Zrobiłam pizzę z przepisu włoskiego szefa kuchni, koleżanki z redakcji oszalały. "Ale sztos!"

Gdyby na świecie miało zostać jedno danie, a ja mogłabym wskazać jakie - bez wahania wybrałabym pizzę. Ten prosty placek popularny na całym świecie, urósł w moich oczach do rangi arcydzieła. Problem w tym, że większość serwowanych w restauracjach pizz nie może się równać tymi, które zjemy w malutkich knajpkach w Neapolu. Jeszcze gorzej robi się, gdy próbujemy przygotować ją w domu. Moje narzekanie skończyło się jednak po przygotowaniu pizzy z przepisu włoskiego szefa kuchni.

"Pizza to poważna sprawa" - przekonuje w swoim nagraniu Vito Iacopelli. I nawet się nie dziwię, bo w końcu mówi to człowiek, który urodził się we Włoszech i dorastał pomiędzy pizzerią dziadka ze strony ojca w Bari a pizzerią dziadka ze strony matki w Chicago. 

Vito zaczął robić pizzę już jako siedmiolatek. Szybko przeprowadził się do Stanów Zjednoczonych i pomagał w otwarciu Michael's Pizzeria w Long Beach w Kalifornii. Praca przyniosła owoce, bo chwilę po otwarciu restauracja zdobyła tytuł "Najlepszej pizzerii w USA" w latach 2013-2014. Również w 2014 roku kucharz otworzył własną pizzerię "PROVA The Art of Pizza". Wówczas zdobył też tytuł za "Najlepszą pizzę neapolitańską na świecie" w latach 2015-2016.

Przepis na najlepszą pizzę zrobisz dzięki radom Włocha

Vito nie zamknął się jednak w kuchni. Postanowił założyć swój kanał na Youtubie, gdzie dzieli się radami, jak przygotować perfekcyjną pizzę w domu. I chociaż "genialnych" przepisów widziałam już wiele, jego receptura przebija wszystko. To najprawdopodobniej najlepsza pizza, jaką możecie przygotować w domowych warunkach. 

Pamiętajcie jednak, że perfekcyjny placek wymaga czasu. Jeśli zdecydujecie się na przepis Vito, pracę musicie zacząć już dzień wcześniej.

Technika na lepienie pierogówProste lepienie pierogów. "Takiego sposobu nie widziałam nigdy"

Zaczyn na tę pizzę to mistrzostwo

Aby przygotować pizzę z przepisu Vito, będziecie potrzebować następujących składników:

Zaczyn:

  • 300 ml wody w temperaturze pokojowej;
  • 300 g mąki;
  • 5 g suchych drożdży;
  • 5 g miodu.

Ciasto:

  • 700 ml wody;
  • 1250 g mąki (najlepiej typ 00);
  • 40 g soli.

Dodatkowo:

  • łopata do pizzy;
  • kamień do pizzy;
  • oliwa;
  • szpachelka do ciasta.
 

Pizza neapolitańska jak u Włocha. Sposób przygotowania

1. Zaczynamy od roztworu drożdżowego (dzień przed pieczeniem pizzy). W plastikowym pojemniku mieszamy dokładnie wodę, drożdże, miód i mąkę. Zamykamy pojemnik i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy zaczyn do lodówki na całą noc (najlepiej, żeby stał około 24 godziny);

2. Następnego dnia wyciągamy roztwór z lodówki. Do dużej miski wlewamy wodę i mieszamy dokładnie przez 2-3 minuty z zaczynem drożdżowym;

3. Do miski dorzucamy połowę mąki, mieszamy przez kilka minut, dodajemy sól i mieszamy ponownie. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę i znowu mieszamy do połączenia składników;

4. Ciasto wykładamy na blat i zagniatamy zgodnie ze wskazówkami Vito z filmiku;

5. Kiedy wszystkie składniki połączyły się w gładką masę, musimy ją przykryć dużą miską na 15 minut;

5. Po upływie tego czasu zadzieje się magia! Klejące wcześniej ciasto zamienimy w gładkie i nieprzywierające do dłoni. Wszystko dzięki odrobinie oliwy na dłoniach i ponownemu zagnieceniu ciasta. Pamiętajmy, żeby górna część masy cały czas była na górze. Zastosujmy się do instrukcji Vito, a dzięki temu ciasto będzie mięciutkie i doskonale napowietrzone;

6. Następnie na dno miski wylewamy odrobinę oliwy i wrzucamy tam naszą kulkę. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto na 20 minut;

7. Po upływie tego czasu wyjmujemy kulę i dzielimy na trzy części. Z każdej części powinniśmy utworzyć trzy kulki;

8. Kulki odkładamy na posypaną mąką lub semoliną tacę. Każdą z nich smarujemy delikatnie oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na dwie godziny;

9. Po godzinie rozgrzewamy kamień w piekarniku. Ustawmy maksymalną temperaturę;

10. Po dwóch godzinach czas na pieczenie! Kulkę wykładamy na talerz z mąką, a następnie na blat posypany mąką. Tworzymy placek zgodnie ze wskazówkami Vito, a następnie smarujemy sosem;

11. Wkładamy placek na 3 minuty do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki (mozarellę i ulubione dodatki) i ponownie pieczemy przez trzy minuty. Pizza gotowa! I tak, może brakuje jej dymnego aromatu pieca opalanego drewnem. Ale to bez wątpienia jeden z najlepszych przepisów, jakie możecie wykonać w domowych warunkach. 

Pizza z przepisu włoskiego szefa kuchniPizza z przepisu włoskiego szefa kuchni fot. archiwum prywatne

Więcej o: