Ten sernik wygląda inaczej i nie wymaga pieczenia. Aż sam się prosi o zjedzenie. Jest lepszy niż klasyk

Sernik to ciasto, które zna i jadł chyba każdy. Popularnością cieszy się na całym świecie. Aby nadać trochę wiosennej świeżości temu deserowi, proponujemy trochę poeksperymentować. Owocowy dodatek to wiosenna nowość.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

W niektórych domach ciasta są codziennościa. Ich słodkość i aksamitność podbija serca i trudno przejść obok nich obojętnie. Najczęściej sięga się po klasyki, którym trudno odmówić. Takim przykładem jest sernik. To on jest królem wszystkich imprez, a święta czy rodzinna uroczystość nie mogą się bez niego obejść. Jednak nawet najsmaczniejszy tradycyjny przysmak może się kiedyś znudzić. Wtedy na ratunek przychodzą przepisy, które do znanych słodkości dodają trochę świeżości. Ta receptura mówi, że przygotowane ciasto robi się bez pieczenia, a jedną z warstw są aromatyczne jabłka. Takie połączenie z pewnością jest smaczne!

Przepis na sernik z jabłkami bez pieczenia

Składniki na część sernikową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 średnie jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • szklanka mleka,
  • 2 budynie waniliowe.

Składniki na część jabłkową:

  • 2 kg jabłek,
  • 2 pomarańcze,
  • 75 ml wody,
  • 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe.

Składniki dodatkowe:

  • opakowanie biszkoptów,
  • opakowanie herbatników,
  • 1,5  szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta zacznij od przyrządzenia masy serowej. Do większego garnka przenieś twaróg, dodaj do niego jajka, oddzielone od białek żółtka, masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Gotuj całość na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż składniki się połączą.
  2. Do miseczki przesiej mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem budyniowym. Wlej również mleko i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było żadnych grudek. Następnie przelej całość do masy serowej i wymieszaj. Powstała mieszanka powinna mieć konsystencję budyniu. Jeśli właśnie taka jest, zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Teraz czas, by przygotować jabłka. W pierwszej kolejności przemyj owoce i obierz je ze skórki. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Na tarce zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj ją do jabłek. Owoce umieść w garnku, zalej wodą i duś przez parę minut. Po tym czasie dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj. Po połączeniu zdejmij z ognia i ostudź.
  4. W czasie gdy składniki się studzą przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dolej mleko i sok z pomarańczy, dokładnie wymieszaj.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułóż biszkopty. Na ciastka wyłóż przygotowaną masę jabłkową, a na jej wierzchu poukładaj kolejną warstwę ciastek.
  6. Na tak przygotowane ciasto wylej masę serową i przykryj ją porcją herbatników.
  7. Wierzch całego ciasta polej lukrem. Przygotowany przysmak włóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu całość stężeje.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA