Obłędnie słodkie i puszyste. To ciasto jest lepsze od sernika, szarlotki czy makowca. "Najlepsza jest masa"

Ciasta królują na imprezowych stołach, jednak zrobienie ich do codziennej kawy jest również dobrym pomysłem. Jeśli wszystkie klasyki już ci się znudziły, podajemy przepis na ciasto, które zasmakuje każdemu od pierwszego kęsa. Miękki biszkopt i słodkie masy skradną twoje serce.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Ciasta kochają wszyscy, nawet ci, dla których słodycze nie są najlepszą przekąską. Znaleźć je można na każdej uroczystości czy spotkaniu rodzinnym. Najpopularniejsze wypieki, których można skosztować, to oczywiście serniki, szarlotki, pierniki czy babki. Jednak i te propozycje mogą się kiedyś znudzić. Aby nadać powiewu świeżości deserom, proponujemy zrobić ten oto wypiek. Jest to ciasto o nazwie krówka, obok którego nie da się przejść obojętnie. Gdy zapytałam najbliższych, co uwielbiają w tym cieście, odpowiedzi były jednogłośne. Usłyszałam tylko: "Najlepsza jest masa!". Z czego jest zrobiona, że tak ją uwielbiają? Jest to polewa z masy kajmakowej, posypana obficie orzechami. To właśnie ona nadaje słodkości i wprost rozpływa się w ustach.

Przepis na ciasto krówka

Składniki na biszkopt:

  • 7 średnich jajek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Składniki na masę:

  • 700 ml mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • ¾ kostki margaryny,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego.

Składniki na masę krówkową:

  • puszka masy kajmakowej,
  • 60 ml mleka,
  • łyżka żelatyny w proszku,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta zacznij od przyrządzenia biszkoptu. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj również proszek do pieczenia i kakao. W drugim naczyniu ubij oddzielone od żółtek białka na sztywną pianę. Gdy będzie gotowa, dodawaj stopniowo żółtka, miód i cukier. Całość wymieszaj na średnich obrotach.
  2. Powstałą masę jajeczną wlej do przygotowanych suchych składników. Miksuj do połączenia i powstania jednolitego ciasta.
  3. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przelej do wysmarowanej masłem blaszki. Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Aby sprawdzić, czy jest gotowe możesz zrobić test patyczka.
  4. Gdy ciasto się wypiecze wyjmij je z urządzenia, ostudź i przetnij na pół. W ten sposób powinny powstać dwa równe placki.
  5. Teraz czas na przyrządzenie masy. Mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, pamiętaj by nie było za gorące. Do ciepłego płynu wrzuć cukier i cukier waniliowy, a także margarynę. Obie mąki przesiej do miski i wymieszaj je z ekstraktem waniliowym i ciepłym, słodkim mlekiem. Składniki wymieszaj z sobą za pomocą miksera, następnie odstaw do przestudzenia.
  6. Na koniec zacznij przygotowywać masę krówkową. Do rondelka wlej mleko, dodaj żelatynę i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj puszkę masy kajmakowej i dokładnie wymieszaj.
  7. Jedną część biszkoptu wysmaruj przygotowaną masą waniliową. Następnie przykryj ją drugim plackiem. Wierzch biszkoptów wyłóż masą krówkową i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  8. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin. Przez ten czas obie masy powinny stężeć.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: