Takiego sosu jeszcze nie jedliście. Ze składnika, o którym mało kto by pomyślał

Sosów do makaronu i innych potraw jest już multum. Najpopularniejszych to prawdopodobnie pomidorowy, ale jest też oczywiście wiele innych opcji. Jednak prawdopodobnie mało kto wymieniłby w tym gronie sos do makaronu zrobiony na bazie marchewki. Swoim przepisem na nietypowy dodatek do pasty podzieliła się szefowa kuchni Hailee Catalano.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Marchewka to warzywo bardzo popularne. W kuchni można wykorzystywać ją na wiele sposobów. Razem z innym warzywami, a często też z mięsem, jest bazą przeróżnych zup. To także składnik popularnego obiadowego dodatku, jakim jest gotowana marchewka z groszkiem. Z marchewki można zrobić też pyszną surówkę lub warzywne placki. Doskonale sprawdza się również w deserach - ciasto marchewkowe to jeden z topowych wypieków.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na zupę z batatów i marchewki

Ale czy pomyśleliście o tym, by na bazie marchewki zrobić sos do makaronu? Nie jest to pomysł całkowicie z kosmosu, ale jednak trzeba przyznać, że dość nieoczywisty. Nie jest to pierwsze warzywo, które przychodzi na myśl, gdy zastanawiamy się, z jakim sosem dziś zjeść makaron na obiad. Jeżeli idea sosu marchewkowego was zaciekawiła, zapoznajcie się z przepisem, którym podzieliła się na Instagramie szefowa kuchni Hailee Catalano, którą obserwuje tam ponad 266 tysięcy osób.

Przepis na makaron z sosem marchewkowym. Mało kto pomyśli o tym składniku

Składniki:

  • około 6 średniej wielkości marchewek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół szklanki starego sera pecorino romano + trochę do posypania,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • łyżka prażonych orzeszków piniowych,
  • 3-4 papryczki chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • makaron rigatoni,
  • opcjonalnie do podania: ricotta.

Składniki na salsę verde:

  • 1/4 szklanki natki marchwi drobno posiekanej,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • łyżka posiekanych kaparów,
  • skórka z 1 cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
 

Sposób przygotowania:

Marchew obieramy i kroimy na kawałki. Nać zostawiamy na później. Ząbki czosnku również obieramy. Marchewkę z czosnkiem gotujemy na parze, aż zmiękną. Przekładamy do blendera i dodajemy do nich pecorino, oliwę, orzeszki, wodę i papryczki. Blendujemy na gładką masę, a potem doprawiamy solą i pieprzem.

Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Podczas gdy będzie się zagotowywać, mieszamy ze sobą w misce wszystkie składniki na salsę verde. Wodę w garnku solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy tak, żeby był al dente. Odcedzamy go i przekładamy na dużą patelnię. Dolewamy też wodę z gotowania makaronu oraz sos marchewkowy. Powinno być jej tyle, by lekko rozrzedzić sos, tak by ładnie pokrył nam makaron. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ricottą, salsą verde i startym serem pecorino.

Pod postem Hailee Catalano pojawiło się mnóstwo komentarzy. Użytkownicy byli pod wrażeniem umiejętności i pomysłowości szefowej kuchni.

Wygląda niesamowicie, ale mój mózg ma trudności z odgadnięciem, jak to smakuje.
Sprawiasz, że czuję się zdolna do wszystkiego. Twoje przepisy są tak skrupulatne, a jednocześnie wydają się tak osiągalne. Dziękuję za to!
Wygląda bosko! Wkrótce zrobię!

- pisali zachwyceni obserwatorzy Hailee. A wam spodobał się ten przepis? Wypróbujecie go w najbliższym czasie?

Więcej o:
Copyright © Agora SA