To najlepsza możliwa wersja młodej kapusty. Koperek jest podstawą, ale inna przyprawa zadziała jeszcze lepiej

Na co czekamy przez całą zimę? Z pewnością na truskawki, czereśnie i szparagi. Do tego grona koniecznie trzeba też dodać młodą kapustę. To jeden z najlepszych sezonowych przysmaków. Jedną z najlepszych wersji jest młoda kapusta z kiełbasą. Co do niej dodać? Nie może obejść się bez koperku, ale to inna przyprawa da jeszcze lepszy efekt - dzięki niej unikniemy ewentualnych wzdęć.

Więcej sezonowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Młoda kapusta to dla wielu osób symbol wiosny. Gdy tylko pojawia się w sklepach i na targach, jej miłośnicy kupują ją bez opamiętania. To bardzo wdzięczne warzywo, które można wykorzystać na multum różnych sposobów. Bardzo popularny jest kapuśniak z młodej kapusty, gołąbki czy surówka, która świetnie pasuje jako dodatek do obiadu. Jednak naszym zdaniem jej najlepsza wersja to młoda kapusta z kiełbasą.

Zanim zabierzecie się za jej przyrządzanie, warto wiedzieć, jakie przyprawy i inne dodatki powinni się znaleźć w takim daniu. Podstawą jest oczywiście koperek, który do młodej kapusty pasuje jak ulał. Ale jeszcze ważniejsza od koperku jest inna przyprawa - kminek. To bardzo popularny dodatek do kapusty. Wszystko dlatego, że skutecznie radzi sobie ze wzdęciami, które często pojawiają się po spożyciu dań z kapustą. Zatem młoda kapusta z kiełbasą też nie może się bez niego obejść. Warto dodać, że kminek nie jest jedyną opcją. Jeśli nie przepadacie za jego aromatem, możecie zastąpić go czymś innym. Na wzdęcia dobre są również majeranek, oregano, cząber, imbir, liście laurowe czy anyż.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na kapustę po azjatycku

Młoda kapusta z kiełbasą - przepis na wiosenny przysmak

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 200 g kiełbasy swojskiej,
  • cebula,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • kminek, opcjonalnie też liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy, odrywamy wierzchnie liście i szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Siekamy koperek. Marchewkę ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę.

Młodą kapustę wkładamy do garnka z niedużą ilością wody. Gdy się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i dusimy warzywo pod przykryciem. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy ją do kapusty. Dorzucamy też kiełbasę i dusimy dalej na małym ogniu.

Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Potem wsypujemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy. Smażymy krótko, dolewamy trochę wody z kapusty i znów mieszamy. Dodajemy do garnka z młodą kapustą. Kiedy kapusta zmięknie, posypujemy ją koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty, a potem przekładamy na talerze. Młoda kapusta z kiełbasą to świetna propozycja na wiosenny obiad.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.