Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Marchewka to warzywo bardzo popularne. W kuchni można wykorzystywać ją na wiele sposobów. Razem z innym warzywami, a często też z mięsem, jest bazą przeróżnych zup. To także składnik popularnego obiadowego dodatku, jakim jest gotowana marchewka z groszkiem. Z marchewki można zrobić też pyszną surówkę lub warzywne placki. Doskonale sprawdza się również w deserach - ciasto marchewkowe to jeden z topowych wypieków.
Ale czy pomyśleliście o tym, by na bazie marchewki zrobić sos do makaronu? Nie jest to pomysł całkowicie z kosmosu, ale jednak trzeba przyznać, że dość nieoczywisty. Nie jest to pierwsze warzywo, które przychodzi na myśl, gdy zastanawiamy się, z jakim sosem dziś zjeść makaron na obiad. Jeżeli idea sosu marchewkowego was zaciekawiła, zapoznajcie się z przepisem, którym podzieliła się na Instagramie szefowa kuchni Hailee Catalano, którą obserwuje tam ponad 266 tysięcy osób.
Składniki:
Składniki na salsę verde:
Sposób przygotowania:
Marchew obieramy i kroimy na kawałki. Nać zostawiamy na później. Ząbki czosnku również obieramy. Marchewkę z czosnkiem gotujemy na parze, aż zmiękną. Przekładamy do blendera i dodajemy do nich pecorino, oliwę, orzeszki, wodę i papryczki. Blendujemy na gładką masę, a potem doprawiamy solą i pieprzem.
Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Podczas gdy będzie się zagotowywać, mieszamy ze sobą w misce wszystkie składniki na salsę verde. Wodę w garnku solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy tak, żeby był al dente. Odcedzamy go i przekładamy na dużą patelnię. Dolewamy też wodę z gotowania makaronu oraz sos marchewkowy. Powinno być jej tyle, by lekko rozrzedzić sos, tak by ładnie pokrył nam makaron. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ricottą, salsą verde i startym serem pecorino.
Pod postem Hailee Catalano pojawiło się mnóstwo komentarzy. Użytkownicy byli pod wrażeniem umiejętności i pomysłowości szefowej kuchni.
Wygląda niesamowicie, ale mój mózg ma trudności z odgadnięciem, jak to smakuje.
Sprawiasz, że czuję się zdolna do wszystkiego. Twoje przepisy są tak skrupulatne, a jednocześnie wydają się tak osiągalne. Dziękuję za to!
Wygląda bosko! Wkrótce zrobię!
- pisali zachwyceni obserwatorzy Hailee. A wam spodobał się ten przepis? Wypróbujecie go w najbliższym czasie?