kurkumą i słodką papryką, wymieszaj.
- Zieloną cebulkę posiekaj i dodaj do reszty składników. Całość oprósz mąką, dodaj 20 ml mleka i cały czas mieszając podgrzej.
- Do 125 ml mleka wsyp suche drożdże, dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i wbij jajko. Masło roztop i wlej do miski, mieszankę mleka z drożdżami również dodaj do całości. Dokładnie wymieszaj z sobą składniki do uzyskania jednolitej masy i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i na oprószonej mąką desce podziel je na 8 równych części.
- Każdą część rozpłaszcz na cienki placek o kształcie prostokąta. Na środku ułóż farsz i posyp go startym żółtym serem. Całość zawiń w kieszonkę, każdy kawałek umieść na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, do zarumienienia.