Jej przyrządzenie jest naprawdę proste. To kwestia zapamiętania kilku zasad i możemy cieszyć się doskonałą zasmażką do sosów - a bez niej przygotowanie wielu dań byłoby utrudnione. Tę formę zagęszczenia stosujemy między innymi do flaków, fasolki po bretońsku, kapuśniaku czy przeróżnych rodzajów gulaszu. Możemy jej używać również do przygotowania gęstych sosów na przykład grzybowego, pieczarkowego czy na bazie bulionu. Możemy ją również dodawać do zupy.
Zasmażka to nic innego jak połączenie tłuszczu z mąką. Najlepszym tłuszczem będzie masło, które nada jej gęstej konsystencji i słodki maślany posmak. Warto też pamiętać o zależności, że na 1/2 litra płynu potrzebujemy ok. 10-15 g mąki i 10-20 g masła. A jaka mąka najlepiej się nadaje do zasmażki? My polecamy mąkę pszenną.
Ilość wydzielamy według zasady: na 500 ml płynu ok. 1 łyżki masła oraz 1 łyżka mąki.
Dzięki zasmażce przygotowanej według naszego przepisu z powodzeniem zagęścicie każdy sos lub zupę. Jak to zrobić? To też jest proste. Do gotującego się bulionu na sos stopniowo dawaj zasmażkę. Pamiętaj, aby całość dokładnie wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Tak zagęszczony sos możesz używać do wielu potraw. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu i przygotowania zasmażki według naszych zaleceń. Smacznego!
Zobacz również: