Magda Gessler przyrządza ciasto na pierogi tylko w ten sposób. Będą nieziemsko delikatne

Pierogi to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. W czym tkwi sekret ich doskonałego smaku? Kluczem do idealnego dania jest właściwie przygotowane ciasto. Magda Gessler przyrządza je, łącząc tylko trzy podstawowe składniki.

Jak przyrządzić idealne ciasto na pierogi? Do ich przygotowania wystarczą tylko trzy składniki: mąka, woda i sól. Niektórzy dodają do niego olej, ale wśród kulinarnych ekspertów nie jest uznawany za niezbędny. Według królowej polskiej gastronomii dodatek tłuszczu może doprowadzić do rozpadania się ciasta. Poniżej przedstawiamy bardzo prosty przepis, z którym pierogi wyjdą doskonale. 

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Przepis na pierogi Magdy Gessler. Będą delikatne i sprężyste

Do przygotowania ciasta na pierogi będą potrzebne mąka, woda oraz sól. Najważniejsze to połączyć składniki w odpowiednich proporcjach. Woda używana do przyrządzenia pierogów powinna być gorąca. To właśnie dzięki temu pierogi uzyskają odpowiednią elastyczność i będą miały nieziemski smak.

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • pół szklanki wody,
  • płaska łyżeczka soli.

Pierogi przyrządzisz w kilku bardzo prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą i przegotowaną, ciepłą wodą. Wyrabiaj składniki na jednolitą, gładką i elastyczną masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.
  2. Przygotowane ciasto na pierogi pozostaw na piętnaście minut w temperaturze pokojowej.
  3. Po tym czasie rozwałkuj je, wykrawaj okrągłe kawałki i wypełniaj je farszem. Dokładnie zalep.
  4. Pierogi wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj przez około trzy minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Ciasto na pierogi wyjdzie idealnie, jeśli odmierzy się składniki we właściwych proporcjach. Gotowe ciasto powinno mieć elastyczną strukturę i nie powinno kleić się do rąk. Warto pamiętać o odpowiednim czasie gotowania, ponieważ jeśli pierogi będą gotowane zbyt długo, na pewno się rozpadną.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.