To kultowe danie PRL-u, o którym dziś większość zapomniała. Zrobisz je tanio z mięsa wołowego

Czasy PRL-u budzą wśród Polaków różne skojarzenia. Jednego im jednak zarzucić nie można - przepisy kulinarne, które wtedy powstały, cieszą się dużą popularnością do dziś. Choć borykano się ówcześnie z deficytami różnych produktów spożywczych, to w domach, restauracjach, a nawet stołówkach zakładowych nie mogło zabraknąć soczystego bryzola.

Popularne kotlety mielone to pyszna propozycja na obiad dla smakoszy kuchni z okresu PRL. Wykonanie ich jest bajecznie proste, a składniki na nie dostaniesz w każdym sklepie. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i świeżej surówki. Tradycyjny przepis przypomni wam smak, jakiego dawno nie czuliście.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Bryzol wołowy - polski przysmak z dawnych lat

Tym, którzy pamiętają czasy poprzedniego ustroju, nie trzeba przypominać, czym bryzol jest. Możliwe jednak, że młodsze osoby nawet o tym daniu nie słyszały. Spieszymy więc z wyjaśnieniem. Bryzol to kotlet zrobiony z rozbitego mięsa. Dawniej wykorzystywano różne rodzaju mięsa - najczęściej była to wołowina, wieprzowina, a niekiedy nawet konina. Obecnie wykorzystuje się w tym celu również mięso drobiowe. Podawany był najczęściej z ziemniakami i podsmażanymi pieczarkami. Stanowił znany i powszechnie lubiany posiłek w barach mlecznych i restauracjach.

Czym bryzol różni się od zwykłego mielonego?

Choć do przyrządzenia bryzola stosuje się drobno mielone lub siekane mięso, to od klasycznych kotletów mielonych różni się między innymi grubością. Bryzol jest zdecydowanie bardziej cienki i spłaszczony niż tradycyjny kotlet mielony. Kolejną różnicą jest rodzaj panierki. Przysmak z PRL-u zamiast w bułce tartej, obtaczany jest w mące, najlepiej pszennej.

Bryzol wołowy - składniki

  • 500 g wołowiny
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 250 g pieczarek
  • sól
  • pieprz

Jak przyrządzić bryzol wołowy?

Sposób wykonania jest banalnie prosty. W misce umieść zmielone mięso wołowe, następnie dodaj jajko i przypraw solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszaj, a z powstałej masy uformuj małe kulki. Obtocz je dokładnie w mące. Rozgrzej na patelni olej, a potem wyłóż na niej kule mięsa. Spłaszcz je delikatnie przy pomocy łopatki i smaż aż się zarumienią z obu stron. 

Na osobnej patelni podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę. Dopraw je solą oraz pieprzem i smaż na małym ogniu. Kiedy będą już solidnie podsmażone, przełóż je do kotletów. Odczekaj chwilę, aby kotlety mogły nabrać smakowitego aromatu, a na koniec wyłóż wszystko na talerz. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo przyozdobić danie posiekaną pietruszką lub koperkiem. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: