Zupa z młodej kapusty to jeden z kulinarnych symboli lata. W tym okresie gości na stołach wielu Polaków. Kluczem do sukcesu jest m.in. koperek, którego nie może zabraknąć. Przedstawiamy przepis na zupę z młodej kapusty.
Jeśli masz chęć na pyszną zupę z młodych warzyw, lepszego przepisu absolutnie nie znajdziesz! Od lat robi ją moja babcia i jest absolutnie obłędna. Czego potrzebujesz do przygotowania zupy z młodej kapusty?
Umyj i pokrój kapustę w paski. Resztę warzyw także dokładnie obmyj i obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce - najlepiej na grubych oczkach. W garnku podsmaż kiełbasę pokrojoną w grubsze kawałki (np. pół ćwiartki plasterka). Gdy kiełbasa się nieco zarumieni, dodaj dwie łyżeczki oleju, aby nie doszło do jej przypalenia. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i podsmażaj, aż się zeszkli.
Do tak przygotowanej "zaprawki", jak mawia moja babcia, dolej półtora litra wody. Możesz wodę zastąpić również gotowym bulionem. Najlepszy będzie ten ugotowany bezpośrednio na warzywach - to zdrowsze rozwiązanie niż kostka rosołowa. Jeśli masz jednak czas, najbardziej "babcina" zupa wyjdzie, jeśli dodasz do wody po prostu warzywa i pozwolisz im się pogotować przez co najmniej półtorej godziny. Pamiętaj, by sprawdzać ich miękkość podczas gotowania. Do całości dorzuć też przyprawy - listki laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kminku. Dosól i dopieprz do smaku.
Podczas gdy warzywa będą się gotować, posiekaj na drobno zielone części koperku. Dodane do zupy podbiją jej smak. Jeśli lubisz bardziej gęstą zupę - możesz dodać do niej zasmażkę, którą przygotujesz z mąki pszennej. To przepis, który stosuje moja babcia na tzw. starą modłę. Ja jestem zwolenniczką lżejszej wersji, w której zasmażki brakuje. Jeśli jednak chcesz ją przygotować - na suchej patelni podpraż kilka łyżek mąki, aż się zarumieni. Mieszaj drewnianą łyżką, pilnując, aby nic się nie przypaliło. Możesz, w międzyczasie, dodać nieco oleju i zupy, by uzyskać bardziej "pienistą" konsystencję. Wlej do garnka z zupą.
W ten sposób przygotowana zupa będzie smakować bosko. Duża wkładka warzywna zapewni esencjonalny bulion, a smak młodej kapusty bosko podkręci dodany koperek oraz kminek.