Sylwestrowe kieszonki podbiły cały Internet. Wszystko za sprawą połączenia warzyw z tym mięsem

Sylwestrowe przygotowania z pewnością pojawiły się już w niejednym lokalu, czy domu. Jeśli dalej nie wiesz, co przygotować na tę okazję, wskazujemy przekąskę, która podbiła internet. Jest prosta, smaczna, a jej środek rozpływa się w ustach.

Świąteczny czas przeminął bardzo szybko. Teraz pora na przygotowania związane z powitaniem nowego roku. Jeśli organizujesz domówkę lub spędzasz ten czas w swoim domowym zaciszu na pewno zastanawiasz się co smacznego z tej okazji przygotować. Ten przepis z pewnością ułatwi ci sprawę. W internecie jest on imprezowym hitem, a jego recepturę poznało już prawie 2 miliony osób. Poznaj przepis na sylwestrowe kieszonki, które w swoim wnętrzu skrywają farsz warzywno-mięsny. Do tej potrawy wybierz ugotowane mięso z piersi z kurczaka, a w połączeniu z resztą składników będzie się wprost rozpływać w ustach.

Przepis na mięsne kieszonki

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki,
  • 6 g suchych drożdży,
  • 15 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 50 g masła,
  • 4 g soli.

Składniki na nadzienie

  • 100 g cebuli,
  • 100 g marchwi,
  • 100 g zielonej cebulki,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 100 g ugotowanej piersi z kurczaka,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka  słodkiej papryki,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • 20 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 250 g sera żółtego.
Zobacz wideo Przekąski - na imprezę i nie tylko

Składniki do dekoracji

  • jajko,
  • 20 g nasion sezamu.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew również obierz ze skórki i pokrój w małe paski.
  2. Olej roślinny podgrzej i podsmaż na nim warzywa.
  3. Pierś z kurczaka ugotuj, ostudź i podziel na mniejsze kawałki. Następnie dodaj do smażonych warzyw. Przypraw solą, kurkumą i słodką papryką, wymieszaj.
  4. Zieloną cebulkę posiekaj i dodaj do reszty składników. Całość oprósz mąką, dodaj 20 ml mleka i cały czas mieszając podgrzej.
  5. Do 125 ml mleka wsyp suche drożdże, dokładnie wymieszaj i odstaw.
  6. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i wbij jajko. Masło roztop i wlej do miski, mieszankę mleka z drożdżami również dodaj do całości. Dokładnie wymieszaj z sobą składniki do uzyskania jednolitej masy i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i na oprószonej mąką desce podziel je na 8 równych części.
  8. Każdą część rozpłaszcz na cienki placek o kształcie prostokąta. Na środku ułóż farsz i posyp go startym żółtym serem. Całość zawiń w kieszonkę, każdy kawałek umieść na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
  9. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, do zarumienienia.
 
Więcej o: