Jak zrobić zasmażkę? Podpowiadamy jak należycie zagęścić sos [PRZEPIS]
Jak zrobić zasmażkę?
Jej przyrządzenie jest naprawdę proste. To kwestia zapamiętania kilku zasad i możemy cieszyć się doskonałą zasmażką do sosów - a bez niej przygotowanie wielu dań byłoby utrudnione. Tę formę zagęszczenia stosujemy między innymi do flaków, fasolki po bretońsku, kapuśniaku czy przeróżnych rodzajów gulaszu. Możemy jej używać również do przygotowania gęstych sosów na przykład grzybowego, pieczarkowego czy na bazie bulionu. Możemy ją również dodawać do zupy.
Zasmażka to nic innego jak połączenie tłuszczu z mąką. Najlepszym tłuszczem będzie masło, które nada jej gęstej konsystencji i słodki maślany posmak. Warto też pamiętać o zależności, że na 1/2 litra płynu potrzebujemy ok. 10-15 g mąki i 10-20 g masła. A jaka mąka najlepiej się nadaje do zasmażki? My polecamy mąkę pszenną.
Zasmażka – składniki:
- masło
- mąka pszenna
Ilość wydzielamy według zasady: na 500 ml płynu ok. 1 łyżki masła oraz 1 łyżka mąki.
Zasmażka – jak zrobić krok po kroku:
- Rozgrzewamy patelnię.
- Wykładamy na nią masło i rozpuszczamy je.
- Gdy tłuszcz ma już płynną postać, dodajemy do niego mąkę. Należy pamiętać, aby dodawać ją stopniowo.
- Całość dokładnie i energicznie mieszamy, aby utworzyć jednolitą masę. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki lub szpatułki z plastiku.
- Po podgrzaniu składników nasza zasmażka powinna się delikatnie pienić. W ten sposób otrzymamy białą zasmażkę.
- Do usmażenia brązowej potrzebujemy dodatkowych paru minut na patelni.
Zasmażka do sosów
Dzięki zasmażce przygotowanej według naszego przepisu z powodzeniem zagęścicie każdy sos lub zupę. Jak to zrobić? To też jest proste. Do gotującego się bulionu na sos stopniowo dawaj zasmażkę. Pamiętaj, aby całość dokładnie wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Tak zagęszczony sos możesz używać do wielu potraw. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu i przygotowania zasmażki według naszych zaleceń. Smacznego!
Zobacz również:
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
- Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!
- W "New York Times" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi: "Zatrzymajcie to szaleństwo"
- Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Kurczak w maśle ziołowym pieczony na warzywach korzeniowych