Zrobiłam pizzę z przepisu włoskiego szefa kuchni, koleżanki z redakcji oszalały. "Ale sztos!"

Gdyby na świecie miało zostać jedno danie, a ja mogłabym wskazać jakie - bez wahania wybrałabym pizzę. Ten prosty placek popularny na całym świecie, urósł w moich oczach do rangi arcydzieła. Problem w tym, że większość serwowanych w restauracjach pizz nie może się równać tymi, które zjemy w malutkich knajpkach w Neapolu. Jeszcze gorzej robi się, gdy próbujemy przygotować ją w domu. Moje narzekanie skończyło się jednak po przygotowaniu pizzy z przepisu włoskiego szefa kuchni.

"Pizza to poważna sprawa" - przekonuje w swoim nagraniu Vito Iacopelli. I nawet się nie dziwię, bo w końcu mówi to człowiek, który urodził się we Włoszech i dorastał pomiędzy pizzerią dziadka ze strony ojca w Bari a pizzerią dziadka ze strony matki w Chicago. 

Vito zaczął robić pizzę już jako siedmiolatek. Szybko przeprowadził się do Stanów Zjednoczonych i pomagał w otwarciu Michael's Pizzeria w Long Beach w Kalifornii. Praca przyniosła owoce, bo chwilę po otwarciu restauracja zdobyła tytuł "Najlepszej pizzerii w USA" w latach 2013-2014. Również w 2014 roku kucharz otworzył własną pizzerię "PROVA The Art of Pizza". Wówczas zdobył też tytuł za "Najlepszą pizzę neapolitańską na świecie" w latach 2015-2016.

Przepis na najlepszą pizzę zrobisz dzięki radom Włocha

Vito nie zamknął się jednak w kuchni. Postanowił założyć swój kanał na Youtubie, gdzie dzieli się radami, jak przygotować perfekcyjną pizzę w domu. I chociaż "genialnych" przepisów widziałam już wiele, jego receptura przebija wszystko. To najprawdopodobniej najlepsza pizza, jaką możecie przygotować w domowych warunkach. 

Pamiętajcie jednak, że perfekcyjny placek wymaga czasu. Jeśli zdecydujecie się na przepis Vito, pracę musicie zacząć już dzień wcześniej.

Zaczyn na tę pizzę to mistrzostwo

Aby przygotować pizzę z przepisu Vito, będziecie potrzebować następujących składników:

Zaczyn:

  • 300 ml wody w temperaturze pokojowej;
  • 300 g mąki;
  • 5 g suchych drożdży;
  • 5 g miodu.

Ciasto:

  • 700 ml wody;
  • 1250 g mąki (najlepiej typ 00);
  • 40 g soli.

Dodatkowo:

  • łopata do pizzy;
  • kamień do pizzy;
  • oliwa;
  • szpachelka do ciasta.
 

Pizza neapolitańska jak u Włocha. Sposób przygotowania

1. Zaczynamy od roztworu drożdżowego (dzień przed pieczeniem pizzy). W plastikowym pojemniku mieszamy dokładnie wodę, drożdże, miód i mąkę. Zamykamy pojemnik i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy zaczyn do lodówki na całą noc (najlepiej, żeby stał około 24 godziny);

2. Następnego dnia wyciągamy roztwór z lodówki. Do dużej miski wlewamy wodę i mieszamy dokładnie przez 2-3 minuty z zaczynem drożdżowym;

3. Do miski dorzucamy połowę mąki, mieszamy przez kilka minut, dodajemy sól i mieszamy ponownie. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę i znowu mieszamy do połączenia składników;

4. Ciasto wykładamy na blat i zagniatamy zgodnie ze wskazówkami Vito z filmiku;

5. Kiedy wszystkie składniki połączyły się w gładką masę, musimy ją przykryć dużą miską na 15 minut;

5. Po upływie tego czasu zadzieje się magia! Klejące wcześniej ciasto zamienimy w gładkie i nieprzywierające do dłoni. Wszystko dzięki odrobinie oliwy na dłoniach i ponownemu zagnieceniu ciasta. Pamiętajmy, żeby górna część masy cały czas była na górze. Zastosujmy się do instrukcji Vito, a dzięki temu ciasto będzie mięciutkie i doskonale napowietrzone;

6. Następnie na dno miski wylewamy odrobinę oliwy i wrzucamy tam naszą kulkę. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto na 20 minut;

7. Po upływie tego czasu wyjmujemy kulę i dzielimy na trzy części. Z każdej części powinniśmy utworzyć trzy kulki;

8. Kulki odkładamy na posypaną mąką lub semoliną tacę. Każdą z nich smarujemy delikatnie oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na dwie godziny;

9. Po godzinie rozgrzewamy kamień w piekarniku. Ustawmy maksymalną temperaturę;

10. Po dwóch godzinach czas na pieczenie! Kulkę wykładamy na talerz z mąką, a następnie na blat posypany mąką. Tworzymy placek zgodnie ze wskazówkami Vito, a następnie smarujemy sosem;

11. Wkładamy placek na 3 minuty do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki (mozarellę i ulubione dodatki) i ponownie pieczemy przez trzy minuty. Pizza gotowa! I tak, może brakuje jej dymnego aromatu pieca opalanego drewnem. Ale to bez wątpienia jeden z najlepszych przepisów, jakie możecie wykonać w domowych warunkach. 

Pizza z przepisu włoskiego szefa kuchni
Pizza z przepisu włoskiego szefa kuchni fot. archiwum prywatne
Więcej o: