Więcej przepisów na wiosenne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej. Gazeta.pl
Nie oszukujmy się - w polskich żyłach płynie uwielbienie do prostej, starodawnej kuchni. Kto z nas nie kocha młodej kapusty? Delikatna, z koperkiem i marchewką stanowi danie samo w sobie, ale jest także idealnym uzupełnieniem niedzielnego obiadu ze schabowym lub mielonym. Nasze babcie robiły młodą kapustę bezbłędnie, ale dodawały do niej coś, co dziś niektórym nie przejdzie przez gardło. Swojski smalec ze skwarkami jednak do młodej kapusty pasuje idealnie i jeśli chcesz odtworzyć smak babcinej kuchni, na pewno warto po niego sięgać.
Składniki:
Wskazówka: Możemy pamiętać, że młoda kapusta naszych babć była gęsta i wręcz kremowa. Jeśli chcesz uzyskać taki sam efekt, wystarczy dodać do niej zasmażkę. Jak ją zrobić? Pisaliśmy o tym całkiem niedawno. Zasada babci Józi naprawdę pomaga w kulinarnym sukcesie.