Zupa z młodej kapusty to rarytas od mojej babci! Nie zapomnij o tym składniku, inaczej zupa nie zyska smaku

Zupa z młodej kapusty to przepis, który sprawdzi się idealnie nie tylko latem. Jest zdrowa, ale też niezwykle smaczna. Jak ją przygotować, by smakowała obłędnie? Oprócz standardowych przypraw koniecznie dodaj do niej koperek! Tak przynajmniej robi moja babcia.

Zupa z młodej kapusty to jeden z kulinarnych symboli lata. W tym okresie gości na stołach wielu Polaków. Kluczem do sukcesu jest m.in. koperek, którego nie może zabraknąć. Przedstawiamy przepis na zupę z młodej kapusty.

Zupa z młodej kapusty – przepis. Nie zapomnij o koperku!

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Jeśli masz chęć na pyszną zupę z młodych warzyw, lepszego przepisu absolutnie nie znajdziesz! Od lat robi ją moja babcia i jest absolutnie obłędna. Czego potrzebujesz do przygotowania zupy z młodej kapusty?

  • 3/4 główki młodej kapusty,
  • pół kilograma ziemniaków,
  • 300 g kiełbasy, np. jałowcowej (dla głębi smaku) lub klasycznej podwawelskiej czy śląskiej,
  • 1,5 l wody lub bulionu, jeśli chcesz uzyskać zupę ekspresowo,
  • marchewka,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pęczek koperku,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • łyżeczka kminku,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól i pieprz.

Młoda kapusta z koperkiem. Sposób przygotowania krok po kroku

Umyj i pokrój kapustę w paski. Resztę warzyw także dokładnie obmyj i obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce - najlepiej na grubych oczkach. W garnku podsmaż kiełbasę pokrojoną w grubsze kawałki (np. pół ćwiartki plasterka). Gdy kiełbasa się nieco zarumieni, dodaj dwie łyżeczki oleju, aby nie doszło do jej przypalenia. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i podsmażaj, aż się zeszkli.

Do tak przygotowanej "zaprawki", jak mawia moja babcia, dolej półtora litra wody. Możesz wodę zastąpić również gotowym bulionem. Najlepszy będzie ten ugotowany bezpośrednio na warzywach - to zdrowsze rozwiązanie niż kostka rosołowa. Jeśli masz jednak czas, najbardziej "babcina" zupa wyjdzie, jeśli dodasz do wody po prostu warzywa i pozwolisz im się pogotować przez co najmniej półtorej godziny. Pamiętaj, by sprawdzać ich miękkość podczas gotowania. Do całości dorzuć też przyprawy - listki laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kminku. Dosól i dopieprz do smaku. 

Podczas gdy warzywa będą się gotować, posiekaj na drobno zielone części koperku. Dodane do zupy podbiją jej smak. Jeśli lubisz bardziej gęstą zupę - możesz dodać do niej zasmażkę, którą przygotujesz z mąki pszennej. To przepis, który stosuje moja babcia na tzw. starą modłę. Ja jestem zwolenniczką lżejszej wersji, w której zasmażki brakuje. Jeśli jednak chcesz ją przygotować - na suchej patelni podpraż kilka łyżek mąki, aż się zarumieni. Mieszaj drewnianą łyżką, pilnując, aby nic się nie przypaliło. Możesz, w międzyczasie, dodać nieco oleju i zupy, by uzyskać bardziej "pienistą" konsystencję. Wlej do garnka z zupą.

W ten sposób przygotowana zupa będzie smakować bosko. Duża wkładka warzywna zapewni esencjonalny bulion, a smak młodej kapusty bosko podkręci dodany koperek oraz kminek. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA