Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa stoi na podium polskich zup. Dla niektórych jest nawet lepsza niż pomidorowa. Jej oryginalny kwaśny smak, a także kawałki warzyw, które dopełnione są soczystym i miękkim mięsem, mogą oczarować każdego. Jednak okazuje się, że ile domów, tyle wersji tego kultowego dania. Jedni serwują ją ze świeżym pieczywem, inni dodają składnik, o którym mało kto by pomyślał. O czym jest mowa? Chodzi o ryż, który jest dobrym dodatkiem do wielu potraw. Dzięki niemu zupa jest bardziej sycąca, a chleb, czy bułki idą w odstawkę. Moja ciocia Grażyna zawsze podaje ogórkową w takiej odsłonie. Jak sama zaznacza "Gdy ją robię każdy prosi o dokładkę, to najlepsza wersja".
Przepis na zupę ogórkową z ryżem
Składniki
- pół kilo ogórków kiszonych,
- 1 udziec indyka z kością,
- 3 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- cebula,
- 3 średnie ziemniaki,
- świeża natka pietruszki,
- świeży koperek,
- woreczek białego ryżu,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- pół szklanki wody z kiszonych ogórków,
- kilka liści laurowych,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do większego garnka wlej 2 l wody i wrzuć udziec z indyka, ziele angielskie, a także liście laurowe. Gotuj na średnim ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie wyłów szumowiny.
- W tym czasie marchewkę, pietruszkę cebulę i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Po upływie 2 godzin dodaj do wywaru marchewkę, pietruszkę i podpieczoną nad ogniem cebulę. Gotuj wszystko przez kolejne 40 minut.
- W połowie gotowania wrzuć do składników ziemniaki, a po upływie kolejnych 10 minut wsyp ryż. Całość gotuj do miękkości.
- W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce i dodaj je do zupy. Wlej również wodę z kiszonek. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Po ugotowaniu zdejmij potrawę z ognia, odlej chochlę wywaru do miseczki i dodaj do tego śmietanę. Dokładnie wymieszaj i wlej do zupy, cały czas mieszając.
- Na koniec wyłów mięso, oddziel je od kości i ponownie umieść w garnku. Wrzuć również posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl