Sezon na szparagi trwa, dlatego warto sięgnąć po przepis na zupę krem o wyjątkowym aromacie. Nie dość, że jest jedną z najzdrowszych wiosennych potraw, to jeszcze dzięki odpowiedniemu przygotowaniu może zachwycić smakiem niejednego łasucha. Podpowiadamy, co zrobić, aby danie wyszło idealnie. Kluczem będzie odpowiednie przygotowanie warzyw.
Zobacz wideo "Przymrozki będą dalej pojawiać się nawet w dobie zmiany klimatu"
Zupa szparagowa. Wiosenny przepis na lekkie i zdrowe danie
Aby wydobyć jeszcze więcej smaku, najlepiej jest podsmażyć warzywa przed gotowaniem. Jak doprawić zupę? Oprócz soli i pieprzu niezbędna będzie gałka muszkatołowa. To ona sprawi, że zupa będzie miała wyjątkowy smak.
Składniki:
- pęczek białych szparagów,
- litr bulionu warzywnego,
- dwa małe ziemniaki,
- biała cebula,
- trzy ząbki czosnku,
- dwie łyżki masła,
- ćwierć szklanki śmietanki kremówki,
- dwie szczypty gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Gotową zupę można zblendować i podawać z różnymi dodatkami
Przygotowanie:
- Obierz, umyj szparagi i ziemniaki i pokrój je w niewielkie kawałki. Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Przed wrzuceniem warzyw do garnka podsmaż je na maśle. Dzięki temu wydobędzie się bogatszy aromat.
- Podsmażone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj przez około dwadzieścia minut.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na koniec zblenduj zupę z dodatkiem śmietanki kremówki na jednolity krem.
Gotową zupę szparagową można podawać z gotowanymi ziemniakami, makaronem czy grzankami. Świetnie sprawdzą się też zioła takie jak pietruszka, koperek i bazylia. Z tym daniem doskonale będą się komponowały też jajka ugotowane na twardo.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl