Młoda kapusta po babcinemu. Koperek to obowiązek, ale inny składnik lepiej ją podkręca

Młoda kapusta w końcu pojawiła się w sklepach i na straganach, więc nasze marzenia o wiosennym obiedzie nareszcie się spełnią. Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała jak za dawnych lat? Koperek - wiadomo, ale jest jeszcze coś, co sprawiało, że babcina kapusta nie miała sobie równych. Chodzi o produkt, którym na potęgę zajadaliśmy się w dzieciństwie na kanapkach.

Więcej przepisów na wiosenne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej. Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie oszukujmy się - w polskich żyłach płynie uwielbienie do prostej, starodawnej kuchni. Kto z nas nie kocha młodej kapusty? Delikatna, z koperkiem i marchewką stanowi danie samo w sobie, ale jest także idealnym uzupełnieniem niedzielnego obiadu ze schabowym lub mielonym. Nasze babcie robiły młodą kapustę bezbłędnie, ale dodawały do niej coś, co dziś niektórym nie przejdzie przez gardło. Swojski smalec ze skwarkami jednak do młodej kapusty pasuje idealnie i jeśli chcesz odtworzyć smak babcinej kuchni, na pewno warto po niego sięgać. 

Młoda kapusta po babcinemu - przepis na swojski obiad

Składniki:

  • 1 większa główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 1 średnia cebula
  • mała marchewka
  • sól, pieprz, kilka listków laurowych, opcjonalnie kumin
  • 1 łyżka swojskiego smalcu ze skwarkami

Sposób wykonania:

  1. Kapustę poszatkuj, koperek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce.
  2. Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Kiedy skwarki zaczną się gotować, dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia. 
  3. Dodaj startą marchewkę, kapustę i dodaj odrobinę wody. Dopraw solą, pieprzem kuminem oraz listkami laurowymi i na wolnym ogniu duś przez 10 minut, aż nadmiar wody odparuje.
  4. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodaj posiekany koperek i duś całość jeszcze przez chwilkę. Podawaj jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną potrawę.

Wskazówka: Możemy pamiętać, że młoda kapusta naszych babć była gęsta i wręcz kremowa. Jeśli chcesz uzyskać taki sam efekt, wystarczy dodać do niej zasmażkę. Jak ją zrobić? Pisaliśmy o tym całkiem niedawno. Zasada babci Józi naprawdę pomaga w kulinarnym sukcesie. 

Więcej o: