Jak przyrządzić idealne ciasto na pierogi? Do ich przygotowania wystarczą tylko trzy składniki: mąka, woda i sól. Niektórzy dodają do niego olej, ale wśród kulinarnych ekspertów nie jest uznawany za niezbędny. Według królowej polskiej gastronomii dodatek tłuszczu może doprowadzić do rozpadania się ciasta. Poniżej przedstawiamy bardzo prosty przepis, z którym pierogi wyjdą doskonale.
Do przygotowania ciasta na pierogi będą potrzebne mąka, woda oraz sól. Najważniejsze to połączyć składniki w odpowiednich proporcjach. Woda używana do przyrządzenia pierogów powinna być gorąca. To właśnie dzięki temu pierogi uzyskają odpowiednią elastyczność i będą miały nieziemski smak.
Składniki:
Przygotowanie:
Ciasto na pierogi wyjdzie idealnie, jeśli odmierzy się składniki we właściwych proporcjach. Gotowe ciasto powinno mieć elastyczną strukturę i nie powinno kleić się do rąk. Warto pamiętać o odpowiednim czasie gotowania, ponieważ jeśli pierogi będą gotowane zbyt długo, na pewno się rozpadną.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl